Blok over energierekening: ‘We komen met een oplossing’
videoHet kabinet werkt nog aan ‘verschillende scenario’s’, maar zegt zéker met een antwoord te komen op de problemen met de stijgende energierekeningen. ,,We hebben het antwoord niet op tafel, maar het gaat niet lang duren", zei minister Stef Blok (Economische Zaken).
Om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoogschiet, wil het kabinet ‘doen wat nodig is’, zei demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën al eerder.
Vandaag vergaderde het kabinet hierover. Volgens Blok is er opperste staat van paraatheid. ,,We realiseren ons heel goed dat dit een enorme zorg is. We zijn een heel aantal scenario’s aan het uitwerken. We hebben het antwoord niet op tafel, maar het gaat niet lang duren.”
Dinsdag wil het kabinet in kaart hebben gebracht wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Tweede Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook explosief zullen stijgen vanaf 1 januari.
Tegelijk zeggen Haagse bronnen dat de prijzen de komende tijd ook nog zouden kunnen gaan dalen én dat nog helemaal niet duidelijk is voor hoeveel Nederlanders een prijsstijging in de lucht hangt. ,,Ja, het is een probleem, maar we weten nog echt niet of het zo groot is als nu soms al wordt voorgedaan.”
De prijs van gas is de laatste maanden fors gestegen. Dat komt door daling van de gasvoorraden en de sluiting van kolen- en kerncentrales, maar ook door verminderde leveringen van gas uit Rusland.
Tijdens het politieke debat na Prinsjesdag (Algemene Financiële Beschouwingen) kwamen de vier coalitiepartijen al tot een akkoord om de energielasten van huishoudens en mkb’ers te verlichten met 500 miljoen euro. Maar dat is lang niet genoeg om de prijsstijgingen op te vangen die nu dreigen.
Oplossingen
In Frankrijk werd de prijs van gas bevroren. Daardoor betalen consumenten nu wat meer, maar later wat minder. Zo wordt de schommeling opgevangen. Ook de prijs van elektriciteit is begrensd; de belasting op stroom werd in Frankrijk verlaagd, later gaat die prijs dan weer stijgen. Frankrijk besloot tegelijk armere gezinnen te compenseren.
Als het kabinet ingrijpt, kost dat al snel miljarden, omdat bij een gemiddeld huishouden volgens economen de prijsstijging komend jaar zou kunnen uitmonden in 900 tot 1000 euro hogere energiekosten. Toch zal het kabinet daar niet van terugschrikken. Het gaat om een hoge, eenmalige uitgave.
Ook geldt de stijging niet voor iedereen: wie de gasprijs voor langere tijd heeft vastgezet, heeft geen zorgen. Maar wie een variabele prijs heeft afgesproken, of nu net een contract moet vernieuwen, loopt wel gevaar.
Leeg?
Demissionaire minister Blok maakt zich ook geen grote zorgen over de gasvoorraden. Omdat afgelopen winter relatief streng was en het ook in het voorjaar nog even koud bleef, zijn de voorraden enerzijds beperkt. Maar ‘de gasopslagen met het type gas dat voor huishoudens wordt gebruikt, zijn behoorlijk gevuld’ zei Blok. De opslag met het type gas dat voor bedrijven wordt gebruikt, is ‘minder gevuld’, aldus de bewindsman.
Eind vorige maand zei de minister nog in reactie op Kamervragen het volgende: „Ik verwacht (…) niet dat de levering van gas aan huishoudens in de komende winterperiode in gevaar komt.”
Let wel, dat geldt dus voor huishoudens. Volgens Europese wetgeving geldt voor hen speciale bescherming: ze mogen letterlijk niet in de kou komen te zitten. In Nederland wordt dat gewaarborgd door een gasopslag van de NAM in Norg, die een inhoud heeft van 7 miljard kuub gas. Zorgen zijn er wel. Op dit moment is die echter ‘maar’ voor de helft gevuld, terwijl deze normaal vol zit.
Bij bedrijven speelt bovendien een ander probleem. Die gebruiken een ander soort gas en de tekorten daar zijn dus misschien nog wel nijpender. Toch merkte Blok op dat de overheid niet verantwoordelijk is voor de levering van hun energie. Wel zei collega-minister Wopke Hoekstra dat ‘alles moet worden gedaan om te voorkomen’ dat energieproblemen bedrijven in gevaar brengen. ,,Want dat doet ook iets met de werkgelegenheid.”
Groningen
Wat het kabinet in ieder geval níét gaat doen is meer aardgas uit Groningen halen, zo zei minister Blok eerder al. De optie om die gaswinning op te schroeven is er ‘alleen maar voor extreem koude winters, en niet voor prijsstijgingen’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnderzoek/met video
Rechtsstaat niet heilig voor ruim een op de drie Nederlanders: ‘Zorgelijk’
Een derde van de Nederlanders vindt dat de regels van de democratische rechtsstaat terzijde mogen worden geschoven om ingewikkelde problemen op te lossen. Wie zich zorgen maakt over klimaatverandering of over migratie, vindt dat tegenspraak soms maar moet worden genegeerd. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
MET VIDEO
Is Nederland klaar voor een nieuwe coronagolf? ‘Ventilatie is van groot belang, RIVM was koppige ezel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar is Nederland daar wel klaar voor? Experts en partijen in het parlement zijn kritisch. ,,Een lockdown is niet ver weg, vrees ik.’’ -
podcast
Uitglijders en blunders in eerste 100 dagen kabinet, maar Rutte staat weer
In de week dat Sigrid Kaag onder vuur kwam als D66-leider, ‘vierde’ het kabinet dat de eerste 100 dagen erop zitten. Een aantal bewindslieden blijft nog totaal onzichtbaar, maar anderen maakten juist brokken. En dan moet de echte proef nog komen: het geldgebrek waarmee Rutte-4 inmiddels kampt. -
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn.