Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
VideoEr lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten.
Delen per e-mail
Daarom wordt woensdag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie gehouden. Anders dan gebruikelijk is dit eerder op de dag en niet om 19.00 uur, zodat de Tweede Kamer de kans heeft er meteen over in debat te gaan.
Het instellen van de avondklok is nog niet in beton gegoten, omdat er een nader advies van het OMT moet komen vandaag, waaruit de ‘opbrengst’ van de maatregel zou moeten blijken. ,,Maar we zitten eigenlijk met twee uitbraken ineen: van het gewone coronavirus en de Britse variant, daardoor kunnen we geen enkele maatregel taboe verklaren”, aldus een betrokkene.
Het kabinet gaat er in het scenario vanuit dat de avondklok gaat gelden tot 9 februari. Op overtreding zou een boete komen te staan van 95 euro. Maar over hoe laat de avondklok dan zou ingaan, wordt ook nog gesteggeld: 20.00 uur is een optie, maar 24.00 uur 's avonds ook.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Thuis
Er wordt ook nog gekeken naar het beperken van bezoek thuis. Nu is het advies daarvoor nog twee gasten maximaal, maar dat zou teruggebracht kunnen worden naar één. Ook liggen er nog mogelijkheden om reisrestricties op te leggen, bijvoorbeeld dat mensen niet hun provincie mogen verlaten, behalve bij hoge uitzondering.
Alles is er volgens ingewijden op gericht om het aantal besmettingen extra te drukken, ‘zodat de scholen weer open kunnen op 9 februari’.
In de Tweede Kamer was tot vorige week echter nog helemaal geen meerderheid voor zo’n ‘ingrijpende maatregel’ als een avondklok. Maar inmiddels klinkt achter de schermen dat PvdA en GroenLinks niet van plan lijken om de avondklok te blokkeren. Wel willen ze overtuigd worden, maar het tegenhouden doen ze waarschijnlijk niet. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn.
Kritiek klinkt er overigens nog wel. ,,Mensen zijn het al zat, laat staan als je hun rondje wandelen of hardlopen ’s avonds af gaat pakken’’, zegt een ingewijde. ,,Dan zouden ze wel eens zoiets kunnen hebben van: lazer dan maar op met die andere maatregelen, ik kap ermee.”
Luister nu naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Partijen klagen achter de schermen ook al dat de huidige maatregelen nog beter nageleefd én gehandhaafd zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken, het handhaven en controleren van coronaquarantaine en het beperken van internationaal vliegverkeer.
In dat laatste geval wordt bekeken of mensen die naar Nederland reizen niet alleen een negatieve uitslag van een PCR-test moeten kunnen tonen, maar ook nog een sneltest moeten doen. Nu geldt de sneltestregel alleen voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.
In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Hugo de Jonge (Zorg) summier uit dat nieuwe maatregelen evenwel onvermijdelijk zijn. ,,Het OMT heeft in haar 96ste advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft. De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen.”
Het kabinet wil morgen om 09.00 uur de knoop doorhakken, dan moet helder worden welke extra maatregelen van kracht worden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement. -
Lijsttrekkers live: stel je vraag aan Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA)
Komende week komen Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) langs in onze verkiezingsstudio in Rotterdam. De lijsttrekkers van D66, VVD en CDA gaan live in gesprek met lezers van deze krant. Stel nu je vraag. -
PREMIUMVerkiezingen
Esther Ouwehand: ‘Als Rutte het aantal dieren met 50 procent wil verlagen, wil ik praten’
De Partij voor de Dieren wil best met de VVD in een coalitie stappen, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand. ,,Als Rutte bereid is om het aantal dieren met 50 procent te verlagen, zeg ik: dat is een mooi begin, laten we praten.’’ -
VIDEO
Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok. -
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks.
-
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen. -
Rutte wil brede coalitie met ‘redelijke partijen’
VVD-lijsttrekker Mark Rutte neemt vandaag in een brief op zijn partijsite vast een voorschot op de verkiezingsuitslag. Hij wil graag weer premier zijn, nu van een brede coalitie met ‘redelijke partijen’. Recentelijk sloot hij een kabinet met PVV en FvD uit. -
PREMIUM
Een pandemie vraagt om wetten waar nooit iemand over nadacht
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: en wéér tikte een rechter de overheid op de vingers.