Hof: Toch geen schadevergoeding voor oud-Volt-Kamerlid Gündogan
Het gewezen Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan krijgt toch geen voorschot op een eventuele schadevergoeding, zoals de kortgedingrechter eerder had beslist. In het hoger beroep vernietigt het Amsterdamse gerechtshof die eerdere uitspraak en stelt het dat Volt haar wel degelijk uit de fractie mocht zetten.
Gündogan werd februari vorig jaar eerst geschorst en daarna definitief uit de fractie van Volt gezet vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag. In een kort geding werd haar een voorlopige schadevergoeding van 5000 euro toegekend. Die hoeft Volt, die het hoger beroep aanspande, nu niet te betalen. De proceskosten komen voor rekening van Gündogan, zowel die van het kort geding als die van het hoger beroep.
Het Kamerlid, dat daarna zelfstandig verder ging, strijdt nog altijd voor eerherstel en meent dat de persberichten die Volt over haar verstuurde onrechtmatig waren. Volgens Gündogan is er geen sprake van grensoverschrijdend gedrag. Het hof doet daar geen uitspraak over, omdat dit niet het onderwerp van het oorspronkelijke kort geding was, maar stelt wel dat de persberichten niet onrechtmatig zijn.
Prematuur
Volgens Gündogan was er maar één melding en betrof dat een arbeidsconflict met haar medewerker. Volt heeft volgens het hof ‘onvoldoende onderbouwd’ dat er op het moment van schorsing, 13 februari 2022, al meerdere meldingen bekend waren. Ook vindt het gerechtshof het eerste persbericht een ‘iets te prematuur karakter’ hebben en zijn woorden ‘niet in alle opzichten gelukkig gekozen’. Maar, stelt het hof, het persbericht vond ‘grotendeels steun’ in de ‘op dat moment bekende feiten’. De inhoud van die ene melding, stelt het hof, rechtvaardigt de door Volt genomen maatregelen en het persbericht.
Gündogan kondigde eind vorig jaar bij het hoger beroep al aan een bodemprocedure te zullen starten tegen Volt. Volgens haar was haar schorsing onrechtmatig. In het kort geding van vorig jaar werd Volt op de vingers getikt, omdat de fractie volgens de voorzieningenrechter niet mag beslissen over schorsing van een fractielid.
Bodemprocedure
Maar het hof lijkt haar in die bodemprocedure weinig kans te geven. Het hof stelt weliswaar dat staatsrechtgeleerden verschillend denken over de vraag of een fractie een fractielid mag schorsen of uit de fractie mag zetten, maar dat een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag stelt dat een Kamerfractie ‘die vrijheid wel heeft'. In een voorlopig oordeel’ stelt het hof dan ook dat het ‘onvoldoende aannemelijk’ is dat de schorsing van Gündogan onrechtmatig was.
Gündogan is niet van plan om de bodemprocedure te staken, zegt ze in een reactie. Volgens haar laat het hof haar en Volt geen andere keuze dan door te gaan met de procedure. ,,Ik wil nog steeds naamzuivering.” Volt wil het boek liever sluiten. ,,Wat ons betreft gaan we ieder ons weegs", zegt co-voorzitter Rob Keijsers. Hij weet dat de bodemprocedure al is aangekondigd. ,,Wij gaan niet over de keuzes van anderen. Wij zien een bodemprocedure met vertrouwen tegemoet en zullen de melders daarbij ondersteunen.”
Het gerechtshof zat eind vorig jaar duidelijk met de zaak in de maag. De eisen die Gündogan in het kort geding deed, zoals terugkeer in de fractie, heeft ze nu niet meer. ,,Ik pieker er niet over, ik wil niet terug naar de fractie", zei ze daar eind december zelf over.
Een aangekondigd onderzoek naar het vermeend grensoverschrijdend gedrag werd nooit uitgevoerd. Gündogan weigerde mee te werken, zij had bedenkingen bij het gekozen onderzoeksbureau. Volt komt binnenkort wel met een evaluatie van de kwestie.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMProfiel
De ondergang van Nilüfer Gündogan: 'In Lissabon stond ze laveloos op straat’
Grote afwezige op het Volt-congres vandaag: Nilüfer Gündogan. Ze werd geroyeerd nadat de partij haar beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Wie is zij? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Uber-klokkenluider: Geheime belastingdeal met Nederland was ‘sweet’
Via een ‘warme, gezellige relatie’ heeft de Belastingdienst het vervoersbedrijf Uber actief geholpen belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber in ons land slechts 0,25 procent over een groot deel van zijn winstbelasting hoeven betalen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Juridische strijd nog niet voorbij, Gündogan kondigt nieuwe procedure tegen haar oude partij Volt aan
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan, die begin dit jaar door haar partij Volt uit de fractie werd gezet, wil een bodemprocedure aanspannen om haar naam gezuiverd te krijgen. Volt kreeg begin dit jaar meldingen over haar van grensoverschrijdend gedrag.
-
Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven. -
-
-
PREMIUM
Verkiezingsdag in ‘protestdorp’ Stroe: ‘Ze gaan hier niet ineens BBB stemmen’
Door het grootste boerenprotest uit de Nederlandse geschiedenis, vorig jaar juni, stond Stroe in één klap op de kaart. Maar of BBB daarom ook meteen hoge ogen gooit in het dorp? ,,De stemmers op klompen en in werkkleding komen vanavond, dan staat het hier gegarandeerd vol.”Stroe, Barneveld -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.