Volledig scherm
De haven van Terneuzen. © Mark Neelemans

Zeeland Seaports en haven Gent onderzoeken fusie

TERNEUZEN - Zeeland Seaports en de haven van Gent gaan mogelijk fuseren.

Dat melden welingelichte bronnen. Zeeland Seaports wil er niet op reageren. Tijdens de Nederlandse-Vlaamse top komende maandag, waar premier Rutte aanwezig is, wordt bekendgemaakt dat beide havens fusie onderzoeken. In het voorjaar moet duidelijk worden of een huwelijk haalbaar is. In het onderzoek worden allerlei zaken meegenomen zoals de verschillende wet- en regelgeving tussen beide landen. Dat hoeft echter geen struikelblok te zijn. Zo werken de havens van het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö al langer intensief samen. Twee jaar geleden bracht algemeen directeur Daan Schalck van het Havenbedrijf Gent een bezoek aan Copenhagen Malmö Port. Hij stelde toen vast dat 'verschillen in wetgeving en in gebieden geen bedreiging van een goede samenwerking hoeven te zijn, maar juist positief kunnen werken'.

Gent en Zeeland Seaports flirten al jaren met elkaar. Met name Gent maakt Zeeland voortdurend het hof, maar Zeeland Seaports heeft lange de tijd de aanzoeken vriendelijk afgewezen. Misschien omdat het havenbedrijf een trauma heeft overgehouden aan het samenwerkingsverband ESM met de haven van Rotterdam, wat Zeeland nauwelijks iets heeft opgeleverd.

Het speelveld is echter veranderd. De aandeelhouders - provincie en gemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele - dringen aan op havensamenwerking, omdat het Zeeuwse havenbedrijf anders vermorzeld dreigt te worden tussen de grootmachten Antwerpen en Rotterdam. Ook het strategisch masterplan van Zeeland Seaports haakt in op winnende combinaties. Fusie met een buurhaven kan zo'n combinatie zijn. Daarmee behoor je meteen tot de toptien-havens in Europa.

Als partner ligt Gent voor de hand, zei algemeen directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports recent nog op de Scheldeconferentie. Ze liggen aan hetzelfde kanaal Gent-Terneuzen, bouwen een tweede zeesluis in Terneuzen en werken al op verschillende fronten - zoals gezamenlijke scheepvaartbegeleiding - samen. De havenbedrijven zijn bovendien ongeveer even groot, zodat de een de ander niet opslokt. Ook telt mee dat Lagasse en Schalck goed met elkaar overweg kunnen.