Broekers-Knol doet opvallende bekentenis op laatste dag
ASIELZOEKERSOp haar laatste dag als staatssecretaris van Asiel heeft Ankie Broekers-Knol een opvallende bekentenis gedaan. In antwoord op Kamervragen stelt ze in zoveel woorden dat het kabinet gemeenten niet kan dwingen tot opvang van asielzoekers.
Half december dreigde de VVD’er met een zogeheten ‘aanwijzing’ die gemeenten zou verplichten om asielzoekers op te vangen omdat sprake was van een noodsituatie. De vraag naar bedden was op dat moment groot, terwijl Nederland volgens Europese verdragen wel verplichtingen heeft om mensen noodopvang te bieden.
Broekers-Knol repte in die tijd van een ‘aanwijzing’, waarmee het Rijk gemeenten als het ware zou opdragen opvang te regelen. Het ging daarbij om de gemeenten Gorinchem, Venray en Enschede en de regio Rotterdam-Rijnmond. Maar, zo schreef Broekers-Knol vandaag: het kabinet had helemaal geen juridische grondslag daarvoor. In reactie op vragen van Pieter Omtzigt schrijft ze dat het ‘geen aanwijzing in juridische zin’ betrof en dat de brieven waarin ze het schreef aan gemeenten ‘geen publiekrechtelijk rechtsgevolg’ hadden. Ergo: ‘ik kon hen niet dwingen’.
Ze gebruikte naar eigen zeggen het woord ‘aanwijzing’ vanwege de ‘acute noodsituatie in de opvanglocaties’. Er moest snel plek gevonden worden voor 2000 mensen om te voorkomen dat zij ‘in tenten en gymzalen’ opgevangen zouden moeten worden. De gemeenten hadden uit zichzelf onvoldoende opvang beschikbaar gesteld.
Luister ook onze politieke Podcast:
Curieus
Het is curieus dat die aanwijzing geen rechtsgronden heeft, want eerder zwaaide ook één van haar voorgangers ermee, toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff. In 2015 gebruikte hij hetzelfde dreigement, toen de aanwas uit Syrië enorm was.
Vragen hierover zal Broekers-Knol niet meer kunnen beantwoorden, ze werd vandaag afgelost als staatssecretaris door VVD’er Eric van der Burg. Die wilde desgevraagd nog niet op de brief van zijn voorganger reageren. ,,Ik heb denk ik dezelfde dingen gelezen als u heeft gelezen, maar ik heb ze wel als burger gelezen en niet als staatssecretaris met alle informatie die daarbij hoort omdat ik pas zes uur in functie ben. Dus ik ga me eens even stevig inlezen.” Hij zegt vooral met de gemeenten in gesprek te willen.
Bedden al bezet
Juristen twijfelden al of de ‘aanwijzing’ van Broekers-Knol zo hard was als ze zelf deed voorkomen. Ondertussen zijn de opvangplekken al wel geregeld. In Gorinchem werd in allerijl een voormalig belastingkantoor (weer) gereed gemaakt voor opvang, in Enschede werd een evenementenhal op de voormalige vliegbasis Twenthe ingericht en Rotterdam toverde enkele schepen om tot opvanglocaties. De burgemeesters van die plaatsen stelden niet blij te zijn met de aanwijzing door de staatssecretaris, maar daardoor niet anders te kunnen dan zich erbij neer te leggen.
Alleen de gemeente Venray weigerde op het verzoek van Broekers-Knol in te gaan, die plaats wilde nog niets doen voordat er nader onderzoek was verricht. De gemeente wist ten tijde van de aanwijzing niet dat het kabinet geen juridische grondslag had om gemeenten op te dragen asielzoekers op te vangen. ,,Wij zijn er eigenlijk steeds van uitgegaan dat de aanwijzing juridisch klopte”, zegt een woordvoerster van de gemeente Venray. ,,Nu dat anders blijkt te zijn gaat het college van burgemeester en wethouders dinsdag hierover vergaderen.”
Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, noemt de bekentenis verbazingwekkend. ,,Ik las al dat juristen de juridische basis van de aanwijzing betwisten. Het blijkt dus waar te zijn. In het telefoongesprek met mij wekte de staatssecretaris de indruk dat ze een aanwijzing geeft in juridische zin en niet in bestuurlijke zin”, aldus Aboutaleb, die de gang van zaken slecht noemt voor de bestuurlijke verhoudingen. ,,Ik heb houvast aan het feit dat we iets goeds aan het doen zijn: het opvangen van mensen in nood. Maar voor de toekomstige verhoudingen tussen Rijk en gemeenten/regio’s is dit zeer schadelijk.”
De gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray, Alkmaar en de regio Rotterdam werden in december nog verplicht op korte termijn noodopvanglocaties voor in totaal 2000 asielzoekers in te richten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing. -
PREMIUM
Onrust binnen Bij1: Amsterdamse afdeling dreigt in ‘twee kampen’ uiteen te vallen
Het rommelt binnen de Amsterdamse afdeling van Bij1. Onenigheid over de manier waarop de partij politiek dient te bedrijven, lijkt de partij in tweeën te splijten. Zondag wordt een lijmpoging gedaan
-
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.