Kabinet deelt geen extra informatie Sywert-deal, ondanks roep uit Kamer: ‘Eerst meer onderzoek’
FEITENRELAAS / VideoOndanks het dringende verzoek van de Tweede Kamer om een nieuw feitenrelaas over de omstreden Sywert-mondkapjesdeal komt er nu géén extra informatie. Het kabinet wil eerst een lopend accountantsonderzoek afwachten, maar fracties verliezen hun geduld. ‘We worden aan het lijntje gehouden'.
De Tweede Kamer vroeg een nieuw feitenrelaas over de Sywert-deal, maar minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport (VVD) meldt maandagmiddag dat er vooralsnog geen extra informatie gedeeld wordt. ,,Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het (Deloitte-)onderzoek. Daarom kan ik zolang het onderzoek loopt helaas nog geen feitenrelaas delen.” Wel krijgen Kamerleden een nadere toelichting op het lopende accountantsonderzoek naar de controversiële miljoenenorder, belooft Helder.
Diverse partijen zullen daar geen genoegen mee nemen. ,,Ik hoef niet de complete reconstructie, ik wil gewoon precies weten welke bemoeienis Hugo de Jonge had”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,De Jonge kan wél tegen de opgetrommelde pers vertellen wat hij van krantenartikelen vindt, dan mag dat ook in het parlement.” Of een meerderheid alsnog meer informatie eist, wordt dinsdag duidelijk, als ook de coalitiepartijen hun standpunt bepaald hebben.
Artikel gaat verder na de foto
Lelijker
Morgen zal Kuiken een debatverzoek indienen over de kwestie, ze wil de huidige verantwoordelijk minister uitnodigen én De Jonge zelf, die inmiddels over Volkshuisvesting gaat. ,,Ik heb het gevoel dat we aan het lijntje gehouden worden. Dit onderzoek duurt al maanden. En het wordt alleen maar lelijker. Het is niet goed als onwaarheden of onvolledige informatie blijven hangen.”
Luister ook onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij
Vorige week bleek dat Hugo de Jonge zich als minister van Volksgezondheid wel degelijk bemoeide met de aanloop van de mega-mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. In een reeks appjes moedigt de minister zijn topambtenaar aan om de optie van Van Lienden als groothandelaar verder te verkennen.
De voormalige scholierenleider claimt in die weken nogal luidruchtig dat hij de complete Nederlandse zorg van goede beschermingsmiddelen kan voorzien, De Jonge schrijft op enig moment aan zijn medewerker: ,,Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in (...) met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.”
Dichte deuren
Daarvoor was Van Lienden nog op dichte deuren gestuit bij de overheid, maar na de politieke interventie op het hoogste niveau kreeg de partijgenoot van De Jonge ruim baan voor de opdracht.
Kamerlid Fleur Agema van de PVV is ook voor een snel Kamerdebat: ,,Een jaar geleden al zei De Jonge: ‘Nee, ik ben niet betrokken bij de deal’. Nu is bewezen dat het anders zit, hij gaf gewoon Van Lienden een zetje.”
De zaak ontplofte vorig jaar toen bleek dat Van Lienden zelf negen miljoen had overgehouden aan de order van 40 miljoen mondkapjes voor 100 miljoen euro. De buitenwereld zag een nobele weldoener in crisistijd, maar ondertussen maakte Van Lienden dus een miljoenenwinst. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak nu. In de Tweede Kamer zijn partijen vooral kritisch over de rol van De Jonge, Van Liendens partijgenoot.
Artikel gaat verder na de foto
Hele verhaal
Kamerleden tonen begrip voor het feit dat het kabinet alles deed om mondkapjes binnen te halen, maar stellen wel dat de betrokkenen hierover meteen het hele verhaal moeten vertellen: ,,Als je niet gewoon naar buiten brengt hoe dat gelopen is, wordt dat later een groter ding”, zei Kees van der Staaij van de SGP vorige week al.
Op eerdere vragen van de media hierover meldde De Jonge namelijk steeds dat het zijn portefeuille niet was, dat hij ‘niet betrokken was’ bij de deal. Ook uit eerdere antwoorden op Kamervragen bleek de bemoeienis niet. In twee sets antwoorden schreef toenmalig minister Tamara van Ark (VVD, Medische Zorg) in juni 2021 met geen woord over de appjes tussen De Jonge en zijn ambtenaar.
Waarom die informatie vorig jaar ontbrak, blijft voorlopig dus onopgehelderd. Maar als een meerderheid morgen alsnog voor een debat is, kan het kabinet daar niet omheen.
Vorig jaar kreeg De Jonge al de vraag of hij betrokken was bij de mondkapjes-deal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
-
Opvanggemeente mag geen alleenstaande asielzoeker weigeren, Van der Burg is klaar met eisenlijstjes
Het moet afgelopen zijn met gemeenten die weigeren alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg stuurt zulke asielzoekers voortaan ‘desnoods ongevraagd’ toch naar opvangplekken daar. Zo wil hij voorkomen dat het volle aanmeldcentrum Ter Apel in acute problemen komt. -
PREMIUMmet video
Henk (75) maakte van verzameling motoren een minimuseum: ‘Iedereen moet er van genieten’
Hij is nu eenmaal goed in kopen en minder goed in verkopen. Én hij is verzot op oude motoren. Zie hier het recept voor een minimuseum aan huis. Henk Meijvogel (75) verwelkomt bezoekers maar al te graag, om ze te overladen met weetjes. ,,Een Moto Guzzi stopt op de gekste momenten.”Rockanje -
PREMIUM
Kan Nederland 70.000 asielzoekers aan? VVD zegt ‘nee’, ChristenUnie zegt ‘ja’
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’
-
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.