Aankoop van De Vaandeldrager van Rembrandt definitief na akkoord Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft zoals verwacht ingestemd met de aanschaf van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.
Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf. De Tweede Kamer stemde half december al in met de koop. Binnen vier weken vanaf nu is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de kersverse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur).
De aankoop kan in beide Kamers op lauw enthousiasme rekenen. Verschillende partijen laken de timing van de aanschaf. Veel makers in de creatieve sector, vaak werkzaam als zzp’er, lijden onder de coronamaatregelen. Dat juist nu het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor een enkel werk, steekt bij partijen. Onder meer de linkse oppositiepartijen willen dat zij beter worden geholpen door het kabinet. Ook de VVD vindt een debat over de positie van zzp’ers in de cultuursector ‘heel goed en noodzakelijk’, maar het is geen voorwaarde voor steun voor de aanschaf.
‘Ongemakkelijk’
Uslu begrijpt dat de koop ‘ongemakkelijk’ voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen, aldus de staatssecretaris. Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de ‘unieke stijl’ van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht. ,,Het is een kantelpunt in zijn carrière”.
De familie Rothschild bood het doek te koop aan in 2018, maar eerst wilde de Franse regering aanspraak maken op het werk omdat het De Vaandeldrager beschouwde als ‘nationale schat’. Er ligt al een overeenkomst tussen het kabinet en de familie over de aankoop.
Lees ook: Minister belde alle fractieleiders over aankoop Rembrandt, behalve Baudet: ‘Het moest echt geheim blijven’ (Premium)
Victory Boogie Woogie
Het is niet voor het eerst dat de staat kunst koopt. In 1998 kocht het de Victory Boogie Woogie van schilder Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden.
In 2015 kocht het Rijk samen met Frankrijk twee werken van Rembrandt: de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beide landen betaalden 80 miljoen euro. De doeken mogen alleen in het Louvre of het Rijksmuseum hangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten. -
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Minister belde alle fractieleiders over aankoop Rembrandt, behalve Baudet: ‘Het moest echt geheim blijven’
Het kabinet lichtte in het diepste geheim alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer in over de voorgenomen aanschaf van De Vaandeldrager van Rembrandt. Eén van hen kreeg geen telefoontje: Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie? -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Geert Wilders weer op Twitter na blokkade van enkele uren
Geert Wilders kan weer gebruikmaken van zijn Twitteraccount. Een paar uur eerder werd hij tijdelijk geblokkeerd zonder reden, zo laat hij op Twitter weten. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.