Blok: Hulp aan 'terroristische' groeperingen Syrië goed uitzoeken
Het kabinet gaat direct uitzoeken hoe het zit met de steun aan de gematigde gewapende oppositie in Syrië. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemt de berichten dat het Openbaar Ministerie de groepering als terroristisch bestempelt ‘zorgelijk’. De Kamer wil spoedig een debat over de hulp aan de groepen, die tot staatsgeheim is verklaard.
Delen per e-mail
De operatie is al beëindigd, maar ik wil wel weten wat er in die jaren gebeurd is
Blok benadrukte vanmiddag meermaals dat de operatie begin dit jaar beëindigd is. ,,Maar ik wil wel weten wat er in die jaren gebeurd is.” Daarom gaat het kabinet zo snel mogelijk alle mediaberichtgeving naast die van het ministerie leggen. ,,We moeten dit goed in kaart brengen. Ik ga daar de komende tijd mee aan de slag." De bewindsman zal de Kamer spoedig informeren over de uitkomsten.
De namen van de organisaties waaraan Nederlandse goederen werden verstrekt zijn volgens Blok geheimgehouden omdat er ‘in een gebied met een verschrikkelijke burgeroorlog’ niet bekend mag worden welke groepen gesteund worden door westerse landen. ,,Dat gebeurde om mensenlevens te beschermen.”
Ook premier Rutte benadrukte dat de situatie eerst goed onderzocht moet worden. Zo wordt er gekeken of de controle op de uitgaven beter had gemoeten en naar welke groepen de hulp is gegaan.
De steun kwam onder meer terecht bij Jabhat al-Shamiya, onthulden Nieuwsuur en Trouw. Een Nederlander die zich daarbij had aangesloten, wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Dat omschrijft de club als 'salafistisch en jihadistisch' en als een 'criminele organisatie met terroristisch oogmerk'.
Meer onthullingen
Nieuwsuur en Trouw hebben gezegd dat vandaag en morgen nog meer onthullingen worden gedaan. De Tweede Kamer wil ook al deze informatie weten voordat er schriftelijke vragen worden gesteld aan Blok. Pas als die vragen beantwoord zijn, zal een debat volgen. Mogelijk gebeurt dat pas de week na Prinsjesdag. Kamerleden wijzen erop dat de steun aan de Syrische groepen is beëindigd en dat er geen sprake is van een misstand die nog voortduurt.
,,We moeten dit stap voor stap doen”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. ,,Als dit waar is, staat het wel heel ver af van wat we met buitenlands beleid willen.”
In Nieuwsuur stelde advocaat Geert-Jan Knoops dat er mogelijk een ambtsmisdrijf is gepleegd door alle ministers van Buitenlandse Zaken sinds 2015. Volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is het echter geen directe verantwoordelijkheid. ,,Dit is een ministeriële verantwoordelijkheid.”
Verder in het nieuws
-
Kamer kritisch over fout kindgebonden budget
De Tweede Kamer is kritisch over de fout van de Belastingdienst bij het zogenoemde kindgebonden budget, een bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Regeringspartij VVD spreekt over een onaangename verrassing. -
Brexit zorgt voor piek in aantal Britten dat Nederlander wordt
De maand januari, waarin premier Theresa May een belangrijke brexitstemming in het Britse Lagerhuis genadeloos verloor, heeft gezorgd voor een piek in het aantal Britten dat zich laat naturaliseren tot Nederlander. Er vonden tachtig naturalisaties plaats, tegen tweehonderd over heel 2018. -
video Weinig hoop voor pulsvissers: verdere aanscherping dreigt
De kans dat Nederland er in Brussel in slaagt een dreigend verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Sterker, Minister Schouten (Landbouw) stelt op dit moment alles in het werk om een ‘verdere aanscherping’ te voorkomen. -
PREMIUM
Nederland koploper Het moet afgelopen zijn met struikelen over plastic op een festival
Nederland wil in Europa voorop lopen in het opruimen van de plasticsoep. In een nationaal plasticpact spreken kabinet en tientallen grote bedrijven af minder plastic te gebruiken. -
Pechtold gaat onderzoeken of Nederlandse kunstexport deugt
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold gaat met een vierkoppige commissie onderzoeken of waardevol cultureel erfgoed in Nederlands particulier bezit voldoende wordt beschermd.
-
Denk-Kamerlid Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner
Denk-Kamerlid Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV. -
‘Plastic volledig recyclebaar in 2025’
Plastic producten voor eenmalig gebruik en verpakkingen op de Nederlandse markt moeten in 2025 volledig recyclebaar zijn. Deze ambitie staat in een plastic pact tussen overheid en bedrijfsleven. Ook kan tegen die tijd een vijfde minder plastic worden gebruikt dan in 2017. -
Kamer wil kindermisbruikers tijdelijk paspoort afpakken
Nederlandse kindermisbruikers mogen zolang ze onder overheidstoezicht staan geen paspoort hebben. Daarvoor pleit een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat schrijft De Telegraaf.