CDA vindt puinruimer: Van Rij tijdelijk voorzitter
Oud-partijvoorzitter Marnix van Rij gaat puinruimen bij het CDA. Hij wordt de nieuwe tijdelijke voorzitter van de partij en wordt bijgestaan door minister Ank Bijleveld, die ‘buitengewoon adviseur’ van het partijbestuur wordt.
Delen per e-mail
De keuze voor Van Rij is opmerkelijk. Hij was van 1999 tot 2001 ook partijvoorzitter, maar trad af toen hij met toenmalig CDA-partijleider Jaap de Hoop Scheffer in een leiderschapsstrijd verwikkeld raakte. Van Rij vond de stijl van De Hoop Scheffer ‘te defensief’ en wilde als nummer 3 op de kandidatenlijst voor zijn partij. De Hoop Scheffer weigerde dat, waarna Van Rij opstapte. De Hoop Scheffer ‘vreesde het beeld van twee kapiteins op één schip’, schreef Trouw destijds.
Die twee kapiteins op dat ene schip is een beeld dat ook nu in het CDA ook weer actueel is. Partijleider Wopke Hoekstra ging de verkiezingen in met het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt als zijn nummer 2. De vrees bestond dat Omtzigt, die momenteel oververmoeid thuis zit en nauwelijks een rol had in de campagne, als stemmenkanon méér stemmen zou krijgen dan Hoekstra. Dat gebeurde niet, maar toch sluimert er een mogelijke tweestrijd.
Niemand is groter dan de partij
,,Het CDA staat voor een grote uitdaging en dat is ook de reden dat ik nu graag wil inspringen en mijn steentje wil bijdragen aan de partij, want de partij gaat mij aan het hart”, stelt Van Rij. ,,Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij het CDA, maar daarbij geldt ook dat niemand groter is dan de partij.” Die laatste opmerking is moeilijk los te zien van de huidige situatie binnen het CDA.
Volgens het CDA moet Van Rij een ‘constructief-kritische gesprekspartner’ zijn voor partijleider Wopke Hoekstra. Op haar beurt is huidig demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld aangezocht om Van Rij ‘scherp te houden’. Bijleveld komt, net als Omtzigt, uit Twente en wordt door het CDA-bestuur geroemd om ‘haar verbindende kwaliteiten’.
Vacant
De functie van partijvoorzitter was vacant na het vertrek van Rutger Ploum, vorige maand. Die trad af na de mislukte verkiezingscampagne van de partij. De christendemocraten verloren en gingen van 19 naar 15 zetels. Van Rij moet de evaluatie van die verkiezingscampagne ‘sturing geven’ en het CDA-gedachtegoed ‘bewaken’, ook ‘richting de Tweede Kamerfractie en formatie’. Van Rij evalueerde ook al de verkiezingscampagne van 2017.
Van Rij (60) heeft een lange staat van dienst binnen het CDA. Hij was wethouder van Wassenaar en Eerste Kamerlid. Nu is hij regeringscommissaris van St. Eustatius, een functie die hij op 18 april neerlegt. Ook was Van Rij eens partijvoorzitter, tussen 1999 en 2001. Hij stapte toen op nadat hij met toenmalig partijleider Jaap de Hoop Scheffer ruzie kreeg over de koers van het CDA.
De zoektocht naar een interim-voorzitter duurde even. NRC schreef dat meerdere mensen waren benaderd, maar dat die allemaal vriendelijk hadden bedankt voor de functie. Het CDA is Van Rij dan ook ‘zeer erkentelijk’ dat hij deze ‘uitdagende klus’ op zich wil nemen. Volgens de partij gaat Van Rij ‘bouwen aan de toekomst van de partij’. Hij zwaait in elk geval tot het najaarscongres van het CDA de scepter.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Rutte na motie van afkeuring door als premier, gaat ‘hard werken’ aan terugwinnen vertrouwen
VVD-leider Mark Rutte stapt niet op en de Tweede Kamer stuurt hem ook niet weg. Wel werd een motie van afkeuring tegen Rutte aangenomen, nadat bekend werd dat hij het was die bij zijn gesprek met de ex-verkenners de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde. Rutte noemde die motie ‘een belangrijk politiek signaal’. Van minuut tot minuut teruglezen wat er gisteren en vannacht allemaal is gebeurd? Het kan in ons liveblog onderaan dit artikel. -
PREMIUMVIDEO
Debat over historische misser: dit staat de hoofdrolspelers te wachten
De historische misser van de coalitieverkenners leidt tot een uniek debat in de Tweede Kamer. Minister Ollongren moet daar als ‘privépersoon’ haar verkennerswerk verdedigen, premier Rutte ligt onder vuur vanwege zijn ‘bluf’ en Wopke Hoekstra manoeuvreert door een CDA-mijnenveld. -
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
PREMIUM
Zij gaan met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in
De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag om 13.00 uur geïnstalleerd. Voor drie parlementariërs is het extra bijzonder: zij stonden eigenlijk op een onverkiesbare plek maar werden met voorkeursstemmen alsnog verkozen. -
video/update
Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de conclusies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin betekenen voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. ,,Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit.
-
VIDEO
Ombudsman: klacht over etnisch profileren niet serieus genomen
Mensen die zich etnisch geprofileerd voelen door de overheid dienen zelden een klacht in. De belangrijkste reden: klagen heeft toch geen zin. Dat moet anders, stelt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. ,,Dit schaadt het vertrouwen in de overheid.” -
PREMIUM
Inkijkje in Turkse gemeenschap in Nederland: ‘Een gevangenis en het wordt alleen maar erger’
De Utrechtse schrijver en journalist Erdal Balci (52) dacht als 11-jarige de vrijheid tegemoet te gaan toen hij met zijn ouders, broers en zussen naar Utrecht emigreerde. Niets bleek minder waar. Volgens de Utrechter kwam hij juist terecht in de gevangenis: de Turkse gemeenschap. ,,En het is nu alleen nog maar erger geworden. Kijk naar wat er met Lale Gül is gebeurd.” -
Arib neemt afscheid van 69 Kamerleden: ‘Zie het als permanent reces’
Lodewijk Asscher (PvdA), Henk Krol en Klaas Dijkhoff (VVD) zitten niet meer in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib zwaaide vandaag hen en 66 andere vertrekkende Kamerleden uit. ,,Een moeilijk en bijzonder moment. Ook voor mij, merk ik.”