Volledig scherm
Theo Hiddema (FvD). © ANP

Hiddema betaalde te veel ontvangen onkosten dubbel terug: ‘Aan Kamer en Poezenboot’

Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema heeft het bedrag dat hij te veel ontving aan onkostenvergoeding naar eigen zeggen dubbel terugbetaald. Hij maakte 14.000 euro over naar de rekening van de Tweede Kamer en hetzelfde bedrag naar de Poezenboot in Amsterdam. Dat onthulde hij gisteravond in Onze Man in Deventer op NPO Radio 1. ,,Toen in de Volkskrant stond dat ik het naar de Poezenboot gooide, hing meteen Arib aan de lijn.”

Theo Hiddema gaf bij zijn installatie in de Kamer Maastricht op als verblijfplaats, terwijl hij in Amsterdam resideert. Daardoor ontving het Forum voor Democratie-Kamerlid 14.000 euro te veel aan onkosten. ,,Ik kreeg elke maand 700 te veel, maar ik wist niets van die vergoeding”, stelde de politicus in de radio-uitzending bij Özcan Akyol.

Na onderzoek van de Volkskrant kreeg hij door wat er aan de hand was. In eerste instantie ving hij naar eigen zeggen bot wanneer hij het bedrag wilde terugstorten naar de Kamer. De Tweede Kamer zou hebben gemeld dat het geld wél rechtmatig was uitgegeven. Daarop besloot hij het bedrag over te maken naar de Poezenboot, ook omdat ‘het kattenbeest’ hem ‘dierbaar’ is, aldus de politicus toen.

Gelazer

,,Meteen hing Kamervoorzitter Khadija Arib aan de lijn", vertelde Hiddema gisteravond. ,,Als je het zo graag terug wil storen, kan dat natuurlijk wel. Ik denk: dan moet ik het ook doen, want anders krijg ik dat gelazer van ‘de belastingbetaler is zijn centen kwijt en hij gooit het naar de Poezenboot’. Dus op dag één van dit verhaal heb ik het naar de Poezenboot gestort, twee dagen later heb ik hetzelfde bedrag naar de Tweede Kamer teruggestort. Dus ik heb het dubbel betaald.”

Uiteindelijk heeft het Hiddema dus 14.000 euro extra gekost. ,,De Poezenboot is helemaal blij. Daar kan geen lintje tegenop.”

De hele aflevering van Onze Man in Deventer met Theo Hiddema is hier te beluisteren.