Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Uitverkocht: Met de PZC naar de Tweede Kamer

Op woensdag 23 november 2016 organiseert PZC Club speciaal voor abonnees van de PZC een rondleiding door de Tweede Kamer in Den Haag. Dit onder leiding van PZC-redacteur Jeffrey Kutterink.

Vraagt u zich ook wel eens af waarom er tijdens een debat in de Tweede Kamer maar een man of tien in de zaal zit? Waarom Kamerleden veel met hun iPhone en iPad in de weer zijn? Wat zich in de wandelgangen afspeelt? Of wat de invloed is van lobbyisten en hoe de omgang is met journalisten? Op al deze en veel meer vragen krijgt u antwoord. We bieden u op 23 november een kijkje achter de schermen van de Tweede Kamer, het centrum van de macht.

Bij binnenkomst zult u zich vertwijfeld afvragen of u op Schiphol staat of in de Tweede Kamer. Tassen moeten door een scanner, laptops en tablets moeten apart in een bak en vergeet vooral niet schoenen, riem en horloges uit en af te doen. Het is tegenwoordig een noodzakelijk kwaad om binnen te mogen. Door bedreigingen en de mogelijkheid van aanslagen, staat veiligheid voorop. De beveiligingsdienst kent u al, omdat uw namen vooraf zijn doorgegeven. Toch zal u nog uw ID moeten laten zien, voordat u een sticker met ' bezoeker' op u geplakt krijgt.

Eenmaal binnen wordt u verwelkomt door een bijzondere Zeeuw. Al meer dan dertig jaar is hij woordvoerder van de SGP-fractie. Maar meer nog is hij een door iedereen in Den Haag gerespecteerde vraagbaak. In de wandelgangen klinkt het nog al eens: "Vraag het even aan Menno. En als hij het niet weet..."

Menno de Bruyne, geboren in Goes, getogen in Colijnsplaat, neemt ons mee naar de meest bijzondere plekken van de Tweede Kamer. Zoals de oude zaal, de bibliotheek en het balkon. U herkent het direct van de televisie. Niet alleen is het de ingang van de plenaire zaal, ook is de 'patatbalie' dé plek waar Kamerleden journalisten en lobbyisten elkaar treffen. De Tweede Kamer telt 150 leden, waarvan drie uit Zeeland: André Bosman (VVD, Middelburg), Albert de Vries (PvdA, Middelburg) en Joyce Vermue (PvdA, Schoondijke). Het is natuurlijk afhankelijk van de Kameragenda, maar het kan zomaar zijn dat u Kamerleden, ministers en bekende journalisten tegenkomt.

In de Kamer lopen ook lobbyisten rond. Onder hen Henk de Vlaming. Hij is, eenvoudig gezegd, de toneelmeester van Zeeland in Den Haag. Zelf staat hij nooit in de spotlights, maar hij trekt het doek omhoog, stelt licht en geluid perfect af, bedient de schijnwerpers en zorgt dat iedereen een kop koffie krijgt. Om invloed te hebben in Den Haag is het belangrijk dat Zeeland de juiste boodschap op de juiste plaats en ook nog eens op het juiste moment brengt. Hoe De Vlaming dat doet, vertelt hij ons deze middag.

Op en rond het Binnenhof werken ook enkele honderden journalisten. Al tientallen jaren volgt de PZC de voor Zeeland belangrijke zaken. Verslaggever Jeffrey Kutterink vertelt over hoe een regionale krant zijn nieuws haalt in Den Haag.
Als de tijd er voor is, lopen we ook nog even langs Nieuwspoort, de sociëteit in het gebouw van de Tweede Kamer. Politici treffen daar onder andere journalisten en lobbyisten onder zogenoemde Nieuwspoortcode: de informatie die uitgewisseld wordt mag niet te herleiden zijn tot de persoon en de plek. Simpel gezegd: je hebt het niet van mij, maar...'.

Vertrektijden:

23 November

10.00 uur Vertrek vanaf Vlissingen, Stadhuisplein ( Brouwenaarstraat )
10.15 uur Vertrek vanuit Middelburg, ZEP - busparkeerplaats MiniMundi
10.45 uur Vertrek vanuit Goes, NS-busstation
11.05 uur Vertrek vanaf Shell-station Rilland, Valckenisseweg

De bus vertrekt om 15.15 uur weer vanuit Den Haag en zet u vervolgens weer af in resp. Rilland, Goes, Middelburg of Vlissingen.
U bent uiterlijk om 17.30 uur weer terug.