Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv ‘op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is'. Door de oorlog in Oekraïne is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar. Dat staat vandaag in een nieuw reisadvies van het ministerie.
Het steunpunt verhuisde afgelopen weekend vanwege de Russische dreiging in en rond de hoofdstad Kiev naar het in het westen gelegen Lviv. Ambassademedewerkers kunnen Nederlanders bij de post onder andere aan reisdocumenten helpen en eten, drinken en een luisterend oor bieden aan mensen die dat nodig hebben, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Hij verwacht dat vanaf Lviv de meesten zullen doorreizen naar Polen.
Tot nu toe hebben zich ‘slechts enkele’ mensen bij de post gemeld. Vanwege de veiligheid kan de woordvoerder niet zeggen hoeveel ambassademedewerkers er nog aanwezig zijn, wel laat hij weten dat ‘de ambassadeur en een deel van het team’ daar nog zijn. Het andere deel heeft Oekraïne verlaten. Buitenlandminister Wopke Hoekstra zei donderdag nog dat de ambassade op de nieuwe locatie open blijft.
De medewerkers in Oekraïne houden zich verder met hun ‘gebruikelijke taken’ bezig. Ze monitoren de situatie en ontwikkelingen in het land en vertalen dat onder meer naar de reisadviezen. Voor Oekraïne geldt op dit moment code rood: ongeacht de situatie wordt iedereen afgeraden erheen te gaan. Wie dat wel doet, doet dit op eigen verantwoordelijkheid.
Gisteren meldde Buitenlandse Zaken dat er nog 141 Nederlanders in Oekraïne zijn. ,,Dat beeld is vandaag ongeveer gelijk”, aldus de woordvoerder.
Land verlaten
Nederlanders in Oekraïne worden verder opgeroepen het land te verlaten ‘als dit veilig kan’. Het advies is gebaseerd op de recente ontwikkelingen in Oekraïne, dat wordt aangevallen door Rusland. ,,In verschillende steden gaat het luchtalarm af en worden explosies gemeld. Het luchtruim is gesloten. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet.”
De geadviseerde evacuaties moeten Nederlanders wel zelf regelen, want van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Nederlanders die niet weg kunnen, wordt geadviseerd een veilige plaats te zoeken. Het ministerie wijst erop dat er een steunpunt is in Lviv, waar noodhulp kan worden gegeven aan Nederlanders en hun ‘kerngezin’. Een contactcentrum is 24 uur per dag bereikbaar.
Ook raadt het ministerie Nederlanders die in Oekraïne zijn aan om aan familie en vrienden te laten weten hoe het met ze gaat. En altijd de instructies te volgen van de lokale autoriteiten.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUMinterview
Zijn gezin is in Oekraïne, maar chauffeur Andriy (32) zit vast in Nederland: ‘Het liefst wil ik direct teruggaan’
Andriy Moroz (32) voelt zich machteloos. Net als veel andere Oekraïense chauffeurs in Nederland moet hij op een kleine tweeduizend kilometer van huis toezien hoe zijn land onder de voet wordt gelopen. ‘Je wilt iets doen, maar je kan niks.’ -
video
Zeker 100.000 Oekraïners al gevlucht: meesten naar Polen en Roemenië
Met de trein, bus, auto, boot of desnoods te voet. Tienduizenden Oekraïners trachten hun land te ontvluchten. De meesten proberen in Polen en Roemenië de grens over te komen. Volgens de Verenigde Naties zijn er al zeker 100.000 mensen gevlucht voor het geweld in Oekraïne. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
met Video
Rutte: Zolang ik de energie en druipende mondhoeken heb, ga ik door
Premier Mark Rutte denkt nog niet aan zijn vertrek. ,,Zolang ik energie heb, ga ik door.” Deze zomer is Rutte langer minister-president dan zijn voorgangers. Op 2 augustus neemt hij het record over van Ruud Lubbers, Rutte is dan 4310 dagen premier. -
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
Rijk gaat met drastische maatregel asielopvang forceren bij ‘weigergemeenten’
Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat.