Volledig scherm
Koningin Beatrix en sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. © ANP

Geen heisa meer over hoge lintjes staatshoofden

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil voorkomen dat er controverses ontstaan over hoge koninklijke onderscheidingen die worden uitgereikt aan buitenlandse staatshoofden. Hij antwoordt dit op Kamervragen van D66’er Sjoerd Sjoerdsma die er moeite mee heeft dat ‘iemand die zulke barbaarse wetten invoert als de sultan van Brunei met een ereteken van ons koninklijk huis op de borst rondloopt’.

Quote

We willen toch niet dat iemand die zulke barbaarse wetten invoert rondloopt met een ereteken van ons koninklijk huis op zijn borst?

Sjoerd Sjoerdsma, D66

Tweede Kamerlid Sjoerdsma van D66 wilde terugvordering van de onderscheiding die de sultan van Brunei van koningin Beatrix kreeg op haar voorlaatste staatsbezoek in 2013, het ereteken als Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Niet lang geleden voerde de geridderde sultan Hassanal Bolkiah echter de shariawetgeving, waarbij niet alleen homoseksuelen de doodstraf kunnen krijgen, maar ook overspeligen en verkrachters. Dat ging Sjoerdsma te ver. ,,We willen toch niet dat iemand die zulke barbaarse wetten invoert rondloopt met een ereteken van ons koninklijk huis op zijn borst?’’

Onwenselijk

Blok laat weten dat hij het ook onwenselijk vindt dat staatshoofden die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen zich kunnen tooien met hoge Nederlandse onderscheidingen. Maar hij gelooft niet dat een debat over welk staatshoofd er wel of niet een verdient, zal bijdragen tot goede gesprekken over het respecteren van het internationaal recht.

Wel wil Blok kijken wat er anders kan: ,,Gezien de onwenselijkheid van controverse, ben ik gaarne bereid de staande praktijk te evalueren.’’