Halbe Zijlstra erkent dat hij dom is geweest: Het is wat het is
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken ligt onder vuur. Hij vertelde dat hij Vladimir Poetin hoorde spreken over zijn ambities voor Groot Rusland in diens buitenverblijf. In werkelijkheid was de VVD’er helemaal niet in de datsja van de Russische president.
Het is wat het is
Wat bezielde u?
,,Ja, ehm, ik hoorde het verhaal van de persoon die daadwerkelijk aan tafel zat. Die persoon wilde ik beschermen vanwege de potentiële gevolgen voor hem en zijn bedrijf. Ik besloot het verhaal wel te brengen vanwege de geopolitieke betekenis. Dat dat heel dom is geweest, is wel evident.”
U heeft het een aantal weken geleden tegen Rutte verteld. Toen de premier in de Stadhouderskamer aan alle beoogde bewindspersonen vroeg: 'is er nog iets wat ik moet weten?' hield u uw mond.
,,Dat klopt. Daar heb ik helemaal niet bij stilgestaan. Dat is een verkeerde gedachtenkronkel geweest. Ik zat in de mindset: het verhaal klopt, het is belangrijk het te brengen, het is terecht dat ik de bron bescherm. Ik heb nooit stilgestaan bij de implicaties. Dat het een ding zou worden dat ik het beschreef als ware aanwezig. Ik zou willen dat ik het toen meteen had gezegd. Het is wat het is.”
Ging u geloven in uw eigen leugen?
,,Nee. Het is niet voor niks dat ik al eerder – vóór het Volkskrant-interview – op de rechtstreekse vraag van een journalist heb gezegd: nee, daar was ik niet. Dat was al in december, het is alleen toen niet gepubliceerd. Ik deed daar niet geheimzinnig over.”
Hoe weet u zeker dat uw bron de waarheid spreekt? Het valt niet te checken.
,,Dat is de one million dollar question. Ik weet wie de bron is. Die ga ik ook nu niet onthullen. Ik heb de hele ellende over me heen getrokken door diegene te beschermen. Laat ik het zo zeggen: de persoon kennende, vond ik het zéér geloofwaardig dat het ook daadwerkelijk is gebeurd. Soms zijn er gesprekken waar maar twee personen aan tafel zitten. De kans dat president Poetin dit zal bevestigen, is niet heel groot.”
Heeft u vooraf toestemming gevraagd aan uw bron om zijn verhaal te vertellen als het uwe?
,,Nee, dat is mijn keuze en mijn domme keuze geweest. Maar de persoon wist wel wat hij mij vertelde. Hij vertelde het ook net na de annexatie van de Krim. Hij zei ook niet dat ik het niet mocht gebruiken. Hij heeft me ook laten weten dat hij aan de Volkskrant heeft bevestigd dat de strekking klopt. Ik heb ook bewijs in mijn telefoon zitten; heb sms-contact met de bron gehad. Het is ook géén nepnieuws: de informatie die ik heb gebracht, klopt.”
Toen u het verhaal vertelde, had Rusland de Krim al geannexeerd. De dreiging was al wel bekend. Waarom was er toch die noodzaak?
,,Ik had het in kleinere kring binnen en buiten de VVD al wel verteld. Toen ik het op het congres zei, speelde de discussie over het plaatsen van militairen in de Baltische Staten. De vraag was: is dat wel verstandig? Is dat geen provocatie naar de Russen toe? Ik wilde juist aan de hand van dit verhaal – Poetin noemde ook de Baltische Staten – duidelijk maken dat die troepen verstandig waren.”
De Tweede Kamer is kritisch. Hoe gaat u morgen dat debat in?
,,Ik wil dat debat graag. Ik wil woensdag graag met een rechte rug tegenover de Russische minister Lavrov staan. Ik hoop op begrip bij de Kamer dat ik een bron heb willen beschermen.”
Kan dat nog wel, geloofwaardig en met rechte rug?
,,Als je zoveel afwegingen maakt, maak je wel eens de verkeerde afweging. Dit zal een smet blijven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COLUMN
Vreemd dat onze regering geen stelling neemt tegen de rare fratsen van Halbe
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
video
Minister Halbe Zijlstra loog over ontmoeting met Poetin
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Hij geeft in een interview met de Volkskrant toe dat hij niet zelf aanwezig was, maar een anonieme bron. De PVV wil in debat met de minister. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Minister mikpunt van spot na leugen over ontmoeting Poetin
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken wordt op sociale media flink op de hak genomen nadat vanmorgen bekend werd dat hij gelogen heeft over een ontmoeting met de Russische president Poetin. -
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer. -
podcast
Over de ‘fucking’ linkse fusie en waarom het kabinet het niet over racisme wil hebben
Het mag nog geen fusie heten, maar de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt steeds inniger en dat is best een goed idee denken experts. Het kabinet worstelt ondertussen met de definitie van racisme en met het tekort aan woningen, ook voor vluchtelingen.