Coronawet 2.0 lijkt Tweede Kamer wel te kunnen bekoren
Alle protesten ten spijt lijkt de speciale coronawet geruisloos door de Tweede Kamer te komen. In een urenlang debat liet een meerderheid van de Kamer blijken te gaan instemmen.
Delen per e-mail
Dat komt voornamelijk doordat de wet grondig is verbouwd. Zo krijgt de Tweede Kamer meer inspraak als er coronamaatregelen worden genomen. Het kabinet moet die minstens een week vooraf voorleggen. Behalve in geval van nood, maar dan kan de Kamer achteraf een maatregel binnen enkele dagen terugdraaien.
De tijdelijke wet gaat bovendien niet voor zes, maar voor drie maanden gelden. En bij overtreding van de coronaregels wordt de boete lager, namelijk niet langer 390 maar 95 euro.
Het gros van de Tweede Kamer ziet in de wet al met al verbeteringen ten opzichte van de situatie nu, waarbij via noodverordeningen maatregelen worden genomen.
Protest
Partijen betreurden wel dat de eerste versie van de wet, waarin de rol van het parlement kleiner was, zoveel protesten heeft uitgelokt. Volgens oppositiepartijen SGP, GroenLinks, 50Plus en PvdA is dat nu aangepast.
,,Deze wet zorgt dat noodzakelijke maatregelen genomen kunnen worden, maar tegelijk dat daar ook grenzen aan kunnen worden gesteld door de Tweede Kamer’’, aldus Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).
Vooral de PVV blijft niettemin de inperking van vrijheden hekelen. Immers: door de wet kan de 1,5 meter afstand worden afgedwongen en in principe ook het dragen van mondkapjes. ,,Het kabinet kan beter zorgen voor meer testen, genoeg medicijnen en voldoende ic-bedden. Dan was deze hele wet overbodig geweest’’, zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.
Morgen reageert het kabinet op vragen die nog leven, maar er lijkt weinig te zijn wat de wet nog in de weg staat.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Analyse Geruisloze val en dan snel weer door
Geen scheldpartijen, geen verwijten over en weer, geen anonieme zwartmakerij. Zo rustig als Rutte III aan zijn einde kwam, stapte een kabinet zelden op. Want er moest een ‘ultiem’ offer komen. Al is het niet los te zien van de naderende verkiezingsstrijd. -
PREMIUM
PvdA Is Ploumen de nieuwe verlosser? Dit zijn haar kansen
Lukt het Lilianne Ploumen om voor de Partij van de Arbeid een goede verkiezingsuitslag te behalen? Zij heeft slechts zeven weken om op de radar te komen bij het grote publiek. ,,Ploumen is geen stemmenkanon.’’ -
Hiddema: Blij dat ik uit de politiek ben
Voormalig Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie Theo Hiddema is blij dat hij niet meer in de politiek actief is. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. ,,Het was een geestelijke dwangbuis waar ik niet meer in verder kon na alle aantijgingen van antisemitische drek. Ik werd er politiek depressief van. Ik ben nu weer strafrechtadvocaat en dat bevalt me goed.’’ -
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
PREMIUM
Coronawet 2.0 Flink verbouwde spoedwet biedt lagere boete en (iets) meer controle van het parlement
Achter de schermen is de omstreden coronawet behoorlijk aangepast, waardoor een meerderheid van de Tweede Kamer morgen en donderdag lijkt te gaan instemmen. Met boetes, meer controle van het parlement en géén controle achter de voordeur. Zeven vragen over de wet.
-
PREMIUM
Reconstructie/poll Dit was kabinet Rutte III en dit is het huiswerk dat achterblijft
Rutte III wist onderlinge problemen te bezweren en lang de gevaren van buiten te pareren. Toch is de toeslagenaffaire het kabinet alsnog fataal geworden. Er blijft nog heel wat huiswerk achter voor de opvolger. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt. -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS.