Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Historisch lage opkomst verkiezingen, minister onderzoekt oorzaak
Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen is met 50,3 procent (na 98,5 procent van de stemmen geteld) historisch laag. Het vorige dieptepunt was in 2014 nog 53,8 procent. In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging 54,1 procent stemmen. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) stelt een onderzoek in naar de oorzaak.
Voor ons is het in de analyse heel belangrijk om te kijken: wat zijn de oorzaken van de lage opkomst
Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken
In Rotterdam gingen relatief de minste mensen naar de stembus: 38,9 procent van de mensen die hun stem mochten uitbrengen, blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. Ook in Roosendaal (Noord-Brabant), Almere en Tilburg ging minder dan 40 procent naar de stembus. Op Schiermonnikoog brachten relatief de meeste mensen hun stem uit: 80,2 procent. Rozendaal (80,0), Staphorst (75,4) en Urk (75,2) volgen.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat de reden is voor de lage cijfers, zei Bruins Slot gisteravond in een eerste reactie op de exitpolls. Het is volgens haar nog niet duidelijk of er ‘lokale omstandigheden of landelijke zaken’ speelden. Ze wil de oorzaak op een later moment gaan onderzoeken.
In Lelystad, Waddinxveen en Brunssum bleven in vergelijking met 2018 de meeste mensen weg. In Lelystad daalde de opkomst van 51 procent in 2018 naar 41 procent nu. In 28 gemeenten brachten meer mensen hun stem uit dan vier jaar geleden. In 294 gemeenten daalde de opkomst juist.
Dit jaar zijn er minder blanco stemmen en ongeldige stemmen uitgebracht: 35 procent minder blanco en 39 procent minder ongeldige. Sommige mensen stemmen blanco, om aan te geven dat ze geen enkele kandidaat geschikt genoeg achten. Blanco en ongeldige stemmen tellen wel mee als de opkomst wordt bepaald.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Heb jij gestemd? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer