Zorgen over rijksbezuiniging op maatschappelijke opvang en verslavingszorg
GOES - De Zeeuwse gemeenten moeten vanaf 2015 zelf opdraaien voor de kosten van maatschappelijke opvang en verslavingszorg.
Het Rijk bezuinigt namelijk op die zogeheten mo-gelden. Voor Zeeland gaat het om 1,2 miljoen euro. Dat bedrag wordt uitgekeerd aan centrumgemeente Vlissingen, die het vervolgens weer verspreidt. Vanaf volgend jaar wordt de subsidie al afgebouwd, tot nul vanaf 2015.
De ontwikkeling baart het Goese college van burgemeester en wethouders zorgen, zegt wethouder Jan de Pooter. Volgens hem zijn er op dit moment gesprekken gaande met partners in het veld over hoe opvang en preventie in de toekomst met dezelfde kwaliteit kan worden geboden, maar dan goedkoper. "De vraag is of we die 1,2 miljoen gaan verdelen over de gemeenten en of we dat willen dragen." Over vier ton is inmiddels een akkoord, over de resterende acht ton moet in de loop van dit jaar duidelijkheid komen, aldus De Pooter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.