Volledig scherm
ANP Photo

SP: Delta had moeten overleggen met abonnees

De veranderingen in het zenderaanbod van Delta digitale televisie zorgen voor veel ergernis bij klanten. De SP voert actie. Bijna zevenhonderd mensen vulden de afgelopen dagen een formulier in op de website van de Socialistische Partij Zeeland. De aanleiding? Delta voerde per 1 juli zenderwijzigingen door voor digitale televisie: 16 zenders verdwenen uit het standaardpakket.

Bovendien is het pluspakket duurder geworden. Ook is er nu een apart pakket met buitenlandse zenders én moet extra betaald worden voor zenders die met een HD-ontvanger te bekijken zijn.

De SP vraagt mensen op haar website onder meer of ze vinden dat Delta de wijzigingen zonder overleg aan klanten kan opleggen.

"We probeerden zo een discussie los te krijgen. Dat is gelukt", zegt SP-fractielid Tim Thepass. "Dertig mensen reageerden wel positief" , geeft hij toe. "De e-mails die ik binnen krijg gaan allemaal over hetzelfde probleem: grote onduidelijkheden over de prijzen en het zenderaanbod. Delta verhoogt op een slinkse manier de prijzen van de abonnementen. Bij de introductie van digitale televisie werd klanten voorgehouden dat ze dezelfde abonnementsprijs betaalden als voor analoge televisie en dat ze alleen een kastje aan hoefden te schaffen. Nu verdwijnen publieke kanalen uit het basispakket én gaat de prijs van het pluspakket fors omhoog."

Delta legt uit. "Onze kosten worden steeds hoger. Dat komt doordat de kanalen steeds meer geld vragen", zegt woordvoerder Peter Couwenberg. "Wij zijn met deze maatregelen geen uitzondering. Delta is zelfs één van de laatste partijen in Nederland die deze wijzigingen doorvoeren."

Rob van Esch, directeur van de landelijke brancheorganisatie NLkabel: " Delta heeft inderdaad vrij lang uitgebreide zenderpakketten gehad. Er zijn veel andere kabelbedrijven voorgegaan."

De SP vindt dat klanten nu dubbel betalen. Thepass: "Er zijn publieke kanalen uit het standaardpakket gehaald. Daar betalen we al voor via belastingcenten. Delta laat klanten er nóg een keer voor betalen. Mensen die van hun spaarcentjes een flatscreen en een kastje hebben gekocht, zijn 150 euro duurder uit. En dat alleen om televisie te kijken!"

Couwenberg: "Mensen betalen niet dubbel. Kabelbedrijven moeten geld betalen aan de themakanalen. Dat bedrag wordt niet uit belastinggeld betaald."

De SP is ook verbolgen over de zenderkeuze in het standaardpakket. Thepass: " Gezinnen die elk dubbeltje omdraaien, ontvangen themakanalen zoals Geschiedenis tv niet meer. En Playboy tv komt wél gratis de huiskamers binnen. Suus tv is ook toegevoegd aan het basispakket, maar wat hebben we daaraan? Het is een commerciële zender die spullen aan de man probeert te brengen. Het verdwijnen van Geschiedenis tv remt bovendien de ontwikkeling van de jeugd. Jongeren grijpen terug op die kanalen voor werkstukken op school. De keuzes van Delta kloppen niet. Zoiets moet in overleg met de abonnees gaan. Zij betalen er immers voor. Als je een auto koopt, mag je toch ook zelf het model uitzoeken?"

Couwenberg: "Playboy tv wordt nu eenmaal veel beter bekeken dan de themakanalen. We hebben bij de zenderindeling gekeken naar de behoeften van klanten. Moet je alle Zeeuwen meer laten betalen, omdat een paar mensen naar die themakanalen willen kijken?"

De SP stelde vragen aan het dagelijks provinciebestuur. Thepass: "We vinden dat 't zijn invloed moet aanwenden om de zaken goed op orde te krijgen. We voeren de hele maand actie. Eind juli overhandigen we de e-mails op ludieke wijze aan Delta."

Delta zegt ondertussen hard te werken om de kinderziektes uit de digitale tv te halen. Couwenberg: "Een aantal kanalen is uitgevallen en de ondertiteling van sommige zenders werkte niet. Dat is gecorrigeerd. MyZen, Cartoon en Animal Planet zijn nog niet op HD te ontvangen. We hopen dat dat vandaag of morgen lukt. We onderzoeken waarom de invoering niet vlekkeloos verlopen is."