Volledig scherm
PREMIUM
© Frank jansen

Analyse: Het kabinet gaat ‘een fijne vent’ missen

vertrek BumaMet het vertrek van Buma valt de derde founding father weg van het derde kabinet-Rutte. Kunnen er zoveel steunpilaren weg zonder dat het kabinet onderuit gaat?

Een vierpartijencoalitie met de krapst denkbare meerderheid is een vertrouwenskwestie. Drie van de vier partijen onderhandelden 225 dagen en dan ontstaat er iets. Een bindende, gezamenlijke geschiedenis en een gedeeld geheugen.

Haal je daar cruciale sleutelspelers weg, dan kan de zaak gaan schuiven. Dat gebeurde in het tweede kabinet-Balkenende (2003-2006). Door het vertrek van vice-premier De Graaf kwamen de verhoudingen in D66 op scherp te staan en viel het kabinet.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.