Volledig scherm
Provinciehuis © Ruben Oreel

VVD en PvdA krijgen klap in Zeeland, CDA is de grootste

MIDDELBURG - De Zeeuwse kiezer heeft de coalitiepartijen VVD en PvdA een dreun uitgedeeld.


De partij van lijsttrekker Ben de Reu levert drie zetels in en komt uit op een totaal van vier. De VVD hield de schade beperkt tot het verlies van één zetel en eindigt de verkiezingsdag met zes plaatsen in het nieuwe provinciebestuur.


Winnaar
Coalitiegenoot CDA wist de huidige zes zetels vast te houden en is nu in absolute aantal stemmen de grootste partij. Lijsttrekker Kees van Beveren: „Nu zijn we écht winnaar. We hebben 2000 stemmen meer dan de SGP. Geweldig! We zijn de grootste partij. Dat is even geleden.”


Coalitie
De SGP zag de bijna provinciebreed stijgende aanhang vertaald in een winst van één zetels. Dat betekent ook dat de huidige coalitie zijn meerderheid in Provinciale Staten behoudt en in principe door kan.

Nieuwkomers
GroenLinks profiteerde van de lijstverbinding met de PvdA en pakte daardoor op de valreep toch nog een zetel winst. Ook de SP (4) mag er een stoel bijschuiven in het nieuwe provinciebestuur, evenals D66 (3). Nieuwkomers 50Plus en Zeeland Lokaal maken met ieder 1 zetel hun entree in de Abdij.

Teleurgesteld
De PVV levert een zetel in en komt op 4. Lijsttrekker Peter van Dijk: „We zijn teleurgesteld. Dat zijn minder zetels dan verwacht. We zijn toch dankbaar dat duizenden Zeeuwen op ons hebben gestemd. We hebben last van drie lokale partijen en de lage opkomst.”

Ruzie
De Partij voor Zeeland zakte terug tot één zetel. Voormalig leidsman van de PvZ, Johan Robesin, keert niet terug in het provinciebestuur. Zijn nieuwe partij Provinciaal Belang Zeeland haalde onvoldoende stemmen. Robesin: „Dit is het effect van problemen bij de Partij voor Zeeland. Het werkt door bij drie lokale partijen. Kiezers hebben niks met ruzie en trekken nu hun conclusies.”De opkomst in Zeeland was 53,7 procent. In 2011 ging 58,8 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.