15.000 Oekraïners opgevangen in overheidsgebouwen
videoKantoorgebouwen van de overheid en oude gevangenissen gaan ingezet worden als opvangplek voor Oekraïners. In het Rijksvastgoed moeten 15.000 plekken beschikbaar komen, met het besluit is 75 miljoen euro gemoeid.
Momenteel heeft Nederland 27.000 plekken voor de opvang, daarvan zijn 17.000 plekken gevuld. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zojuist na de ministerraad.
Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende maanden duizenden Oekraïners moeten worden opgevangen. Van der Burg rekent op een ‘langdurige situatie waarin de opvang van mensen uit Oekraïne in ruime mate groter wordt’. Volgens hem neemt het aantal vluchtelingen dat zich meldt ‘gestaag’ toe.
Om die stroom op te vangen worden dus overheidsgebouwen gereedgemaakt, waar ook andere asielzoekers opgevangen worden. Onder meer de koepelgevangenis in Breda is een plek die wordt aangewezen.
Volgens minister De Jonge (Wonen) moet het kabinet zich er ook tegen wapenen dat op langere termijn verdringing op de woonmarkt gaat plaatsvinden. Veel Nederlanders wachten ook nog op een huis. Als Oekraïners voorrang krijgen, wordt dat een nog groter probleem. De Jonge zegt daarom dat er een speciale organisatie wordt opgezet om samen naar de situatie te kijken. Zo wordt er ook gedacht aan heel grote opvangplekken, dorpen welhaast.
Dit zei staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid en Justitie) voorafgaand aan de ministerraad:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
Nederland en Denemarken gaan samen Oekraïense jachtvliegers omscholen naar de F-16. Hoe dat straks precies gaat, is nog niet duidelijk, maar defensie-experts weten één ding zeker: de lessen beginnen ongetwijfeld met een extra les Engelse taal. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen. -
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer