Pitstop
Pitstop

PODCAST

Pitstop

Een podcast over de Formule 1 en Max Verstappen met AD Sportwereld verslaggevers Marijn Abbenhuijs en Arjan Schouten.

AFLEVERINGEN

'Die kwalificatie van Verstappen in Monaco gaat de geschiedenisboeken in'

'Die kwalificatie van Verstappen in Monaco gaat de geschiedenisboeken in'

Seizoen 6 - Aflevering 15
De Grand Prix van Monaco is eigenlijk op zaterdag. De kwalificatie bepaalt de race op zondag. In voor de examen op zaterdag slaagde Max Verstappen met vlag en wimpel. Zijn laatste push leverde hem een pole position op en de volgende dag de zege. Over het weekend in het Prinsendom praat presentator Etienne Verhoeff na met de AD F1 watcher ter plaatsen Marijn Abbenhuijs in een nieuwe Pitstop Podcast. In de laatste sector en de laatste seconden van de kwalificatie besliste Verstappen de strijd om pole in zijn voordeel. Abbenhuijs beschrijft het als een magistrale prestatie. ‘Die druk is absurd en die marges zijn waanzinnig klein. Het gaat om millimeters, duizendsten van een seconde waarin je een beslissing neemt om in te sturen. Hij heeft de vangrail een paar keer geraakt. Dat geeft wel aan hoe Verstappen op het randje reed. Doe je dat niet goed in Monaco en je hebt een crash.’ Een dag later won de Nederlander in zijn Red Bull ook de race met groot gemak. ‘De race zelf was niet heel bijzonder. Alonso zei zaterdagavond nog een beetje hoop te hebben op een slechte start van Verstappen. Alleen die ging er als een raket vandoor. De regen maakte het wel even leuk, maar heel veel slachtoffers of gekke dingen hebben we niet gezien.’ In de paddock was wel wat paniek over de manier waarop de Monegasken wagens van het circuit haalden met een kraan. ‘Teams doen voortdurend hun best om concurrenten zo min mogelijk informatie te geven. En dit weekend kon je in Monaco eerst de vloer van Mercedes bekeken, omdat die van de baan werd getackeld. En daarna de vloer van Red Bull. Voor de kijker is dat grappig, maar de mensen in de fabriek zijn daar niet blij van.’ Beluister Pitstop nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
28-05-2023 | 23 min
'De Vries worstelt met het verwachtingspatroon bij Alpha Tauri'

'De Vries worstelt met het verwachtingspatroon bij Alpha Tauri'

Seizoen 6 - Aflevering 13
De tijd van de straatraces is even voorbij in de Formule 1. Natuurlijk staat Monaco binnenkort op het programma, maar tot de zomerstop sieren eerst Imola, Barcelona, Oostenrijk, Silverstone en Hongarije de kalender. Voor Nyck de Vries worden het de weken van de waarheid. In een nieuw Pitstop bespreken F1-watcher Marijn Abbenhuijs en presentator Etienne Verhoeff het Formule 1-nieuws. ,,De Vries heeft te horen gekregen dat er de komende drie races in ieder geval niets gaat gebeuren", reageert Marijn Abbenhuijs op de geruchten over een mogelijke vervanging van de Nederlander bij Alpha Tauri. ,,Hij staat onder druk en heeft het niet goed gedaan. Je krijgt in de Formule 1 niet veel tweede kansen. Al gebeurt het niet vaak dat teams coureurs tijdens het seizoen vervangen. Behalve bij Red Bull trouwens.” De twijfel bij Alpha Tauri over De Vries heeft ook te maken met het idee waarom hij werd aangetrokken. ,,Alpha Tauri had op voorhand een bepaald verwachtingspatroon van De Vries. Dat was de leider van het team zijn en Tsunoda bij de hand nemen, de Japanner helpen een betere coureur te worden. Zeker met zijn ervaring in de andere raceklassen. Maar Tsunoda is nu de man die punten haalt voor het team.” Verder bespreken ze de mogelijke nieuwe teams in de Formule 1 in 2025, het verdienmodel van de snelste sport ter wereld en het FIAT-busje van Abbenhuijs.  Beluister de podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
14-05-2023 | 22 min
'Past het nou bij de koning van de sport om iemand een dickhead en little princess te noemen?'

'Past het nou bij de koning van de sport om iemand een dickhead en little princess te noemen?'

Seizoen 6 - Aflevering 11
Na vier weken werd er eindelijk weer gereden in de Formule 1 en met een nieuw sprintformat. Er werd veel over gesproken vooraf, maar aan het einde van het weekend was wel de conclusie dat er niet veel bijzonders gebeurde. Over de GP in Bakoe praten Etienne Verhoeff en AD F1 watcher Marijn Abbenhuijs na in een nieuwe Pitstop Podcast. 'Het was een weekend van controverse tussen Russell en Verstappen. Geen goed weekend voor Nyck de Vries. En er was veel discussie over het sprintformat. Maar het werd, zoals Verstappen al had gezegd, een voorspelbaar weekend. Na de sprintrace wist je hoe de verhoudingen waren voor de grote race', blikt Abbenhuijs terug op vier dagen Bakoe. De controverse haalde tussen Verstappen en Russell haalde zaterdag in ieder geval goed het nieuws. 'Past het nou bij de koning van de sport om iemand een dickhead en little princess te noemen?' vraagt Abbenhuijs zich af. 'Maar dit hoort ook bij de Formule 1. Het is een sport met grote risico’s en er zijn in het verleden wel ergere dingen gezegd door de groten in die sport.’ Voor Nyck de Vries was het een slecht weekend. Geen punten. Drie keer een fout van de Nederlander en een teamgenoot in de punten. ‘Voor De Vries was het een dramatisch weekend. Misschien vraagt hij wel te veel van zichzelf. Na de race was De Vries ook weer enorm hard voor zichzelf. Niemand verwacht nog iets van hem. Nu moet hij dit achter zich laten en komend weekend in Miami er weer staan. Dat is mentaal heel moeilijk lijkt me.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
30-04-2023 | 29 min
'Het is niet best voor een Schumacher dat je de verkoopquote bent van Günther Steiner’

'Het is niet best voor een Schumacher dat je de verkoopquote bent van Günther Steiner’

Seizoen 6 - Aflevering 9
De Formule 1 heeft een periode van drie weken zonder race. Ideaal moment om je autobiografie te publiceren. En dat deed Günther Steiner, teambaas van Haas. Over dat boek praten Etienne Verhoeff en Arjan Schouten in een nieuwe Pitstop, de Formule 1 podcast van AD Sportwereld. Verder racen in China en kan je miljardair door Formule 1? Een biografie van iemand die nog actief is in de Formule 1. Het gebeurt zelden, constateert Arjan Schouten als hij zijn boekenkast bekijkt. ‘Ik heb een kast vol met biografieën maar op bijna alle kaften staat de ongeautoriseerde biografie. Dan weet je het wel...En ik heb biografieën van Damon Hill en Jenson Button. Die waren al met pensioen en Günther Steiner moet nog even door. Dat is wel een trendbreuk.’ En in het boek haalt Steiner hard uit naar Mick Schumacher. De zoon van Michael reed twee jaar in een Haas en dat kostte het team ruim 1,9 miljoen euro aldus de teambaas in zijn biografie. ‘Haas heeft natuurlijk enorm veel aandacht gekregen door een Schumacher in die auto te zetten. We hebben de laatste twee jaar ook geregeld geconstateerd dat Mick Schumacher alleen maar door zijn achternaam in deze wereld zit. Het is niet best voor een Schumacher dat je de verkoopquote bent van Günther Steiner.’ Michael Jordan, LeBron James, Tiger Woods. Ze werden allemaal miljardair via hun sport. In de Formule 1 wordt goed verdiend, maar kan je daarin ook miljardair worden? 'Ik zou in eerste instantie zeggen nee, maar Toto Wolff staat inmiddels in de Forbes lijsten in Amerika met een geschat vermogen van meer dan een miljard. Dus het kan. Hij heeft belangen in teams, coureurs. Het is een gigantisch slimme zakenman. Dat merk je ook als je hem praat. Hij is een investeerder en heeft een neus voor kansen.’ Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform. Pitstop is er iedere zondag.
15-04-2023 | 27 min
'Wat gebeurt er als Perez 24 punten voor staat op Verstappen?'

'Wat gebeurt er als Perez 24 punten voor staat op Verstappen?'

Seizoen 6 - Aflevering 6
Een weekend zonder racen in de Formule 1, maar het is niet rustig in de F1 wereld. Zou Red Bull moeten gaan kiezen voor Verstappen of Perez? Kan Hamilton wel racen om plek vijf? En wat heeft Mercedes fout gedaan? In Pitstop, de Formule 1 podcast van AD Sportwereld, bespreekt presentator Etienne Verhoeff het met Marijn Abbenhuijs, Arjan Schouten en Tom Coronel. 'Red Bull hoeft helemaal geen keuze te maken, dat lost Max zelf wel op', zegt Coronel over de coureurs van het team. 'Perez leert snel van de data van Max, maar het is de data van Max. Die heeft de voorsprong. Het snelste rondje rijden in Saoedi-Arabië had ik ook wel verwacht. Verstappen kan je niet inhouden.' Schouten: 'Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als Max dit weekend zou uitvallen en Perez ineens een voorsprong heeft van 24 of 25 punten. Aan de andere kant, Max heeft een veel grotere waarde voor Red Bull dan Perez.' Bij de concurrenten rommelt het. Er worden mensen weggestuurd al vroeg in het seizoen en Lewis Hamilton is kritisch op het team en de keuzes. 'Hamilton heeft door zijn reacties voor veel paniek gezorgd binnen Mercedes. Daarom ook die excuusbrief.' 'Hamilton kwam binnen in de Formule 1 en werd al vrij snel wereldkampioen. Daarna heeft het ook een paar jaar geduurd en was hij zoekende voor hij het weer werd. Daar wordt Hamilton geen leukere jongen van', reageert Schouten. Coronel: 'Max ook niet. Dat heb je gezien als hij al tweede wordt. Dan is hij minder gezellig.' Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
25-03-2023 | 31 min
'Red Bull en Verstappen pakken de favorietenrol'

'Red Bull en Verstappen pakken de favorietenrol'

Seizoen 6 - Aflevering 2
Rondjes rijden in Bahrein met verf op de auto, sidepods, invallers, wisselende banden. Drie dagen lang waren de teams en coureurs in de Formule 1 aan het wennen aan de nieuwe wagens. Maar…het is slechts warmdraaien. In de AD F1 Podcast Pitstop Marijn Abbenhuijs, Arjan Schouten en Etienne Verhoeff toch wat conclusies te trekken. De eerste conclusie is wel dat Red Bull het gat het concurrentie heeft vergroot. ‘Op een persmoment deze week kregen Charles Leclerc en Max Verstappen de vraag wat is het doel dit seizoen?', vertelt Abbenhuijs vanuit Bahrein. 'Leclerc keek heel moeilijk en er kwam een omslachtig antwoord. Verstappen zei alleen maar wereldkampioen worden en legde de microfoon weg. Red Bull is de favoriet.’ Schouten: ‘Ze lopen er niet voor weg. Dat is wel nieuw in vergelijking met andere jaren. Dat je het zo expliciet durft te formuleren. Bij Red Bull zijn ze alle reserves verloren nu, maar daar hebben ze ook alle reden toe.’ Het is ook het seizoen van twee Nederlanders in het seizoen. Verstappen en De Vries.  ‘Weet je wat Nyck de Vries heel handig doet?', stelt Schouten vragend. 'Staat hij de Waalse TV te woord, dan gaat het in het Frans, maar hij spreekt ook Italiaans, vloeiend Engels en Fries. Niet dat er veel journalisten uit Friesland in de paddock zullen lopen dit seizoen, maar toch...Hij spreekt zijn talen. Dat werkt in deze wereld heel belangrijk. Daar gaat hij goodwill mee kweken dit seizoen. Dat gaat hem helpen.’  Welke team valt verder op? En een cursus bezuinigen in de Formule 1 in een nieuwe Pitstop. Elke zondag te beluisteren via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
26-02-2023 | 33 min
'Fans slapen al op straat om Nyck de Vries te zien'

'Fans slapen al op straat om Nyck de Vries te zien'

Seizoen 6 - Aflevering 1
De ene na de andere Formule 1 auto wordt momenteel gepresenteerd. Vorige week de Red Bull van Max Verstappen. Dit weekend was New York het decor voor de wagen van Nyck de Vries of, zoals de Brooklyn Nets op het scherm schreven Nick de Vries. AD F1 watcher Arjan Schouten was erbij en in de eerste Pitstop van dit seizoen vertelt hij erover aan Etienne Verhoeff. Niet Italië, circuit in Engeland of de Spaanse zon maar New York was de plaats van handeling. De Formule 1 heeft in de Verenigde Staten nog wat te winnen en met Las Vegas op de kalender erbij lijkt het logisch om in dat land te presenteren. ‘Je probeert het eens op een nieuwe manier aan te kleden en dat is volgens mij gelukt bij Alhpa Tauri. Er waren een paar Formule 1 journalisten en verder vooral modellen, influencers, mannen met moeilijke kleding aan en modejournalisten', aldus Arjan Schouten. In New York trof hij een fitte Nyck de Vries aan. Dat was ook wel nodig. Want de Nederlander kwam erachter dat Formule 1 een andere fitheid vraagt dan zijn vorige racedisciplines. ‘Toen kwam hij weg met af en toe hardlopen. Af en toe sportschool. We hebben allemaal Monza gezien en daar moesten ze hem ongeveer uit de auto takelen. Nu is het anders. Hij heeft de hele winter getraind en heeft keihard gewerkt. Dit is de kans waar hij zijn hele leven op heeft gewacht. Fysiek er klaar voor zijn, heb je zelf in de hand, dus is het logisch dat hij zich hierop heeft gefocust.’ Verder praten ze over de woorden van Max Verstappen over zijn toekomst in de sport, de strijd om de miljarden met de Arabieren en meer. Beluister Pitstop nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
13-02-2023 | 31 min