Heftige ingrepen als avondklok, sluiting van horeca en scholen vooralsnog niet nodig
coronamaatregelenSpeciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team donderdag dat die route niet voor de hand ligt.
Wél voelt het OMT sowieso voor het verversen van de adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw - waar het kan - afstand te houden. Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het OMT.
Een formele herinvoering van de 1,5 meterregel ligt gevoelig. Dat vergt wetswijzigingen en betekent ook symbolisch een grote stap ‘terug’. Daarom blijft het waarschijnlijk bij een advies.
Wel wordt nog overwogen om op meer plekken te werken met QR-codes om ergens toegang te krijgen. Publiek bij amateurwedstrijden, in sportscholen, bij zwembaden of deelnemers aan amateursportwedstrijden hebben deze nu nog niet nodig. Binnen het OMT wordt eraan gedacht om de bredere inzet van de coronapas in te zetten bij lokale brandhaarden.
Coronamaatregelen
Het OMT boog zich in een vier uur durende sessie over de te nemen coronamaatregelen. Vandaag vergadert het demissionaire kabinet in het Catshuis nog over de opties. De regering zoekt koortsachtig naar manieren om de nieuwste coronagolf zo precies mogelijk de kop in te drukken. Zonder harde lockdownmaatregelen, maar wel krachtig genoeg om toestroom naar ziekenhuizen te keren. ‘Onvermijdelijk', noemde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) nieuwe maatregelen.
Daarbij hangt de zwaarte van de ingreep af van de precieze prognoses van het RIVM. Die worden nog op papier gezet, details volgen later. Als het lukt om met een strikter thuiswerk-, afstands- en mijd mensenmassa-advies de grafieken te keren, zal dat gebeuren, stelt een bron.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
Maatregelen die alleen voor ongevaccineerden gelden, zijn voor De Jonge geen taboe, maar de Tweede Kamer en experts zien er vooralsnog geen heil in. Eerst moeten bestaande maatregelen beter worden gehandhaafd, vindt een flink deel van het parlement.
OMT-leden als Diederik Gommers, Jan Kluytmans en Marc Bonten toonden zich eerder deze week al kritisch over wenselijkheid en uitvoerbaarheid van zulke speciale regels voor niet-ingeënte personen.
Het landelijke risiconiveau staat nu op ‘zorgelijk’, maar gaat bij gelijke trend naar ‘ernstig’ komende dinsdag. Donderdag werden er 168 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdeling opgenomen, waarvan 14 op de intensive care.
Luister ook onze podcast:
Tekst gaat hieronder verder.
In totaal liggen er nu 944 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat is minder dan in eerdere golven, maar de ic-capaciteit is beperkt. Ook willen ziekenhuizen zoveel mogelijk andere ingrepen gewoon uitvoeren.
Vier op de vijf coronapatiënten op de ic is ongevaccineerd. De kans dat je op de ic komt met Covid-19 is voor een gevaccineerd persoon 33 keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerd persoon.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
-
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’ -
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht.
-
Achterstand in rekenen en lezen door coronatijd
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’