GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen.
Delen per e-mail
De indiener, Kevin van der Vliet, verwijt het partijbestuur en de verkiezingsprogrammacommissie ‘weinig respect te hebben voor de interne partijdemocratie’. ,,GroenLinks heeft grote ambities, wil meeregeren. Daarvoor moet de partijdemocratie wijken.”
Op het partijcongres van vorig jaar stelde de denktank basisinkomen van de partij een variant van het basisinkomen voor – een vast bedrag, vrij te besteden, voor iedereen – waarbij alleen de 20 procent hoogste inkomens geen geld ontvangt. Per motie werd de fractie in de Tweede Kamer opgedragen dat plan door te laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB).
Uitgevoerd
,,Maar de fractie heeft er niets mee gedaan”, zegt oud-Europarlementariër Alexander de Roo, vicevoorzitter van de denktank. ,,Een motie moet wel uitgevoerd worden.” Dat is ook ‘gewoon gebeurd’, stelt een woordvoerder van het partijbureau. ,,Ik weet niet beter dan dat wij daarmee naar het CPB zijn gegaan.”
Maar volgens De Roo heeft de fractie niet zijn voorstel, maar een compleet andere variant van het basisinkomen ingediend bij het CPB. In die variant zouden de laagste inkomens erop achteruitgaan, terwijl De Roo stelt dat in zijn plan de meeste mensen er juist op vooruitgaan. Daarmee worden de leden ‘misleid’, valt te lezen in de motie van treurnis.
Klimaat
De Roo, die in 1990 aan de wieg stond van GroenLinks en zich al decennia sterk maakt voor de invoering van een basisinkomen, trok aan de bel bij de partij om te vragen wat er met de motie van zijn denktank is gebeurd, maar dat wordt ‘genegeerd’. ,,Hiermee zou de partij zich kunnen onderscheiden op sociaaleconomisch vlak. Anders blijven we de partij van het klimaat.”
De GroenLinks-woordvoerder stelt dat de partij gekozen heeft voor een andere vorm van basisinkomen, met een inkomensaanvulling via de belastingen. ,,De denktank basisinkomen heeft een andere mening, en dat is hun goed recht. We zullen morgen op het congres zien of de werkgroep representatief is voor de hele partij.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GroenLinks wil verregaande samenwerking met linkse partijen en D66
GroenLinks moet bij de komende verkiezingen nauw gaan samenwerken met PvdA, SP, PvdD en de huidige regeringspartij D66 door een stembusakkoord te sluiten. Ook moeten de partijen na de verkiezingen gezamenlijk de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in gaan. Over dat voorstel wordt op het digitale congres van GroenLinks, aanstaande zaterdag, gestemd. -
VIDEO
Van der Staaij: Er is geen gezonde opbouw van onze bevolking
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. -
PREMIUM
Joost Eerdmans, ‘rechts rakkertje’ uit het land van de zondagsrust
In Harderwijk is de kerk nog een factor van formaat. Joost Eerdmans groeide er op, vlak bij de plek waar de moordenaar van Pim Fortuyn meestal zou verblijven. -
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. -
Lijsttrekkers live: stel je vraag aan Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA)
Komende week komen Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) langs in onze verkiezingsstudio in Rotterdam. De lijsttrekkers van D66, VVD en CDA gaan live in gesprek met lezers van deze krant. Stel nu je vraag.
-
Video
Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
Premier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar. -
VIDEO
Thierry Baudet roept FvD’ers op om volmachtstemmen te ronselen
Thierry Baudet van Forum voor Democratie roept partijleden op om ‘volmachten te regelen’ zodat de partij meer stemmen binnenhaalt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert ontstemd: ,,Zo werkt het niet, dit mag ook niet.’’ -
CDA: Laat supermarkt dokken voor doorstart mkb
Het CDA wil noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven financiële lucht geven ‘na corona’. Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing.