Kabinet draait baas Air France-KLM duimschroeven aan
videoMinisters Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vanmorgen vroeg een ‘intensief’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Dat bleek tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad.
Het Nederlandse onderdeel KLM dreigt onder de nieuwe topman van Air France-KLM het onderspit te delven ten faveure van de Franse tak. Ook de positie van president-directeur Pieter Elbers zou in gevaar zijn. De politiek zet al weken alles op alles om de zelfstandige rol van KLM binnen de vliegmaatschappij veilig te stellen.
Hoekstra: ,,We vinden zo’n gesprek met Ben Smith immens belangrijk voor de positie van Schiphol, waaraan KLM onlosmakelijk verbonden is. Het gaat om vele duizenden directe en indirecte banen. Dus zal het kabinet alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om die belangen zo goed mogelijk te waarborgen.’’
Zelfstandig
Het is merkwaardig dat we hierover een discussie moeten voeren
Het kabinet benadrukt de wens dat KLM financieel zelfstandig blijft. Ook mogen er geen banen of activiteiten naar Parijs worden overgeheveld. Dat is essentieel, want uit uitgelekte plannen bleek afgelopen maand dat Smith Air France-KLM wil ombouwen tot ‘normaler’ bedrijf, waarvan KLM slechts een onderdeel wordt.
De huidige Nederlandse topman, Elbers, zou zich intern hebben uitgesproken tegen een ondergeschikte rol voor KLM binnen het grote concern, omdat deze tak relatief goed presteerde in de afgelopen jaren. De raad van commissarissen hier steunt hem en wil dat Elbers aanblijft. Smith denkt naar verluidt anders over deze lastpak.
Minister Hoekstra weigerde vanochtend te zeggen op welke manier er met de Canadese topman is gesproken over de positie van Pieter Elbers. ,,Maar het is merkwaardig dat we hierover een discussie moeten voeren, terwijl KLM onder de leiding van Elbers binnen het concern uitstekend heeft gepresteerd.’’
Geruchten
Ook gaan er geruchten dat de nieuwe topbestuurder het sterke Nederlandse merk in de toekomst een B-status zou willen geven. Topman Smith bezoekt later vandaag in Amstelveen ook de raad van commissarissen en de ondernemingsraad van KLM. Ook daar wacht hem een stevig gesprek.
Eerder stuurde het kabinet al een brief naar het bedrijf om te benadrukken dat Nederland hecht aan de positie van Elbers. De Staat bezit een belang van 5,9 procent in KLM én heeft het eigendom over de landingsrechten. Daarmee is minister Hoekstra een belangrijke gesprekspartner voor de top van Air France-KLM.
Het hoofdbestuur van de vliegmaatschappij komt op 19 februari bijeen en dan staat een herbenoeming van Elbers op de agenda, wiens termijn officieel afloopt in april. Minister Hoekstra heeft ook bij zijn Franse evenknie gelobbyd voor behoud van de Nederlander. Het personeel van KLM heeft via een handtekeningenactie eveneens zijn steun betuigd aan Pieter Elbers.
Bemoeien met conflict
Premier Rutte zelf moet zich gaan bemoeien met het conflict over de positie van Pieter Elbers als topman van KLM. Ben Smith, de hoogste baas van Air France-KLM, zou aan de stoelpoten van Elbers zagen, en daarmee aan de zelfstandigheid van KLM. ,,Elbers moet blijven. Dit is chefsache. Tegendruk is nu nodig”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in het NPO-radioprogramma 1op1.
Eerst moet minister Wopke Hoekstra (Financiën) in gesprek met zijn Franse collega. Als dat niet werkt, moet Rutte in stelling worden gebracht en gaan praten met de Franse president Macron.
Smith van Air France-KLM gaat te voortvarend te werk. Hij heeft genoeg werk te doen bij Air France terwijl KLM al heel goed loopt, vindt Paternotte. Daarnaast zou Frankrijk zijn ruim 14 procent aandelen in Air France-KLM moeten verkopen. Nederland heeft geen aandelen in het moederconcern, wel 6 procent in KLM.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Toekomst van Europa stelt kabinet op de proef: wordt er aan de gevreesde verdragen gesleuteld?
De coalitie is gespleten over hoe verder te gaan in de Europese Unie nu meerdere Europese leiders, waaronder Macron, zich hebben uitgesproken over wijzigingen in de Europese verdragen. De VVD heeft het niet zo op een verdragswijziging, maar D66 ziet er wel brood in.