ALLE PODCASTS

'Nederlandse trainers kunnen nog veel leren van Schmidt'

12 mei 2022

Hoe ziet Ajax er volgend seizoen uit? Het emotionele eerbetoon aan Jody Lukoki bij FC Twente krijgt veel bijval. Gaat Heracles tóch nog play-offs moeten spelen? En wie moet de Conference League finale keepen bij Feyenoord? Etienne Verhoeff bespreekt in de AD Voetbalpodcast met Johan Inan.  Ajax gaat een grote metamorfose tegemoet. 'We hebben het al eerder gezegd, een aantal spelers vertrekt en dat betekent dat er transfers gaan komen. Je hebt ook gezien dat de bank van Ajax niet zo sterk bezet is als gehoopt misschien. Al denk ik ook dat sommige jongens misschien wel te weinig hebben gespeeld. Ten Hag spreekt niet van bankspelers, maar bij PSV vielen jongens als Bruma en Doan zonder moeite in als het nodig was. Wat dat betreft kunnen Nederlandse trainers wel wat leren van hun Duitse collega's', stelt Inan. Het is niet ondenkbaar dat er nog een echte technisch directeur gaat komen bij Ajax. Die positie wordt nu naar tevredenheid onder andere ingevuld door Klaas-Jan Huntelaar. 'Maar in het spel van de onderhandelingen komt veel kijken en ik denk dat iemand met enige ervaring hierin wel gewenst is bij Ajax. Maar Huntelaar loopt niet een snuffelstage hoor. Die is iedere dag op club.' Het degradatiespook waart nog in veel stadions rond komende zondag. Willem II is, ook in de AD Voetbalpodcast de afgelopen maanden gedegradeerd gewaand maar onderin kan alles nog gebeuren. Heracles moet volgens Inan en Verhoeff vrezen voor Sparta en de andere jagers onderin de ranglijst. 'Je moet er niet aan denken dat Heracles, waar die ballon helemaal aan het leeglopen is, ook nog een barrage er achteraan krijgt, want dan kan het heel goed misgaan'.  Justin Bijlow is hard op weg om weer fit te worden bij Feyenoord, maar Ofir Marciano keepte de afgelopen weken alles. Wie moet van Arne Slot het vertrouwen krijgen voor de Conference League finale, en wat zullen zijn overwegingen zijn in die beslissing?  Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.

'Sparta-PEC is de kraker van de dag'

Seizoen 4 - Aflevering 196
Een onafhankelijke VAR. Hoe pak je de voorbereiding op grote finales aan. Uitbreiding van de Champions League in 2024. De voorlaatste speelronde in de eredivisie en windjes reden voor ontslag. Het zijn onderwerpen in de AD Voetbalpodcast vandaag bespreekt Etienne Verhoeff ze met Maarten Wijffels. Vanavond de voorlaatste speelronde in de eredivisie. Naar welke wedstrijd gaat de aandacht van Maarten Wijffels vanavond? ‘Sparta-PEC Zwolle natuurlijk. Dat is de kraker van de dag. PEC kan eruit liggen vanavond. Dat zou na de blunder met de lijntjes afgelopen weekend wel een hard gelag zijn.’ In de podcast gaat het, mede door het historisch feitje van de dag, over het spelen van finales. Teams zijn vaak geneigd zichzelf terug te trekken en helemaal af te zonderen. Of moet je doen wat je normaal doet op wedstrijddagen? ‘Je ding blijven doen voor belangrijke wedstrijden is vaak het beste. Maar Peter Bosz vertelde dat er voor de Europa League van Ajax allemaal gedoe was met toegangskaarten voor familieleden. En hoe ze bij het stadion moesten komen. Dan kan je van alles proberen, maar die vrouwen gaan toch hun man bellen. Het is heel moeilijk dat bij een finale buiten de deur te houden.’ Na het weekend ging het natuurlijk over de rol van de VAR. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende pleitte voor een aantal veranderingen. Waaronder een onafhankelijke VAR.  ‘In de scheidsrechterswereld vragen ze zich ook wel af of het goed is om een heel team te hebben, inclusief VAR, dat samen door Europa reist. Een VAR moet je behoeden van een fout. Als ze te soft naar elkaar worden, kan dat ook fouten in de hand werken. Een onafhankelijke VAR zoals Mario van der Ende voorstelt kan een oplossing zijn.’ Verder de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie en nog veel andere voetbalzaken. Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App en natuurljk jouw favoriete podcastplatform.
10-05-2022 | 20 min

'Brobbey, Bergwijn en Wijndal zijn de targets voor Ajax'

Seizoen 4 - Aflevering 195
Excuses vanuit Zeist voor PSV. Opvallend: de laatste weken werd er veel in de extra tijd van een wedstrijd gescoord. Het trieste overlijden van Lukoki. En Eagles heeft een nieuwe trainer. Het is een greep uit de onderwerpen in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan. Ajax kan woensdag kampioen worden. Door een tekort aan beveiligers is een huldiging op het Museumplein uitgesloten. En dan kan de club de focus verleggen op het nieuwe seizoen. Want waar blijft de nieuwe trainer van Ajax? ‘Ajax heeft nog geen nieuwe trainer gepresenteerd, omdat ze eerst kampioen willen worden', legt Johan Inan uit. 'En daarmee zekerheid van de Champions League miljoenen. We weten dat Alfred Schreuder topkandidaat is, maar die zit ook nog in een kampioensrace in Belgie. Zodra alles beslist is voorzie ik wel dat de club snel zal schakelen. Ook met nieuwe spelers aantrekken.’ In Eindhoven kregen ze maandag gelijk van de KNVB over de strafschop tegen Feyenoord. Dat was geen strafschop oordeelde de bond. Excuses van de KNVB richting PSV. 'Nou, daar kopen ze in Eindhoven geen reet voor. Ik vind deze fout heel pijnlijk voor de titelstrijd. Bij Ajax zijn ze blij met de titel, ondanks die nasmaak.’ Maandag kwam ook het nieuws naar buiten over het overlijden van Jody Lukoki naar buiten. En zijn trieste afgang de laatste maanden. Ontslagen wegens huislijk geweld. Een ruzie met familie afgelopen week en nu overleden in het ziekenhuis. ‘Clubs moeten er meer aan doen om spelers te begeleiden in deze tijd. Ze verdienen veel geld. Dat heeft ook een aantrekkingskracht op foute types. Je hoort veel verhalen over voetballers op het en na het andere feestje. Spelers die niet van lachgas af kunnen blijven. De clubs kunnen met presentaties en voorlichting spelers wel behouden. Maar die wijzen weer naar de zaakwaarnemers en die wijzen weer naar de clubs.' Opvallend feitjes de laatste weken: veel doelpunten vallen in de extra tijd. ‘Het thuispubliek speelt hierin wel een rol, denk ik. Publiek kan een elftal echt naar boven halen. Zie Real Madrid en de magie van Bernabeu. Ik denk wel dat je dapperder wordt als je zestigduizend man achter je hebt staan.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.
09-05-2022 | 24 min

'De acceptatie van de VAR komt nu weer onder druk te staan.’

Seizoen 4 - Aflevering 194
De competitie lijkt beslist als het gaat om de titel. Ajax liep averij op in Alkmaar (2-2), maar ook PSV moest genoegen nemen met een punt in Rotterdam. Waarbij de scheidsrechter en VAR de gebeten hond waren na afloop. En ook bij PEC Zwolle een slecht VAR moment. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka en Maarten Wijffels in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Roger Schmidt sprak van schandaal van afloop van Feyenoord-PSV. Aan de andere kant, zijn ploeg verzuimde 0-3 3n 0-4 te maken. 'In algemene zin moet een trainer het over zijn ploeg hebben en niet de scheidsrechter. Maar in dit geval…', reageert Maarten Wijffels. 'Ik heb wat navraag gedaan in de scheidsrechterswereld. En daaruit blijkt dat het protocol is om altijd te gaan kijken op het scherm. Dan kan je na afloop je beslissing uitleggen en onderbouwen op basis van beelden die je zelf hebt gezien. De acceptatie van de VAR komt nu weer onder druk te staan.’ Gouka kijkt er wel met een andere blik naar. ‘Je kunt je erover opwinden als trainer, maar het helpt toch niet meer. Ik zeg het wel eens met een knipoog tegen Arne Slot, wordt zoveel mogelijk als Carlo Ancelotti. Dan win je het meest.’ Maar was het een strafschop? Wijffels: ‘Ballen die op hoge snelheid op een speler worden getrapt en waar ze hem dan ook raken…ik vind dat geen strafschop. Ik weet ook niet hoe je hands regel moet aanpakken nu.’  Doordat het gat tussen Ajax en PSV nu vier punten blijft lijkt de titelrace beslist. ‘Het zou wel een blamage zijn en een wonder als Ajax nu geen kampioen meer wordt. Zelfs als PSV het gat had verkleind met een overwinning, dan was Ajax nog kampioen geworden', zegt Gouka. Verder bespreken ze de degradatiestress onderin waar iedereen weer punten pakt. En het succes van Feyenoord in Europa, gaat dat de club ook meer mogelijkheden bieden komend seizoen? 'Dit is wel het moment om door te pakken bij Feyenoord door de selectie voor het grote deel bij elkaar te houden.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
08-05-2022 | 45 min

'PSV speelt zondag tegen Feyenoord echt tegen twaalf man'

Seizoen 4 - Aflevering 193
Feyenoord heeft de finale gehaald van de Conference League. In Marseille bleef het duel met Olympique 0-0 en daarmee was de finale bereikt voor de Rotterdammers. Een unieke prestatie. In de AD Voetbalpodcast blikken Etienne Verhoeff en Maarten Wijffels terug op het duel en kijken ze vooruit naar Super Sunday. 'Het is een geweldige prestatie van Feyenoord en de spelers. Die nemen die hele road to Tirana mee in het bagage. Achtien duels hebben ze gespeeld in Europa en maar één nederlaag. Het is een sprookje. Echt een sprookje', begint Wijffels.  Feyenoord had genoeg aan een gelijkspel om de finale te behalen. De grootste angst was Marseilles beste speler Payet. Maar die verdween na een half uur spelen naar de bank met een blessure. 'Toen Payet eruit ging bij Marseille leek het of Feyenoord geen angst meer hoefde te hebben. En de Fransen geen vertrouwen meer hadden. Daarmee werd het een typische 0-0 wedstrijd en die kwam er ook uit.’ Op 25 mei speelt Feyenoord de finale in Tirana. Komende zondag is PSV in de Kuip de tegenstander. ‘PSV speelt zondag echt tegen twaalf man. Die spelers van Feyenoord worden echt gedragen door het publiek dan. Ze zullen we vermoeid zijn, maar eigenlijk kan Feyenoord tegen PSV niet verliezen.’ Verder bespreken ze AZ-Ajax. De degradatieduels. Het succes van Van Bronckhorst bij Rangers in Europa. Het coachen van Ancelotti en een Spaanse coach voor Heracles. De AD Voetbalpodcast beluister je via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
05-05-2022 | 28 min

'Payet en onervarenheid bij Feyenoord zijn de grootste tegenstanders'

Seizoen 4 - Aflevering 192
In Marseille moet het vanavond voor Feyenoord gebeuren. De eerste Europese finale in twintig jaar weer. Een gelijkspel of zege is goed voor die finaleplek. Vanuit Marseille praat Etienne Verhoeff met Mikos Gouka over dat duel en sfeer bij Feyenoord in de AD Voetbalpodcast.  Maar ze komen natuurlijk ook terug op de halve finale tussen Real Madrid en Manchester City. Weer lukt het Guardiola niet om de Champions League te winnen. Madrid was met 3-1 te sterk na verlenging. 'Ik vind het wel mooi dat Madrid in de finale staat van de Champions League', zegt Gouka. 'Ik zag deze week de prijzenkast van Carlo Ancelotti. Het is echt onvoorstelbaar. In alle grote competities kampioen geworden. En wat je aan het einde dan ziet. Die blijdschap bij de hele bank van Madrid en Ancelotti die dan heel rustig blijft. Ik kan daar wel van genieten.' In Marseille is Feyenoord begonnen aan de laatste voorbereidingen op de halve finale van de Conference League. Slot haalde in zijn persconferentie aan dat alle lessen uit de afgelopen negen maanden nu samen moeten komen. Gouka volgde dat proces op de voetbal. Wat is de grote winst van Feyenoord dit jaar onder Slot? 'Het ontwikkelen van het spel. Dat is de grote winst. In de winterstop wilden ze versterkingen halen voor de selectie, maar die vier spelers die zijn gehaald hebben geen basisplek. De groep heeft zich continu ontwikkeld met het aanvallende spel. En daar hebben ze snel sprongen in gemaakt.' Toch is het spelen van een halve finale met de finale in zicht wel nieuw voor de spelers. 'Die onervarenheid is een van Feyenoords grootste tegenstanders. Payet heeft al die grote wedstrijden al gespeeld met de Franse nationale ploeg bijvoorbeeld. Trauner zei op de persconferentie dat het de grootste wedstrijd uit zijn carrière zal worden.' Alle ontwikkelingen vanuit Marseille lees je ook op AD.nl en via de AD.nl. Net als de podcast beluisteren. Maar dat kan ook via jouw favoriete podcastplatform.
04-05-2022 | 25 min

'Een Spaans-Engelse finale heeft meer romantiek en glamour'

Seizoen 4 - Aflevering 191
Halve finales in de Europese toernooien. Ten Hag heeft zijn eerste liedje al in Engeland. Het rapport Overmars. Transferzaken en ander voetbalnieuws. Het zit allemaal in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het vandaag met Sjoerd Mossou. Villareal-Liverpool leek op voorhand een duel zonder spanning. Maar de Spanjaarden maakten het nog een wedstrijd door bij rust met 2-0 voor te staan. Uiteindelijk won Liverpool wel met 2-3. ‘Het was reclame voor het voetbal. Door die 2-0 in Liverpool leek het een formaliteit. Dan zie je ook dat het terecht is dat Villareal de halve finales van de Champions League haalt', zegt Mossou. ‘Ik denk niet dat het in de rust heeft gestormd in die kleedkamer van Liverppool. Dit Liverpool is zo goed en heeft zoveel geloof in zichzelf dat ze erop vertrouwen het te kunnen rechtzetten.’ Nu de ene finalist van de Champions League bekend is, is de vraag wie wens je al tegenstander. City of Real Madrid? Mossou: ‘Ik ben voorstander van een finale met twee teams die niet uit hetzelfde land komen. Dan zou je zeggen Real Madrid. Een Spaans-Engelse finale heeft meer romantiek en glamour. Maar als je naar het voetbal kijkt dan verdient City het wel natuurlijk. Liverpool en Manchester City zijn wel de beste teams in Europa op dit moment.’ Na de 4-3 in Manchester kijken veel mensen reikhalzend uit de return. Zou het weer zo'n goede wedstrijd werden. ‘Je zou bijna zeggen tegen Guardiola: doe gewoon wat je altijd doet. In het verleden haalde hij in eindfases van een toernooi gekke trucs uit. En niet met succes. Doe het niet en je hebt de meeste kans om te winnen.’ ‘Dat geldt ook voor Feyenoord. Volle bak voetballen is denk ik ook een goede manier om de zenuwen van je af te spelen in Marseille donderdag. Ook mentaal belangrijk. Want je speelt toch een halve finale in een vijandig stadion.’ Verder bespreken ze transfergeruchten bij PSV en het afschaffen van de uitgoals bij de play-offs in Nederland. Beluister de AD Voetbalpodcast elke werkdag via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
03-05-2022 | 24 min

'61 blessures in twee jaar is een kolossaal aantal'

Seizoen 4 - Aflevering 190
Het blessureleed bij PSV de afgelopen 20 maanden. Is Gakpo al rijp voor het buitenland? De lessen van Peter Bosz voor Arne Slot als het gaat om Olympique Marseille en Champions League voetbal. Het komt voorbij in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Maarten Wijffels. Het was een klein zinnetje in het artikel van Maarten Wijffels afgelopen maandag over PSV. Het aantal blessures bij PSV in de periode Schmidt: 61 in totaal. 'Dat is een kolossaal aantal', vindt Wijffels. 'Het zijn niet allemaal spierblessures zoals Madueke bijvoorbeeld. Maar dan nog is het wel bizar veel. Daar ligt voor PSV wel werk voor de nieuwe trainer. Ligt het aan de velden? Het schoeisel? Is het onderbelasting voor spelers die weinig spelen? Daar zullen we naar moeten kijken.’ Ook aanvaller en aanvoerder Cody Gakpo is geregeld terug te vinden op het lijstje van afwezigen. Niet vanwege spierklachten. Bij Gakpo waren het enkelklachten. ‘Gakpo moet gewoon een seizoen helemaal fit zijn en blijven. Of tachtig procent van de wedstrijden spelen. Daarbij dubbele cijfers hebben met assists en doelpunten. Een WK erbij meemaken. Dan is hij echt klaar om een mooie transfer te maken naar het buitenland. Stel dat hij naar Arsenal gaat deze zomer en dan in september door een blessure gelijk een aantal duels mist, dan sta je gelijk op achterstand.' Naast het voetbal op de Europese velden de komende dagen, blikt Wijffels ook even vooruit naar komend weekend. Waarbij het zomaar kan zijn dat Ajax zich moet melden op het parkeerdek van de Arena 's avonds. ‘Ajax kan zondag kampioen worden. Als het zelf wint van AZ en PSV verliest in De Kuip. Dat scenario is, gezien de uitslagen in Rotterdam de laatste jaren, niet ondenkbaar. Feyenoord maakt Ajax dan kampioen. Maar Ajax kan ook verliezen bij AZ en PSV winnen bij Feyenoord. Dan is de competitie twee wedstrijden voor einde weer spannend. Hoe wordt hoe dan ook een mooie zondag.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
02-05-2022 | 22 min

'Feyenoord kan niet anders dan Dessers proberen te kopen'

Seizoen 4 - Aflevering 189
De titel lijkt zo goed als binnen voor Ajax. Het overlijden van Mino Raiola en de gevolgen daarvan. De toekomst van Gakpo, Dessers en Feyenoord. De Rotterdammers kunnen voor komend seizoen niet meer om de Belg heen. Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan en Sjoerd Mossou in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Donderdag werd zijn overlijden nog ontkent. Zaterdag kwam het nieuws vanuit de familie dat Mino Raiola is overleden. De zaakwaarnemer van grote sterren als Haaland, Zlatan en Pogba. 'Raiola was zeer uitgesproken in hoe het voetbal geregeld moest worden', vertelt Sjoerd Mossou. 'Hij vond de FIFA door en door corrupt. Hij wilde het transfersysteem op de schop nemen. Raiola was bij leven in staat dingen af te dwingen. Daarvoor waren zijn macht en persoonlijkheid heel groot. Nu hij is overleden zullen dingen eerder bij het oude blijven. ‘ Feyenoord speelde zondag tegen Fortuna Sittard, al liet trainer Arne Slot duidelijk weten dat ze liever niet hadden gespeeld. Inan: 'Er was geen ruimte meer in de speelkalender om dat duel te verplaatsen.' 'Uiteindelijk was die wedstrijd tegen Fortuna wel lekker voor Feyenoord', vult Mossou aan. 'Ze speelden voor rust heel goed, al hadden ze wel meer goals moeten maken. Maar ze stapten met een lekker gevoel van het veld, denk ik. Daarin zie je dat Feyenoord voetballend wel enorm gegroeid is.’ Ondertussen zijn supporters een crowdfundingactie gestart om Dessers te kunnen kopen van Racing Genk. ‘Je ontkomt er niet aan om Dessers een contract aan te bieden. Stel je voor, als hij je naar de finale van de Conference League schiet en dan op kantoor zeggen: vier miljoen vinden we te duur. Dat kan eigenlijk niet’ In Eindhoven doen de supporters er ook alles aan om Cody Gakpo nog een jaar bij PSV te zien, onder meer met gezang tijdens de wedstrijd tegen Willem II. 'Het zou het beste zijn voor hem, denk ik, om nog een jaar te blijven. Hij heeft dit seizoen ook nog wat blessures gehad. En je ziet het aan Ziyech en Van de Beek ook. Het is in Engeland nog een niveau hoger', reageert Inan. En het linkje naar het fragment dat Sjoerd benoemde: https://www.youtube.com/watch?v=KejwqhLDeOs Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.
01-05-2022 | 46 min