Volledig scherm

Robbeneiland krijgt Oranje stil

KAAPSTAD - Niet de korte avondtraining in het fonkelnieuwe Greenpoint Stadium in Kaapstad maakte gisteren de meeste indruk op de spelers van Oranje, maar een trip naar Robbeneiland.

Op initiatief van bondscoach Bert van Marwijk bezocht de gehele selectie de plek waar de tegenstanders van de apartheid, onder wie Nelson Mandela, vele jaren werden opgesloten in cellen van een paar vierkante meter. Het bezoek maakte grote indruk, zei Van Marwijk. "Toen we onder de poort liepen waar al die gevangen ook onderdoor moesten, was het doodstil. Ja, het was mijn idee. We hadden de hele dag de tijd en dan vind ik dat je de spelers zoiets moet kunnen aanbieden."

Ook Mark van Bommel was geïmponeerd toen hij rondliep op het eiland voor de kust van Kaapstad, waar de politieke gevangenen zelfs een eigen voetbalcompetitie hadden. "Ze zeggen wel eens dat voetbalprofs verwende spelers zijn. Nou dat kun je van deze groep niet zeggen. Eerder hebben we in Johannesburg ook al een Cruijff Court in een township geopend. Dat werd in het buitenland als iets heel bijzonders gezien."

Zelfs CNN registreerde twee weken geleden hoe de spelers van Oranje een Johan Cruijff Court in de beruchte wijk Hillbrow openden. De verslaggever van het Amerikaanse televisiestation verslikte zich bijna in superlatieven toen hij het gebaar van Oranje aan de inwoners van de gevaarlijkste buurt van Johannesburg van commentaar voorzag. "Zoiets doet alleen maar Nederland", stelde hij. "Geweldig, dat zouden andere ploegen ook eens moeten doen."

Van Marwijk liet doorschemeren dat hij vanavond in het derde WK-duel met Kameroen rekening houdt met de kaartenlast van zijn spelers. Nigel de Jong, Gregory van der Wiel en Robin van Persie hebben een gele prent achter hun naam staan en zijn bij een nieuwe kaart geschorst voor het duel in de achtste finales, maandag in Durban. "Ik zeg niet wie, maar misschien houd ik een of twee spelers aan de kant. Dat heeft ook te maken met de volgende tegenstander: hoe gaat het uitpakken als ik een speler op een bepaalde positie moet missen?"

Voor de rest zal Oranje in de sterkste opstelling spelen. "Daar hecht ik groot belang aan. Het gaat erom dat je op een toernooi nooit verslapt. We willen ons verbeteren, steeds weer."

De kans is aanwezig dat Arjen Robben weer bij de selectie zit. Hij trainde gisteravond voluit mee. Van Marwijk: "We wachten met Arjen altijd tot het laatste moment. Als voor de wedstrijd blijkt dat hij goed gereageerd heeft op de training, zit hij bij de groep."

De tegenstander van Nederland komt uit poule F. Daarin lijken Paraguay en Italië over de beste papieren te beschikken.