Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, vandaag op het Binnenhof.
Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, vandaag op het Binnenhof. © ANP

Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)  spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.

Niet iedereen binnen het OM zou gelukkig zijn met de stap die de minister nu zet, meldde NRC Handelsblad gisteren. De minister zou zich op die manier mengen in een lopende strafzaak. Bovendien zouden Brabantse officieren van justitie al gesprekken voeren met hun Thaise collega’s. Daarnaast zouden de Brabanders begrepen hebben dat uitleveren nu niet aan de orde zou zijn.

Grapperhaus gaf aan ‘verbaasd’ te zijn over de beweerde onvrede. ,,Het kan altijd zijn dat er kritiek is, maar ik heb deze reis goed besproken met het OM. Ik heb nog eens navraag gedaan, maar die geluiden worden niet herkend. En natuurlijk zal ik als minister niet in enigerlei rechtsgang treden.’’ Het doel van de reis is duidelijk. ,,Toch nog eens kijken of het mogelijk zou zijn om de detentie van de heer Van Laarhoven mogelijk hier voort te zetten of zijn berechting hier te laten uitvoeren.’’

‘Geen ongenoegen OM’

Het OM verklaart eveneens dat er ‘geen ongenoegen’ over de voorgenomen reis van de minister is. ,,Het OM wist vanaf april dat de minister zich zou inspannen om hem naar Nederland over te laten brengen. In het licht van de lopende strafzaak heeft het OM contact gehad met de minister over de voorbereidingen van zijn bezoek aan de Thaise autoriteiten. Het OM is, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd over de voorgenomen reis.’’

,,Ook heeft het Openbaar Ministerie en specifiek parket Zeeland-West-Brabant waar de zaak rondom The Grass Company speelt, alle mogelijkheden onderzocht om de heer van Laarhoven in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar Nederland over te brengen. Tot nu toe is dat, ondanks de inzet van het OM, niet mogelijk gebleken’’, vervolgt de verklaring. 

Overlevering Nederland

Quote

Natuurlijk zal ik als minister niet in enigerlei rechtsgang treden

Minister Grapperhaus

De krant maakte gisteren bekend dat Grapperhaus naar Thailand reist om met de Thaise premier, Generaal Prayut Chan-o-cha en de Thaise minister van Justitie Somsak Thepsutin te praten over de gevangenisstraf van minimaal 20 jaar die de 58-jarige Van Laarhoven daar uitzit wegens het witwassen van 20 miljoen euro aan drugsgeld. Nederland wil graag dat Thailand hem overlevert.

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Een zeer onverstandige stap, oordeelde de Nationale Ombudsman in maart van dit jaar. 

De conclusie: het OM had kunnen weten dat drugsdelicten in Thailand zeer serieus worden genomen, en dat de kans dat het land hem vervolgens zélf zou veroordelen aanwezig zou zijn. Van Laarhoven was aan het rentenieren in Thailand, nadat hij in Brabant de coffeeshops The Grass Company groot had gemaakt. Van Laarhoven wordt in Nederland verdacht van witwassen, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie.

‘Iets goed te maken’

Nadat het rapport van de Nationale Ombudsman werd gepresenteerd drong een meerderheid van de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan werk te maken van de zaak. In een debat in april van dit jaar heeft Grapperhaus aangegeven dat te zullen doen. Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is daarom blij met de reis van de minister. ,,Nederland heeft op moreel gebied iets goed te maken bij meneer Van Laarhoven. Het is niet te hopen dat zijn reis de kansen van Van Laarhoven verpest, maar het kan ook juist goed zijn om dit soort zaken op het hoogste niveau te bespreken.’’

Advocaat Sidney Smeets is als vanzelfsprekend blij dat Grapperhaus naar Thailand reist. ,,Dat lijkt me een heel goed idee.’’ Dat het OM niet blij zou zijn met de stap van de minister verbaast Smeets. ,,Dat heb ik ook gelezen, en het helpt zeker niet in deze diplomatieke reis van de minister. Grapperhaus moet gewoon zijn ding kunnen doen.’’ Speculeren over de afloop van Grapperhaus bezoek aan Thailand wil Smeets niet. ,,Dat zou onverstandig zijn. We moeten gewoon afwachten.’’