Israël weigert te betalen voor gesloopt Nederlands project
Israël betaalt geen schadevergoeding voor een gesloopt Nederlands hulpproject op de Westelijke Jordaanoever, ondanks verzoeken en protesten van Den Haag. Het kabinet maakt zich zorgen om de toekomst van hulpprojecten in de Palestijnse Gebieden.
Watertanks, zonnepanelen, landbouwgereedschap en irrigatiesystemen voor plantenkassen. Het is een kleine opsomming van door Nederland betaalde hulpprojecten in de Palestijnse Gebieden die de afgelopen jaren door het Israëlische leger - de IDF - werden vernield of in beslag genomen. Vorige maand sloopte de IDF drie door Nederland gefinancierde watersystemen in het dorpje Al-Markez, ten zuiden van Hebron.
Den Haag protesteerde en vroeg Israël om een schadevergoeding, maar nu blijkt dat Jeruzalem weigert te betalen. ,,Israël acht de sloop gerechtvaardigd vanwege het ontbreken van vergunningen en omdat de systemen in een gebied waren aangelegd dat Israël heeft bestemd als militair oefenterrein,” schrijven minister Blok van Buitenlandse Zaken en Kaag van Ontwikkelingssamenwerking in antwoord op Kamervragen over de kwestie. Het is een flinke teleurstelling voor de regering van Rutte, die zichzelf graag ziet als een trouwe vriend van Israël en een constructieve partner voor de Palestijnen.
Nederland streeft naar een onafhankelijke Palestijnse staat op delen van de Westelijke Jordaanoever en geeft al jaren forse financiële steun aan ontwikkelingsprojecten voor de Palestijnse bevolking. Zo’n 60 procent van de Westelijke Jordaanoever valt volledig onder Israëlisch militair bestuur, ook het dorpje Al-Markez. Israël geeft in dit gebied nauwelijks bouwvergunningen ten behoeve van Palestijnen af. In 2015 werd slechts 1,8 procent van de aanvragen gehonoreerd. Voor veel hulpprojecten wordt geen bouwvergunning bij de Israëlische autoriteiten aangevraagd, vanwege de lage slagingskans en de lange bureaucratische procedures. Daarmee gokken donoren op de Israëlische bereidheid een oogje toe te knijpen. Maar steeds vaker grijpt Israël in.
De Israëlische weigering tot schadevergoeding aan Nederland voor de in mei gesloopte watersystemen is opmerkelijk. Het project wordt met Nederlandse subsidie uitgevoerd door de Israëlisch-Palestijnse ngo Comet-Me, die duurzame energie-en waterfaciliteiten installeert op afgelegen plekken op de Westelijke Jordaanoever. In juni vorig jaar werd een eveneens door Nederland betaald zonne-energieproject van Comet-Me in het dorpje Jubbet adh-Dhib vernield door Israëlische soldaten. Daarbij werd materiaal geconfisqueerd. De schade liep in de tienduizenden euro’s.
Telefoongesprek
Premier Rutte kaartte de kwestie na ophef in de Tweede Kamer persoonlijk aan in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die interventie boekte resultaat. Israël bond in en in oktober 2017 werden de zonnepanelen teruggeplaatst. Maar de zaak van de gesloopte watertanks blijkt anders. ,,Het was een illegale constructie en als gevolg daarvan zal Israël de schade niet compenseren,” meldt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,De zonnepanelen hebben we teruggebracht naar hun rechtmatige eigenaar, maar dat kan niet met een illegaal gebouw dat is gesloopt.”
Kamerlid Sadet Karabulut (SP), die Kamervragen over de kwestie had gesteld, reageert ontzet. ,,Dat Israël Palestijns gebied bezet is al heel erg. Maar dat ze een bevriend land dat daar probeert te helpen dwarsbomen is onacceptabel.” Karabulut wil dat het kabinet actie onderneemt door de Israëlische ambassadeur in Nederland te ontbieden. ,,Die schade moet worden vergoed. Dit kan niet zonder consequenties blijven.”
Ministers Blok en Kaag schrijven in hun antwoorden op de Kamervragen dat Nederland naar aanleiding van de zaak met de zonnepanelen meermaals en op diverse niveau’s heeft geprotesteerd bij Israël, maar dat dit niet heeft geleid tot een ander beleid. Ze zien de toekomst hierover somber in. ,,Het kabinet is bezorgd over een aangekondigde Israëlische beleidswijziging die in juni zal ingaan ... waarmee het Israëlische militaire bestuur op de Westelijke Jordaanoever sneller kan overgaan tot sloop van Palestijnse bezittingen,” aldus de bewindslieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Met terugkeer van Gündogan bestaat kwart van de partijen uit eenmansfracties
Vol emotie keerde het uit de partij Volt gezette Kamerlid Gündogan terug in de Tweede Kamer. Die telt nu twintig fracties, een record. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie?
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet. -
PREMIUMmet video
D66'ers kritisch over hoe Kaag affaire-Van Drimmelen heeft afgehandeld
De affaire rond Frans van Drimmelen heeft het vertrouwen in politiek leider Sigrid Kaag flink aangetast. D66'ers vinden dat ze te lang heeft gewacht met reageren en dat ze te veel belooft.