Exit doorwaaiwoning en naar gas boren onder Noordzee: zo wil Kamer van Russisch gas af
De Kamer en het kabinet willen minder afhankelijk worden van Russisch gas. Met het tekort aan personeel en de extreem grote wereldwijde vraag naar alternatieven is de grote vraag: hoe dan?
En het antwoord op die vraag houdt ook de Tweede Kamer al jaren bezig. In een debat over het aardgas constateert VVD-Kamerlid Silvio Erkens dat al in 2014 na de invasie van de Krim door Rusland is gezegd dat ‘we onze afhankelijkheid van Russisch gas snel willen afbouwen’. ,,We moeten er nu voor gaan zorgen dat het niet alleen bij woorden blijft’’, aldus de liberaal.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De wereldwijde vraag naar bijvoorbeeld vloeibare gas is zó groot, dat het de vraag is of het mogelijk is om LNG tegen een fatsoenlijke prijs in te kopen. Ook andere voor andere voor de hand liggende opties zoals beter isoleren van huizen - waar de Kamer van links tot rechts voor te porren is - zijn vanwege de grote vraag ernaar en het gebrek aan personeel niet zomaar geregeld.
CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wil dat de regering normen stelt aan verhuurders van woningen met de laagste energielabels. ,,Wij willen ervoor zorgen dat de woningen met de energielabels E, F, en G door verhuurders zo snel mogelijk worden verduurzaamd de komende jaren, op straffe van huurbevriezing of huurverlaging’’, verklaart de CDA’er. Zo hoopt het Kamerlid niet alleen dat de huurders in de zogenoemde ‘doorwaaiwoningen’ er weer warmpjes bij zitten, maar ook dat het aardgasverbruik fors daalt. Het is ook iets waar zijn partijgenoot Hugo de Jonge - de schoenenliefhebber die in zijn nieuwe rol als minister van Volkshuisvesting al meermaals beschilderde laarzen kreeg - zich hard voor zal maken.
Lees door onder de foto
Net als zijn coalitiegenoot van de VVD, Silvio Erkens, denkt Bontenbal dat ‘Nederland niet ontkomt aan meer gaswinning onder de Noordzee’. Ook in het coalitieakkoord stond al dat het kabinet ‘gaswinning in de Noordzee steunt’. Maar met de huidige leveringsproblemen lijkt het erop dat de gaskraan daar echt verder open moet. ,,Ik heb liever gas uit de Noordzee, dan uit Rusland, of het veel minder schone schaliegas uit de VS’’, aldus Bontenbal.
Volgens VVD’er Erkens ‘draait Klimaatminister Jetten er in zijn brief een beetje omheen’, maar als het aan hem ligt zit er ‘geen taboe op kolencentrales’. Dergelijke milieuvervuilende manieren van energie opwekken, kunnen bij de linkse partijen juist niet op steun rekenen.
PvdA en GroenLinks willen dat wil dat het Russische Gazprom zo snel mogelijk uit de gasopslag Bergermeer wordt gezet. Volgens de partij is het grotendeels te wijten aan het Russische staatsbedrijf dat deze opslag dit jaar “niet voor 90, maar slechts voor 30 procent gevuld” was. De Bergermeer-gasopslag bij Alkmaar is de op één na grootste van Nederland. Gazprom is betrokken bij het beheer van het voormalige gasveld en beschikt er over een fors deel van de opslagcapaciteit.
PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vermoedt boze opzet. ,,Het heeft er alle schijn van dat Poetin onze gasvoorraden opzettelijk verlaagd heeft, om zo de prijs op te drijven en zijn oorlogskas te spekken. Veel Nederlanders zitten daardoor nu in grote financiële problemen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUM
BBB schendt eigen gedragslijn om alle zetels te vullen: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Parkeerterreinen krijgen metamorfose, als het aan de Kamer ligt: zo veel mogelijk zonnepanelen
Parkeerterreinen in ons land moeten zo veel mogelijk worden overdekt met zonnepanelen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet dat de komende jaren gaat verplichten. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB.