Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus in de Tweede Kamer. © ANP

Grapperhaus: pedo-handboek gaat niet over de grens van de wet

Het handboek dat onder pedofielen circuleert op het darkweb, een soort verborgen deel van het internet, is niet verboden.

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) gezegd in de Tweede Kamer. Volgens hem hebben ‘juristen’ op zijn departement ernaar gekeken, maar zien ze er geen strafbaar materiaal in.

RTL Nieuws kwam deze week met het nieuws dat op het darkweb beelden te vinden zijn van honderden Nederlandse kinderen die seksueel worden misbruikt. Die beelden worden uitgewisseld op zeker veertien platforms. Gebruikers zijn speciaal in Nederlandse kinderen geïnteresseerd.

Ook vond RTL, dat undercover ging, opnieuw een soort handboek voor kindermisbruik. Dit ‘boek’ dook al eens eerder op, met daarin tips om kinderen te misbruiken en hoe dat geheim te houden. Volgens Grapperhaus is het ergerlijk, maar staat hij machteloos om het boek te verbieden.

Het misbruik noemt hij ‘heftig’. ,,Dit is een verwoestende vorm van criminaliteit.’’

Verwijderen

Grapperhaus hamert erop dat hij met internet providers in de weer is om kinderporno te verwijderen als dat te vinden is. Ook zegt de minister dat hij bezig is met wetgeving dat webhosts harder kunnen worden aangepakt als ze zulke beelden niet verwijderen. Bovendien zegt hij dat de van 150 rechercheurs die zich bezig houden met de aanpak ‘meer middelen’ hebben gekregen.

De PVV is kritisch.,,RTL kan daders of beelden wel opspeuren, maar de overheid niet. Hoe kan dat nou?,’’ vroeg Tweede Kamerlid Gidi Markuszower.

Volgens Grapperhaus is het een ‘misverstand’ dat politie ‘deze mensen niet in beeld zou kunnen krijgen’. ,,Daar is de politie wel degelijk toe in staat.’’