Pulsvissers
Volledig scherm
Pulsvissers © ANP

Bezorgde pulsvissers naar Binnenhof om dreigend verbod

Vissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden gaan vandaag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. De Europese Unie kondigt morgen een totaalverbod aan op het ‘elektrisch vissen’, aldus Haagse bronnen aan deze krant. 

De visser willen vanmiddag onder meer aanschuiven bij het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer, laat Johan Nooitgedagt weten, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. Ze hopen dat het dreigende verbod in de Kamer aan de kaak wordt gesteld. Onduidelijk is nog of het onderwerp ook besproken zal worden tijdens het vragenuurtje. 

De Nederlandse vissersbond stuurde eind vorige week al een brief naar premier Mark Rutte, met de vraag of hij zich nog één keer kan inzetten voor de vissers.

Verbod

Het pleidooi lijkt weinig zin te hebben: de Europese Commissie, het Europees Parlement én de Europese Raad zullen morgen zeer waarschijnlijk besluiten om de pulsvisserij te verbieden, ondanks alle pogingen van het kabinet om de vismethode te behouden. 

Bij pulsvissen worden vissen met elektrische prikkels opgeschrikt en in een net gedreven. Bij de ‘ouderwetse’ boomkormethode gaan vissers met sleepnetten over de zeebodem. Daarbij wordt de bodem zwaarder beschadigd dan bij pulsvisserij. 

Een verbod zou volgens de Vissersbond ‘desastreus’ zijn. De organisatie wijst erop dat pulsvisserij zorgt voor veel minder brandstofverbruik en bijvangst, maar onder andere Franse en Britse vissers klagen dat hun visvangst wordt bedreigd door de methode. Nederland telt 77 pulskotters.