MS-patiënten boden eerder aan de Tweede Kamer meer dan 41.000 handtekeningen en een petitie aan om het middel in het basispakket te houden.
Volledig scherm
MS-patiënten boden eerder aan de Tweede Kamer meer dan 41.000 handtekeningen en een petitie aan om het middel in het basispakket te houden. © ANP

Fabrikant gaat MS-middel Fampyra toch grotendeels vergoeden

Patiënten met MS die het middel Fampyra gebruiken, krijgen de kosten de komende maanden grotendeels terug van fabrikant Biogen. Het medicijn wordt sinds 1 januari niet meer vergoed via de zorgverzekering.   

Multiple sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel die het lichaam steeds verder aantast. Veel patiënten die Fampyra tegen deze ziekte gebruiken, ervaren een vermindering van hun klachten, maar het Zorginstituut oordeelde vorig jaar dat het medicijn nauwelijks aantoonbaar effectief was. 

Protesten

Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg, nam die conclusie over en stopte de vergoeding vanuit het basispakket. De afgelopen maanden protesteerden gebruikers, patiëntenverenigingen en de fabrikant Biogen tegen dit besluit. De minister ging vervolgens met de producent in onderhandeling over een oplossing.

Die ligt er nu. Biogen zet een terugbetalingsregeling op waarbinnen patiënten - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari - direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten via een declaratie kunnen terugkrijgen. De maandelijkse eigen betaling wordt daarmee teruggebracht van 128 euro tot 50 euro, exclusief de btw en de afleverkosten van de apotheek.

Nieuwe beoordeling

Momenteel wordt het het onderzoeks- en beoordelingstraject van Fampyra opnieuw door de neurologen, de fabrikant en het Zorginstituut doorlopen. Uiterlijk 31 augustus komt daar uitsluitsel over. De fabrikant belooft dat bij een positieve uitspraak over Fampyra ook de resterende eigen betaling van 50 euro aan patiënten wordt teruggegeven. Ongeveer 2000 patiënten kregen het middel de afgelopen jaren in het kader van een onderzoekstraject.

Minister Bruins waarschuwt; ,,Wel kan het zo zijn dat de uitkomst van een eventuele positieve pakketuitspraak geldt voor een kleinere patiëntenpopulatie dan de groep die tijdens het voorwaardelijke toelatingstraject Fampyra heeft gekregen.’’ Bruins is  blij met de huidige ‘constructieve opstelling’ van fabrikant Biogen.