Volledig scherm
De haven van Yerseke, het favoriete uitzicht van oud-burgemeester Jan Huisman van de gemeente Reimerswaal. © Theo Spinnewijn

Theo Spinnewijn: Verslingerd aan schoonheid van Oosterschelde

De Oosterschelde biedt leven. Voor mens, voor dier en plant. In een nieuw boek vertellen omwonenden waarom hun Oosterschelde uniek is.

Uitgever Theo Spinnewijn (67) is enthousiast. Wat heet: je mag gerust zeggen dat hij verliefd is op de Oosterschelde. Als geboren Vlissinger was hij aanvankelijk een man van de Westerschelde. Toen zijn werk van uitgever en boekhandelaar hem naar Goes en Zierikzee bracht, kreeg hij die andere zeearm in het vizier. Nu woont hij in Kloetinge en heeft de Oosterschelde omarmd. De Rattekaai bij Rilland, de oude inlagen van Noord-Beveland tussen Colijnsplaat en Wissenkerke: Spinnewijn wandelt en fietst er, hij geniet er van elke zonsopgang en -ondergang.

Verkiezing

Bijna een jaar geleden begon hij met de voorbereidingen van het boek Oosterschelde, portret van een Nationaal Park, dat morgen in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wordt gepresenteerd. Dat was lang voordat de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland gelanceerd werd. Het Nationaal Park Oosterschelde is nu één van de dertien genomineerde natuurgebieden, waarop tot maandagmiddag 31 oktober gestemd kan worden. Wat dat betreft valt de uitgever met zijn neus in de boter: zijn boek kan mooi meeliften op de aandacht voor de verkiezingsstrijd.

En andersom. Het Nationaal Park Oosterschelde heeft met het nieuwe boek opeens een stevig wapen in handen om te zeggen: stem op ons!

Uitgever Spinnewijn moet nog een beetje van de inspanningen bekomen. Het is zijn 25ste boek. Qua opzet doet de nieuwe uitgave denken aan het vorig jaar verschenen Beveland, hart van Zeeland. Daarin werden wethouders en betrokken bewoners over de streek aan het woord gelaten. Nu heeft hij de burgemeesters van de gemeenten rond de Oosterschelde benaderd.