Aankoop van De Vaandeldrager van Rembrandt definitief na akkoord Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft zoals verwacht ingestemd met de aanschaf van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.
Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf. De Tweede Kamer stemde half december al in met de koop. Binnen vier weken vanaf nu is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de kersverse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur).
De aankoop kan in beide Kamers op lauw enthousiasme rekenen. Verschillende partijen laken de timing van de aanschaf. Veel makers in de creatieve sector, vaak werkzaam als zzp’er, lijden onder de coronamaatregelen. Dat juist nu het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor een enkel werk, steekt bij partijen. Onder meer de linkse oppositiepartijen willen dat zij beter worden geholpen door het kabinet. Ook de VVD vindt een debat over de positie van zzp’ers in de cultuursector ‘heel goed en noodzakelijk’, maar het is geen voorwaarde voor steun voor de aanschaf.
‘Ongemakkelijk’
Uslu begrijpt dat de koop ‘ongemakkelijk’ voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen, aldus de staatssecretaris. Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de ‘unieke stijl’ van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht. ,,Het is een kantelpunt in zijn carrière”.
De familie Rothschild bood het doek te koop aan in 2018, maar eerst wilde de Franse regering aanspraak maken op het werk omdat het De Vaandeldrager beschouwde als ‘nationale schat’. Er ligt al een overeenkomst tussen het kabinet en de familie over de aankoop.
Lees ook: Minister belde alle fractieleiders over aankoop Rembrandt, behalve Baudet: ‘Het moest echt geheim blijven’ (Premium)
Victory Boogie Woogie
Het is niet voor het eerst dat de staat kunst koopt. In 1998 kocht het de Victory Boogie Woogie van schilder Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden.
In 2015 kocht het Rijk samen met Frankrijk twee werken van Rembrandt: de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beide landen betaalden 80 miljoen euro. De doeken mogen alleen in het Louvre of het Rijksmuseum hangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
-
-
-
PREMIUM
Minister belde alle fractieleiders over aankoop Rembrandt, behalve Baudet: ‘Het moest echt geheim blijven’
Het kabinet lichtte in het diepste geheim alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer in over de voorgenomen aanschaf van De Vaandeldrager van Rembrandt. Eén van hen kreeg geen telefoontje: Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. -
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen.