Esther Ouwehand en  Marianne Thieme tijdens een veganistische barbecue in Den Haag.
Volledig scherm
Esther Ouwehand en Marianne Thieme tijdens een veganistische barbecue in Den Haag. © ANP

Achterban Partij voor de Dieren ziet gedroomde opvolger Thieme nog niet

Ruim de helft van de Partij voor de Dieren-kiezers heeft nog geen voorkeur voor wie Marianne Thieme moet opvolgen als leider van de partij. Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat 51 procent afwacht welke kandidaten zich melden.

Thieme verlaat per 8 oktober de Tweede Kamer. Zittend Kamerlid Esther Ouwehand wordt voorlopig fractievoorzitter. Of Ouwehand – die in 2006 samen met Thieme in de Kamer kwam – ook de nieuwe lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen, moet nog blijken.

Volgens het EenVandaag Opiniepanel heeft 71 procent van de Partij voor de Dieren-kiezers er vertrouwen in dat Ouwehand het goed zal doen de komende tijd. Maar op de vraag of ze ook de volgende lijsttrekker moet worden, zegt slechts 42 procent ‘ja’. Het merendeel heeft nog geen voorkeur.

Ouwehand is een ervaren debater, maar binnen de partij wordt bijvoorbeeld de jonge senator Christine Teunissen (34) ook gezien als toekomstige kandidaat voor het partijleiderschap. Nadeel voor haar is dat ze niet in de Tweede Kamer zit en dus niet nu al als fractievoorzitter kan werken aan haar naamsbekendheid.

Esther Ouwehand
Volledig scherm
Esther Ouwehand © ANP

Wie er straks ook lijsttrekker wordt, volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research maakt het niet zo heel veel uit. Het vertrek van Thieme zal de partij niet veel stemmen kosten, voorspelt hij. ,,Gemiddeld is voor 21 procent van de kiezers de lijsttrekker een reden om op een partij te stemmen. Maar voor Partij voor de Dieren-stemmers was dat bij de laatste Kamerverkiezingen maar bij 13 procent het geval. Zij stemmen doorgaans inhoudelijker dan andere kiezers.’’

Thieme wordt volgende week in de Tweede Kamer opgevolgd door Eva van Esch, nu nog raadslid voor de partij in Utrecht. Het merendeel van de kiezers vindt dat Thieme het goed heeft gedaan. Ook kiezers van andere partijen. Daarnaast zegt 66 procent dat dit het goede moment voor haar is om op te stappen en het stokje aan een ander over te dragen.