Franse regering: Actie Nederland enigszins geniepig
UPDATEDe Franse regering was verrast door de stap van Nederland om een belang in Air France-KLM te verwerven. Een regeringswoordvoerder spreekt van een ‘niet vriendschappelijke’ zet, waarbij Nederland als het ware optrad als een activistische investeerder.
Kort voordat minister Wopke Hoekstra (Financiën) het nieuws wereldkundig maakte, zijn de Fransen ingelicht. Dat gebeurde volgens Parijs dinsdagavond om 19.00 uur. De Fransen noemen de stap van Nederland ook enigszins geniepig.
Frankrijk heeft naar eigen zeggen de voorbije maanden nadrukkelijk overleg gevoerd met Nederland over Air France-KLM. Juist de onafhankelijke koers van het bedrijf zou daarbij zijn benadrukt. Verder stellen de Fransen dat Nederland met zijn belang de waarde van het aandeel heeft getorpedeerd.
Het aandeel Air France-KLM noteerde woensdagmiddag 11,5 procent lager. Daarmee zijn tientallen miljoenen euro’s van de totale investering van Nederland in het bedrijf reeds verdampt.
Op de vraag of de Fransen hun belang in Air France-KLM verder willen vergroten, ging de zegsman niet in. De Fransen hebben een belang van circa 14 procent in het bedrijf en zijn goed voor 22 procent van het stemrecht.
Artikel gaat verder onder de foto
Veertien procent
Minister van Financiën Bruno Le Maire zei eerder vandaag ‘kennis te nemen’ van de actie van de Nederlandse overheid, waarmee een belang van 12,68 procent van de aandelen Air France-KLM is verworven. Uiteindelijk moet het Nederlandse belang in het moederbedrijf van KLM gelijk zijn aan dat van de Fransen die circa 14 procent in de houdstermaatschappij bezitten.
Tegen de krant herhaalde Le Maire zijn steun voor de strategie en het management van Air France-KLM. ,,Het is essentieel om de regels van goed bestuur te respecteren en dat Air France-KLM geleid blijft worden in de geest van sociaal belang zonder nationale staatsinmenging’', aldus Le Maire tegen de krant Les Echos.
De minister van Begroting Gérald Darmanin zei dat de Franse overheid en het bestuur van Air France-KLM zich niet bewust waren van het feit dat Nederland aandelen aan het kopen was. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei dinsdagavond dat de regering in Parijs op de hoogte is gebracht dat Nederland uiteindelijk circa 14 procent van de aandelen in handen wil krijgen. Premier Mark Rutte heeft de Franse president Emmanuel Macron gebeld.
Bang
Minister Wopke Hoekstra heeft 680 miljoen euro uitgetrokken om een belang van 12,68 procent van de aandelen te verwerven. Het kabinet doet dat omdat het nu geen vuist kan maken in de machtstrijd tussen Air France en KLM. ,,De positie van KLM is geërodeerd de laatste jaren,’’ aldus Hoekstra. Om sterker te staan zal het aandelenpakket worden uitgebreid naar iets meer dan 14 procent. Dat is net zo veel als de Franse staat heeft in de holding.
Het kabinet doet dit, omdat het bang is dat de leiding van Air France-KLM veel internationale vluchten van Schiphol overhevelt naar de Franse thuishaven Parijs. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer): ,,We doen dit om het publieke belang te borgen. Internationale bestemmingen behouden op Schiphol is van groot belang voor onze economie en onze banen. Als hub-netwerk Schiphol wegvalt, verliezen we veel internationale bestemmingen. Dat gebeurde eerder met Brussel. Schiphol is goed voor 113 duizend banen. Dat staat nog los van alle werkgelegenheid die we krijgen door de internationale bereikbaarheid.’’
Hoekstra zegt dat het kabinet met de aankoop van de aandelen ‘waarborgt dat we een stem houden in de holding’. ,,Zo kunnen we een stempel drukken op de toekomst van het bedrijf om zo het cruciale belang van Schiphol als internationale luchthaven te behouden.’’
Staatsschuld
Het bedrag dat het kabinet tot nu toe heeft uitgegeven (680 miljoen) komt ten laste van de staatsschuld. Het heeft geen gevolgen voor de begroting. De Staat is vorige week begonnen met de aankoop. De 5,9 procent die de Nederlandse Staat al heeft in KLM zal worden behouden, zei Hoekstra.
Luchtvaartmaatschappij KLM is blij dat Nederland zich voor langere tijd bindt aan moederbedrijf Air France-KLM. Een woordvoerster van KLM spreekt van een mooi en goed teken. ,,Het kabinet onderstreept daarbij het publieke belang van het hub-netwerk van KLM vanaf Schiphol voor Nederland en de wens om dit belang te waarborgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste reacties op aankoop aandelen Air France-KLM positief
De eerste reacties vanuit politiek Den Haag op het besluit van het kabinet om een belang te nemen in de holding Air France-KLM zijn positief. Hiermee wil het kabinet het publieke belang van Schiphol en KLM veiligstellen, zei minister Wopke Hoekstra (Financiën): ,,Een extra slot op de deur en evenwicht in de verhoudingen.’' -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Update en Video
Staat grijpt in bij Air France-KLM
Het kabinet is aandeelhouder geworden van de holding Air France-KLM. De afgelopen dagen heeft de Staat een belang van 12,68 procent van de aandelen verworven. Minister Wopke Hoekstra heeft daar 680 miljoen euro voor uitgetrokken. -
PREMIUMOnderzoek/met video
Rechtsstaat niet heilig voor ruim een op de drie Nederlanders: ‘Zorgelijk’
Een derde van de Nederlanders vindt dat de regels van de democratische rechtsstaat terzijde mogen worden geschoven om ingewikkelde problemen op te lossen. Wie zich zorgen maakt over klimaatverandering of over migratie, vindt dat tegenspraak soms maar moet worden genegeerd.
-
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. -
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?