Dit zijn de nieuwe bewindslieden in het kabinet-Rutte IV
Formateur Mark Rutte heeft zijn nieuwe kabinet rond. CDA-leider Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken. Ook Hugo de Jonge keert terug in het nieuwe kabinet, als minister voor Volkshuisvesting. Karien van Gennip en Hanke Bruins Slot worden namens de christendemocraten de ministers van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken.
Naast vier ministers levert het CDA ook twee staatssecretarissen: de Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij wordt op het ministerie van Financiën staatssecretaris voor Fiscaliteit.
Opvallend is dat Raymond Knops niet terugkeert in Rutte IV. Hij was in het huidige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Eerder werd al bekend dat CDA-ministers Ferd Grapperhaus en Ben Knapen niet zouden terugkeren in het nieuwe kabinet.
Wopke Hoekstra spreekt in een toelichting van een ‘vernieuwd CDA-team’ met ‘stuk voor stuk herkenbare CDA’ers’. Hoekstra: ,,Onze opdracht met het coalitieakkoord is om een antwoord te vinden op de verharding en polarisatie in de samenleving. Om de balans te herstellen tussen welvaart en welzijn, en vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit vraagt om stevige bestuurders met oog voor de samenleving en een grote verbondenheid met ons CDA.”
Voor Van Gennip betekent het ministerschap een terugkeer naar Den Haag. Zij was al eens staatssecretaris voor Economische Zaken en werkt daarvoor, net als Hoekstra, bij McKinsey. Sinds 2020 is ze voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ.
Bruins Slot was tot 2019 Tweede Kamerlid. Zij verliet het Binnenhof om gedeputeerde in Utrecht te worden.
D66-bewindslieden ook bekend
D66-leider en beoogd vicepremier Sigrid Kaag maakte eerder vandaag ook de namen bekend van de D66-bewindslieden in Rutte IV. Zoals eerder al uitlekte worden Robbert Dijkgraaf, Rob Jetten, Ernst Kuipers, Kajsa Ollongren en Franc Weerwind minister in het nieuwe kabinet. Alexandra van Huffelen, Gunay Uslu en Hans Vijlbrief worden staatssecretaris.
Kaag had in een verklaring aan deze site eerder al bekendgemaakt dat ze zelf minister van Financiën wordt. Vooral de naam van Dijkgraaf, die minister van Onderwijs wordt, springt in het oog. De natuurkundige en universiteitsbestuurder geldt als een autoriteit in zijn vakgebied en gaf eerder leiding aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook de overstap van Kuipers naar het ministerie van Volksgezondheid is een opvallende. De ziekenhuisbestuurder volgt CDA'er Hugo de Jonge op als coronaminister.
Met de benoeming van Jetten als minister voor Klimaat en Energie komt de functie van D66-fractievoorzitter vacant. Hij is met zijn 34 jaar tot dusver de jongste minister in Rutte IV. D66 kiest daarnaast voor de Almeerse burgemeester Franc Weerwind als minister van Rechtsbescherming. Ollongren is met Kaag de enige D66-minister uit Rutte III die nog een rondje mag. Zij verruilt het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het ministerie van Defensie.
Daarnaast mogen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief door als staatssecretaris. Van Huffelen wordt de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Vijlbrief wordt de staatssecretaris voor Mijnbouw. Nieuw gezicht is Gunay Uslu, zij wordt staatssecretaris voor Cultuur en Media.
VVD en ChristenUnie
VVD en ChristenUnie brachten voor de jaarwisseling hun nieuwe namen al naar buiten. De liberalen leveren in totaal acht ministers, van wie er vijf vrouw zijn.
Opvallende nieuwkomers zijn huidig partijvoorzitter Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), senator Micky Adriaansens (Economische Zaken) en zorgbestuurder Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport). Daarnaast wordt huidig staatssecretaris Dilan Yesilgöz de nieuwe minister van Justitie en komt Europarlementariër Liesje Schreinemacher over uit Brussel om minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te worden.
Naast Mark Rutte, die opnieuw premier wordt, schuift de VVD Mark Harbers en Dennis Wiersma naar voren voor een kabinetspost. Zij worden respectievelijk minister van Infrastructuur en minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.
De ChristenUnie levert twee ministers. Carola Schouten is de beoogd minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en wordt de derde vicepremier. De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer volgt haar op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Dit zijn de nieuwe bewindslieden in het kabinet-Rutte IV
Algemene Zaken
Mark Rutte (VVD): Minister-president, tevens minister van Algemene Zaken
Buitenlandse Zaken
Wopke Hoekstra (CDA): Minister van Buitenlandse Zaken
Liesje Schreinemacher (VVD): Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Justitie en Veiligheid
Dilan Yesilgöz (VVD): Minister van Justitie en Veiligheid
Franc Weerwind (D66): Minister voor Rechtsbescherming
Eric van der Burg (VVD): Staatssecretaris Asiel en Migratie
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Hanke Bruins Slot (CDA): Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Hugo de Jonge (CDA): Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Alexandra van Huffelen (D66): Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Robbert Dijkgraaf (D66): Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Dennis Wiersma (VVD): Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Gunay Uslu (D66): Staatssecretaris Cultuur en Media
Financiën
Sigrid Kaag (D66): Minister van Financiën
Marnix van Rij(CDA): Staatssecretaris Fiscaliteit
Aukje de Vries (VVD): Staatssecretaris Toeslagen en Douane
Defensie
Kajsa Ollongren (D66): Minister van Defensie
Christophe van der Maat (VVD): Staatssecretaris van Defensie
Infrastructuur en Waterstaat
Mark Harbers (VVD): Minister van Infrastructuur en Waterstaat
Vivianne Heijnen (CDA): Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Economische Zaken en Klimaat
Micky Adriaansens (VVD): Minister van Economische Zaken
Rob Jetten (D66): Minister voor Klimaat en Energie
Hans Vijlbrief (D66): Staatssecretaris Mijnbouw
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Henk Staghouwer (ChristenUnie): Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Christianne van der Wal (VVD): Minister voor Natuur en Stikstof
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Karien van Gennip (CDA): Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Carola Schouten (ChristenUnie): Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ernst Kuipers (D66): Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Conny Helder (VVD): Minister voor Langdurige Zorg en Sport
Maarten van Ooijen (ChristenUnie): Staatssecretaris Jeugd en Preventie
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Rutte IV: meer vrouwen, gemiddeld net iets ouder dan Rutte III
Het nieuwe kabinet bestaat uit flink meer vrouwen dan het demissionaire kabinet Rutte III. Veertien van de 29 bewindspersonen zijn vrouw, en de ministersploeg bestaat voor de helft uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd van het kabinet is net iets hoger dan die van Rutte III. Bij het aantreden van dat kabinet lag de gemiddelde leeftijd op 49 jaar, nu is het gemiddelde 50 jaar.
De jongste beoogde bewindspersoon is Maarten van Ooijen. De 31-jarige ChristenUnie-politicus wordt staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.
Elf van de 29 bewindspersonen maakten op enig moment deel uit van het vorige kabinet. D66 haalt de meeste mensen van buiten de politiek naar het kabinet. Bekende namen als Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf worden op prominente ministersposten gezet. De partij levert met D66-leider Sigrid Kaag ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën.
Rutte zelf levert trouwens relatief veel vrouwen: vijf van de acht VVD-ministers zijn vrouw. In 2017 kwam alleen Cora van Nieuwenhuizen als vrouwelijke VVD-minister op het bordes te staan, waarvoor Rutte veel kritiek kreeg. D66 levert zes ministers, van wie maar twee vrouw zijn, het CDA en de ChristenUnie leveren allebei evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land. -
MET VIDEO
Rutte: Geen 500 euro extra voor middenklasse, technisch te lastig
Het kabinet gaat dit jaar toch geen extra geld meer uittrekken om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te stutten. Het idee was de middenklasse een kontje te geven door iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te schenken. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Volt wil geen extra gas importeren: ‘Dan maar geen komkommers in de winter’
De partij Volt wil dat het kabinet stopt met het importeren van extra vloeibaar gas uit het buitenland en het weer harder laten draaien van de kolencentrales. In plaats daarvan moet Nederland per direct fors minder energie verbruiken. Ook als dat ten koste gaat van de industrie en de tuinders.
-
Coalitie is verdeeld over toekomstige belasting vermogen, kabinet wil vaart maken
Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is verdeeldheid ontstaan over hoe er in de toekomst belasting wordt geheven op vermogen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Geen akkoord kabinet en gemeenten over aanpak asielcrisis
Het kabinet heeft geen akkoord bereikt met burgemeesters over een plan om de asielcrisis de komende drie maanden aan te pakken. Het Veiligheidsberaad, waar burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in vertegenwoordigd zijn, overlegt later deze week opnieuw met een kabinetsdelegatie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer