Volledig scherm
© AP

D66 wil ‘Europese FBI’

De Europese Unie moet een eigen ‘FBI’ krijgen, vindt D66. Europol moet een volwaardige Europese politiedienst worden die zelf kan verhoren, huizen kan doorzoeken of arrestaties verrichten, als het aan de regeringspartij ligt.

Criminelen en terroristen hebben maling aan landsgrenzen, zegt Tweede Kamerlid Monica den Boer. De politie moet daardoor dan ook niet worden gehinderd, vindt ze. Anders maken misdadigers eenmaal aan de andere kant van de grens een lange neus.

Maar lidstaten blijven graag baas in eigen huis en brede steun voor een echte Europese politie lijkt voorlopig ver weg. Daarom moet Nederland vast een kopgroep vormen met enthousiaste andere EU-lidstaten voor ,,permanente en intensieve politiesamenwerking’', stelt Den Boer.

Minder nauw nemen

Ze verwacht veel van gemeenschappelijke opsporingsteams, zoals het JIT dat de toedracht van de ramp met vlucht MH17 onderzocht. Die teams moeten niet langer tijdelijk, maar permanent worden, vindt Den Boer. Bovendien moeten ze zich niet langer beperken tot bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel, maar meer terreinen bestrijken.

De samenwerking tussen Europese politiediensten staat nu juist onder druk doordat vooral oostelijke lidstaten het minder nauw nemen met de rechtsstaat. Om dat tegen te gaan, moet er één gedragscode komen voor alle agenten in de Europese Unie, bepleit Den Boer.

  1. LIVE | Rutte: ‘Eigen risico blijft gewoon, is er niet voor de lol’
    Algemene Beschouwingen

    LIVE | Rutte: ‘Eigen risico blijft gewoon, is er niet voor de lol’

    Komt er toch extra geld om het lerarentekort aan te pakken? En wat doet het kabinet met de dreigende pensioenkortingen? Premier Rutte staat vandaag, tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, tegenover een oppositie die zich gisteren constructief opstelde, maar wel op tal van onderwerpen kabinetsingrijpen eist. Hoe ver zal Rutte zijn hand uitreiken? Mis niks van het debat met de stream en ons liveblog.