Kabinet haalt land van lockdown-slot: horeca, cultuur open tot 22.00 uur, publiek weer welkom in stadions
VIDEO'SHet kabinet maakt grotendeels een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22.00 uur ‘s avonds. Wel komt er een maximum aan het aantal bezoekers en moet er gewerkt worden met de coronapas (3G). De versoepelingen moeten woensdag ingaan, bevestigen Haagse bronnen.
Restaurants, theaters en evenementen mogen weer, in stadions is weer publiek welkom. Cafés, bioscopen en musea kunnen weer open, net als pretparken en dierentuinen. Na felle kritiek uit het hele land en gunstige RIVM-prognoses durft het kabinet de versoepelstap aan, melden bronnen na het Catshuisoverleg vandaag.
Nu de omikronvariant veel milder uitpakt dan gevreesd, kan het land vanaf woensdag verder van het slot. De heropening is onder voorwaarden van maximum aantallen bezoekers, verplichte sluitingstijden en de coronapas, maar het is een belangrijke stap op weg naar het oude normaal, meldt een bron. ,,Het is ook spannend, je krijgt er echt zieken bij. Maar men durft het aan.”
De deskundigen van het OMT stellen dat de versoepelingen in principe wel kunnen, maar dat in het slechtste geval het aantal ziekenhuisopnames oploopt tot hoogtes vergelijkbaar met ‘de deltapiek’ begin december. Toen moest een bult reguliere zorg afgeschaald worden om ‘code zwart’ te voorkomen.
Bij binnen-evenementen is een coronatoegangspas nodig, iedereen moet een vaste plaats innemen en het aantal bezoekers wordt maximaal 1250. Bij buitenevenementen geldt een derde van de capaciteit én toegang met de coronapas.
Maandagochtend vertelde parlementair verslaggever Tobias den Hartog over het Catshuisoverleg:
Burgemeesters
De eindtijd van 22.00 uur is nadrukkelijk de inzet, maar wordt nog wel voorgelegd aan het burgemeestersberaad. De burgemeesters moeten aangeven of de handhaving kan leven met deze eindtijd. ,,We gaan nu verder dan het OMT-advies dat van 20.00 uur uitging”, zegt een bron. ,,Dus dat moet dan wel te handhaven zijn.”
Er is ook nog nagedacht over variabele sluitingstijden: na 20.00 uur niemand meer naar binnen en dan een uitloop tot 22.00 uur. Maar dat is praktisch lastig voor veel ondernemers.
De versoepelingen staan overigens nog niet vast: het kabinet beslist formeel morgen. Dan volgt er 's avonds ook weer een persconferentie.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij
De nachthoreca, zoals discotheken, heropenen, lijkt nog wel een brug te ver. Het thuiswerkadvies blijft voorlopig ook van kracht. Wel wijzigt het quarantaineprotocol voor kinderen, als het aan het OMT ligt. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven alleen nog in afzondering als ze zelf klachten hebben, of op advies van de GGD. Tot dusver moesten complete klassen nog thuisblijven bij drie of meer infecties in een klas binnen een week, dat leidde tot massale uitval van onderwijs.
Modellen waren te pessimistisch
Dat er versoepelingen mogelijk zijn, wordt bevestigd door nieuwe berekeningen van het RIVM. Na herijking van de modellen ontstaat veel meer ruimte, schetste een bron rond het OMT vrijdag al. ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”
Tot vorige week rekende het OMT nog met oude aannames over ligduur en risico op IC-opname, gebaseerd op de deltavariant. Nu nieuwe gegevens over lagere risico's en kortere verblijfduur in het ziekenhuis verwerkt zijn, ogen de omikron-prognoses een stuk optimistischer. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario’s pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groeiend ‘zusje’ van omikron nog geen reden tot zorg
Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen niet op meer ziekenhuisopnamen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Horeca en cultuur moeten niet te vroeg juichen, open tot 20.00 uur onder ‘veel en zware voorwaarden’
Alles in de samenleving - ook de horeca en de cultuursector- open tot 20.00 uur ‘s avonds. Het zou kunnen, adviseren de deskundigen van het OMT aan het kabinet. Maar, waarschuwen ingewijden wel, dat gaat dan wel gepaard met ‘veel en zware voorwaarden'. -
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro
Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Die waren nodig omdat Rijkswaterstaat verkeerde informatie had aangeleverd. Daarmee is het geschil dat is ontstaan over het extra werk grotendeels opgelost, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerda Verstegen
Hey Sandee
Fred Hoekstra
Jan van Voren