Strips voor iedereen
Zelfstandige stripwinkels - we hebben het dus niet over een hoek in een boekenzaak - zijn tegenwoordig schaars. Zeeland heeft, sinds 1985 al, Perron 2 in Middelburg. "En anders moet je naar Tilburg, Breda of Eindhoven" , weet Hans Stoel, eigenaar van Perron 2, voor de echte liefhebber.
Delen per e-mail
Achter de mooie houten toonbank vormen de bankjes van een treincoupé, compleet met tafeltje in het midden en bagagenetten boven de bank, een blikvanger. "Voor mijn gevoel is een perron een goede plek om een strip te lezen, terwijl je op de trein wacht. Ik vond dat dit er wel bij paste."
Stoel ging zelf al op jonge leeftijd 'aan de strip'. "Je had toen nog niet zo heel veel: Jan Kordaat, Jerry Spring, Buck Danny... Daarna ging het groeien en in de jaren zeventig, tachtig explodeerde het."
Vroeger klaagden ouders dat de jeugd alleen nog maar stripboeken las. Was dat nog maar zo, verzucht Hans Stoel. "We verliezen ze aan de computer, ze geven hun geld liever uit aan merkkleding, aan mobieltjes, ze lezen minder en moeilijker."
Ze zijn er nog steeds, de stripliefhebbers, maar anders dan vroeger zijn het vooral volwassenen die stripboeken lezen. De gemiddelde strip-o-fiel van nu, een man van tussen de 25 en 70 jaar oud, heeft met de jaren alleen maar méér keus gekregen. Want terwijl het aantal stripwinkels en striplezers afnam, is het aantal tekenaars alleen maar toegenomen.
In binnen- en buitenland worden veel stripbeurzen gehouden. "In Nederland zelfs een paar van de grootste van Europa, waaronder een tweejaarlijkse stripbeurs in Haarlem waar werkelijk iedereen op af komt: tekenaars, schrijvers, inkleurders uit binnen- en buitenland, iedereen die iets met strips te maken heeft, is daar."
De stripwereld is grofweg in drie gebieden in te delen: een Aziatische (met onder meer de Japanse manga-strips), de Amerikaanse (denk aan de Marvel-comics, met veelvuldig verfilmde super-helden die eeuwig verwikkeld zijn in een strijd tussen goed en kwaad) en de Europese. Frankrijk neemt daarin als Mekka van de Europese stripscene een centrale plaats in. " Het afgelopen jaar zijn er in Nederland zo'n duizend titels uitgekomen, waarvan circa 150 herdrukken. Dus er zijn zo'n 850 albums uitgebracht. In Frankrijk in diezelfde periode tussen de drie- en vierduizend!"
Kenmerken van de Europese stripcultuur kan Stoel niet noemen, of het zou de veelzijdigheid moeten zijn. "Er is zoveel moois, zoveel verscheidenheid, er zijn zoveel stijlen. Van avontuur tot horror, sprookjes tot fantasy of scifi, realistisch, humoristisch, gebaseeerd op de literatuur zoals de strip De Avonden van Gerard Reve."
Aan de wanden van Perron 2 strekken zich meters en meters stripboeken uit. "Ik heb in principe alles wat uitkomt. Maar ik hou niet alles op voorraad. Dat is niet meer te doen. Van Buck Danny zijn er inmiddels 52, van Suske en Wiske 250 albums. Vandaar."
Perron 2 heeft overigens niet alleen nieuwe strips - waarvan sommige exemplaren tegen het 'stof afvangen' netjes in folie op de planken staan te wachten op kopers - maar ook tweedehands strips.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.