‘Als je 6 á 7 miljoen voor Zerrouki krijgt heb je het goed gedaan & basisplaats Vejinović was grote gok’

8 augustus 2022

De kop is eraf. Het nieuwe voetbalseizoen in Nederland is begonnen. Heracles Almelo begon vrijdagavond met een prachtige zege op ADO Den Haag (4-0). FC Twente pakte in de blessuretijd de volle buit tegen NEC in Nijmegen (0-1). En dus zijn de heren van De Ballen Verstand goed gemutst. „Ik kan me een openingsweekend met overwinning voor Twente én Heracles niet herinneren.” Het voetbalweekend begon feestelijk in Almelo. Heracles swingde voor rust naar een 4-0 voorsprong tegen ADO Den Haag. Samuel Armenteros scoorde twee keer en maakte een fitte indruk. „Het is nu écht terug in Almelo", zegt host Frank Bussink. Ralph Blijlevens vult Frank aan, maar tempert de boel ook een beetje. „Hij is goed begonnen", aldus de Heracles-watcher.  Eén van de hoogtepunten vrijdagavond was de vrije bal van Marko Vejinović. Ralph vond het opvallend dat de middenvelder in de basis begon. „Hij speelde slechts een half uurtje in de voorbereiding", vertelt Ralph. „Dat Lammers dus begon met Vejinović was een grote gok. Maar de winnende trainer heeft altijd gelijk.” Rouleren in Nijmegen Wat dat betreft mocht Ron Jans zondagmiddag ook niet klagen, vindt Leon ten Voorde. De Twente-watcher snapt dat er gerouleerd moet worden, maar een compleet andere voorhoede is vreemd. „Twente begon met drie aanvallers die nog nooit samen hadden gespeeld", vertelt Leon. Hij vindt ook het feit dat Ricky van Wolfswinkel op de bank begon vreemd. „Hij is wel je aanvalsleider.” Het ging dit weekend ook veel over Ramiz Zerrouki en de belangstelling van Feyenoord in de middenvelder van FC Twente. Volgens Leon was de uitleg van Jan Streuer voor de camera's van ESPN wel duidelijk. Toch wordt een transfer van Zerrouki naar Rotterdam niet uitgesloten. „Als je Zerrouki voor 6,5 á 7 miljoen kunt verkopen, dan heb je het als FC Twente gewoon heel goed gedaan", zegt Leon. Ten Hag of Kuyt?  Wie het afgelopen weekend niet zo goed heeft gedaan, is Erik ten Hag. Hij had zijn debuut bij Manchester United ongetwijfeld anders voorgesteld. De nederlaag tegen Brighton (1-2) levert Ten Hag bakken kritiek op in de Engelse pers. „Wat dat betreft mogen Jans en Lammers niet klagen met ons", grapt Leon. En Kuyt ook niet, vult Ralph aan. De vraagt rijst dan ook direct wie er eerder op de wip zit, Ten Hag of Kuyt...

Bellen met Belgrado: ‘Het zijn bloedzuigers op de Balkan, daar moet je wel mee kunnen omgaan’

Bellen met Belgrado: ‘Het zijn bloedzuigers op de Balkan, daar moet je wel mee kunnen omgaan’

Seizoen 4 - Aflevering 5
FC Twente speelt vanavond voor het eerst sinds 2014 weer een Europese wedstrijd. In Belgrado staat het duel met FK Cukaricki op het programma. In een speciale aflevering van De Ballen Verstand belt Frank Bussink met Leon ten Voorde, die in Belgrado is. „Het draait hier vooral om Partizan en Rode Ster. Cukaricki leeft niet.” Leon vloog gisterochtend naar Belgrado en was gisteravond bij de training van FC Twente in het stadion van Partizan. De plek waar het duel met Cukaricki ook wordt gespeeld. „De KNVB zou dit stadion afkeuren", vertelt Leon over de thuishaven van Partizan. Gevuld is het stadion vanavond allerminst. Er worden zo'n 3.000 toeschouwers verwacht. De circa 500 Tukkers zullen dus goed hoorbaar zijn, verwacht Leon. En over de wedstrijd zelf? „Die leeft niet echt als je ziet hoeveel kaarten er zijn verkocht", vertelt Leon. „Gisteren was er ook geen enkele lokale journalist bij het perspraatje van FC Twente. Het draait hier vooral om Partizan en Rode Ster.” Die laatste club speelde woensdagavond nog thuis in de voorronde van de Champions League. Tientallen Twentesupporters gingen naar het duel tussen Rode Ster en Pyunik uit Armenië.  Saaie dag voor selectie Voor de spelers van FC Twente staat er vandaag niet veel bijzonders op het programma„Ze hebben een wedstrijdbespreking in het hotel”, vertelt Leon. Gezien de temperaturen in Belgrado, verwacht Leon niet dat de selectie nog een wandeling gaat maken. „Het wordt dus een dag van rusten, rusten, rusten. Vanavond is de ploeg een uur en een kwartier voor de aftrap in het stadion.” Leon durft niet goed in te schatten hoe het duel gaat verlopen, maar hij verwacht dat Twente uiteindelijk wel als winnaar van het veld stapt. „Heel eerlijk: ik kan nu wel gaan doen alsof ik Cukaricki heel goed ken, maar dat is niet zo", laat de Twente-watcher weten. „Het zijn bloedzuigers op de Balkan, daar moet je wel mee kunnen omgaan.”  Als Leon naar een uitslag wordt gevraagd, blijft hij bij zijn voorspelling uit de vorige aflevering van De Ballen Verstand. „1-2. Maar een snelle 0-3 zou ook fijn zijn, want dan kunnen we boeken naar Florence.” Voetbalverslaggevers Leon ten Voorde en Ralph Blijlevens bespreken in de podcast De Ballen Verstand samen met host Frank Bussink de prestaties van en laatste ontwikkelingen bij FC Twente en Heracles. Heb je vragen over FC Twente of Heracles? Mail ze dan naar podcast@tubantia.nl en wellicht krijg je in de volgende aflevering antwoord.
04-08-2022 | 16 min
Wat is dat nou met Daan Rots en Leeds United en waarom is Quagliata nog niet in Almelo?

Wat is dat nou met Daan Rots en Leeds United en waarom is Quagliata nog niet in Almelo?

Seizoen 4 - Aflevering 3
De eerste officiële wedstrijden voor FC Twente en Heracles Almelo komen met rasse schreden dichterbij. De komende weken zullen trainers Jans en Lammers hun elftal meer en meer vorm geven. Daarbij is het hopen dat er geen spelers geblesseerd uit gaan vallen. Iets wat deze week wel gebeurde, helaas. Bij FC Twente is het Robin Pröpper die met een enkelblessure waarschijnlijk enkele weken van de kant moet toekijken. In Almelo zit Robin Polley in de lappenmand. Hij is er ook paar weken uit met een gebroken middenvoetsbeentje. „Eén van de meest vervelende blessures die je kan hebben als voetballer", zegt Leon, die zelf ook nog altijd zijn onderbeen in het gips heeft. Quagliata nog in Italië Wie ook nog niet op het veld staat in Almelo, is Giacomo Quagliata. Hij had een bruiloft en heeft klachten die op corona lijken. Hij heeft zich laten testen, maar of die uitslag positief of negatief is? Het blijft gissen, maar dat de Italiaan komend seizoen in het shirt van Heracles Almelo is te bewonderen, lijkt bijzonder klein. Ook de kans dat Daan Rots naar Leeds United vertrekt voor zo'n 10 miljoen euro is klein. De roddel - inmiddels ontkracht - dat de jonge aanvaller van FC Twente naar Engeland zou vertrekken, zorgde voor hilariteit op de trainingen bij FC Twente. „Hij werd al gekscherend Dean the Rock genoemd", vertelt Leon. Toen Rots een paar corners verprutste op de training, haalde hij z'n schouders op. „Maakt niet uit toch? Ik speel binnenkort toch in de Premier League", vertelde hij dollend. Oranjevrouwen Wie wél in Engeland zijn momenteel? De Oranjevrouwen. Zij spelen het EK, maar krijgen dreun na dreun te verwerken. Al valt dat volgens de mannen nog wel mee. „We moeten het allemaal maar leuk vinden", vertelt Leon. De mannen vrezen ook voor de positie van bondscoach Mark Parsons. In een interview in de Volkskrant doet Jill Roord bijzondere uitspraken..
13-07-2022 | 33 min
Heracles moet waken voor 'ouwe-jongens-krentenbrood' en Streuer is rond vastleggen Brenet altijd rustig gebleven

Heracles moet waken voor 'ouwe-jongens-krentenbrood' en Streuer is rond vastleggen Brenet altijd rustig gebleven

Seizoen 4 - Aflevering 2
Joshua Brenet en Michel Vlap spelen komend seizoen weer bij FC Twente en Marko Vejinovic is bij Heracles Almelo terug op het oude nest. Leon ten Voorde, Ralph Blijlevens en Frank Bussink bespreken de transfers en andere zaken omtrent FC Twente en Heracles Almelo. „In Almelo moeten ze waken voor ouwe-jongens-krentenbrood.” Ralph was bij het trainingskamp van Heracles in het Duitse Billerbeck en zag daar eigenlijk alleen maar goedgemutste mensen. „Er wordt geknokt (in positieve zin, red.) op de training, iedereen is gretig en heeft er ontzettend veel zin", vertelt Ralph. Hij zag dat er woensdag voornamelijk op afwerken werd getraind. Logisch, als de trainer vindt dat er meer doelpunten moeten worden gemaakt. Toch? Leon moest het trainingskamp van FC Twente aan zich voorbij laten gaan, maar zag de Tukkers zich wel actief roerden op de transfermarkt deze week. Michel Vlap en Joshua Brenet (zo goed als zeker) zijn vastgelegd door Jan Streuer. „Je ziet dat Twente toch weer een bepaalde aantrekkingskracht heeft", zegt Leon, die flink wat werk had aan de berichtgeving rondom Brenet. „Ik heb me nog nooit zo druk gemaakt om een rechtsback.” Ook staan er voor beide ploegen oefenwedstrijden op het programma tegen Duitse clubs. Duels die wat zwaarder zullen zijn dan de oefenpotjes die tot nu toe zijn gespeeld. Leon en Ralph schijnen hun licht op die wedstrijden. O, en wat heeft Wout Weghorst in Turkije te zoeken? En wat vindt Frank van de transfer van Bergwijn naar Ajax? Je hoort het allemaal in de nieuwe aflevering van De Ballen Verstand. Vragen of opmerkingen? Heb jij nou vragen over FC Twente of Heracles Almelo? Of een andere vraag met betrekking tot het voetbal in onze regio? Laat het dan vooral weten. Mail je vraag naar f.bussink@tubantia.nl en wellicht krijg je in de volgende aflevering antwoord!
07-07-2022 | 32 min
‘Krüzen is weer thuis in Almelo en in Enschede wordt ondanks de prijsverhoging geen druppel minder gedronken’

‘Krüzen is weer thuis in Almelo en in Enschede wordt ondanks de prijsverhoging geen druppel minder gedronken’

Seizoen 4 - Aflevering 1
Hendrie Krüzen loopt met een grote grijns op z'n gezicht rond in Almelo en bij FC Twente wordt ondanks de bierprijsverhoging geen druppel minder gedronken. Heracles-watcher Ralph Blijlevens en FC Twente-watcher Leon ten Voorde bespreken in een nieuwe aflevering van De Ballen Verstand de laatste ontwikkelingen in Almelo en Enschede. Maar wat zijn die ontwikkelingen? Op transfergebied is het nog vrij rustig. Zowel in Enschede als in Almelo is de transfergekte nog niet losgebarsten. Dat het in Enschede nog rustig is, komt vooral door het succes van vorig seizoen. „Dat is in eerdere jaren wel eens anders geweest", vertelt Leon. Bij Heracles wordt nog wel wat verwacht, maar daar is het nog wachten op de input van de trainer. „Die is er pas sinds maandag, dus die is nog aan het aftasten", zegt Ralph. Kortom: het is nu nog rustig op de burelen in Enschede en Almelo. „Maar wat vandaag rood is in de voetbalwereld, kan morgen groen zijn", benadrukt Leon, die daarmee maar wil aangeven dat er nog van alles mogelijk. Er worden uiteraard namen in verband gebracht FC Twente. Maar er worden ook spelers in één adem genoemd met Heracles. Welke spelers? Dat bespreken de heren samen met host Frank Bussink in de nieuwste aflevering van De Ballen Verstand. De Ballen Verstand is terug. De podcast over FC Twente en Heracles is na een korte zomerstop weer helemaal klaar om te gaan. Met Leon ten Voorde én Ralph Blijlevens als clubwatchers en Frank Bussink al host.
01-07-2022 | 30 min