1,2 miljard euro voor wegen en openbaar vervoer naar nieuwbouwwijken
Het kabinet trekt 1,2 miljard euro uit om zeventig nieuwbouwprojecten met in totaal 135.000 woningen op korte termijn van goede wegen, fietspaden en openbaar vervoer te voorzien. Dat schrijven minister Mark Harbers (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer.
De nieuwbouwwijken die geld krijgen kennen geen problemen met stikstof, woningen kunnen dus relatief eenvoudig gebouwd worden. Projecten liggen verdeeld over het hele land, van de Randstad tot Oost- Noord- en Zuid-Nederland. Voorbeelden liggen in de regio's Amsterdam, Utrecht, Nijmegen-Arnhem, Zwolle en Groningen-Assen. In totaal gaat het om 135.000 huizen.
De 1,2 miljard euro maakt deel van de de 7,5 miljard euro die in het Regeerakkoord werd uitgetrokken om grootschalige woningbouwlocaties komende tien jaar bereikbaar te maken. Volgens Harbers, De Jonge en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) is echter haast geboden. De eerste 1,2 miljard wordt daarom nu al snel uitgegeven.
Ze wijzen op het grote woningtekort. Tot 2030 moeten er 900.000 woningen bij komen, jaarlijks 100.000 stuks. Die woningen moeten echter goed bereikbaar zijn en dat vergt de aanleg van wegen, rotondes, fietsroutes, deelvervoer, mobility hubs en aanpassingen rond bus- en treinstations.
Goed bereikbaar
,,Mensen die straks een nieuw huis hebben, willen natuurlijk ook graag hun kinderen makkelijk naar school of de sportclub brengen en naar het werk of familie en vrienden kunnen reizen”, stelt minister Harbers. ,,Nieuwe woningen moeten daarom goed bereikbaar zijn, omdat ergens wonen alleen aantrekkelijk is als je er goed kunt komen met auto, OV en fiets. .”
Volgens minister De Jonge (Volkshuisvesting) wordt met het geld een grote stap gezet om de jaarlijkse woningbouw te versnellen naar 100.000 woningen per jaar. ,,Alle mogelijkheden om tot een versnelling te komen grijpen we aan om sneller meer betaalbare woningen te bouwen.”
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur): ,,Van Goes tot Enschede investeren we in lokale oplossingen voor goed openbaar vervoer bij nieuwbouwprojecten. En van Groningen tot Maastricht gaat de schop in de grond voor fietspaden en fietstunnels.” Heijnen stelt dat relatief kleine ingrepen vaak al een groot verschil maken om de bereikbaarheid van nieuwe huizen te verbeteren.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van Nilüfer Gündogan geseponeerd. Het Kamerlid betichtte haar voormalige partij Volt en een aantal partijleden van smaad en laster. Volgens het OM dient Gündogan, die begin dit jaar uit de fractie van Volt werd gezet, ‘een andere weg dan de strafrechtelijke weg’ te bewandelen. -
PREMIUM
Boeren en kabinet praten ondanks ‘diepe vertrouwenscrisis’ weer, maar toch dreigen harde acties
Het kabinet hoopte de strijdbijl met de boeren over stikstof te begraven, maar na een verkennend gesprek gooide landbouworganisatie LTO de deur direct al bijna weer dicht. En FDF dreigt met hardere acties. De ‘diepe vertrouwenscrisis’ is nog lang niet over. -
PREMIUMmet video
Al 4310 dagen minister-president door zich af te zetten tegen 'de schreeuwers van de zijkant’
Onze premier zit vandaag precies 4310 dagen in het Torentje, een record. Wat is het geheim van de minister-president aan wie niets lijkt te blijven kleven? Van zijn dagelijkse fietstochtjes tot taal inzetten als wapen: in deze uitgebreide special zoomen we in op tien aspecten van het fenomeen Mark Rutte. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Ministerie betaalt liever dwangsom dan openheid te geven over mondkapdeal Van Lienden
Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven, meldt De Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen. -
PREMIUMInterview
Voorraden van Defensie raken op: ‘Als de Russen binnenvallen, kunnen we paar dagen meedoen’
Eindelijk is er meer geld voor Defensie. Toch moet staatssecretaris Christophe van der Maat met lede ogen aanzien dat munitie en materieel nog jaren op zich laten wachten. ,,De impact op onszelf zal steeds groter worden.”