Volledig scherm
De betwiste orgelkas in de Koorkerk te Middelburg. foto Lex de Meester

Rijksmuseum wil orgelkas uit Koorkerk Middelburg

MIDDELBURG - Het Rijksmuseum wil hoe dan ook dat de middeleeuwse kas(t) van het Peter Gerritsz-orgel verhuist van de Middelburgse Koorkerk naar de Nicolaïkerk in Utrecht.

Het voelt ook niets voor het aanstellen van een onafhankelijk deskundige die moet bemiddelen tussen het museum en de Middelburgse Koorkerkgemeenschap. Die verzet zich tegen het verwijderen van de kas uit haar kerk. De kas werd in 1952 uitgeleend aan de Koorkerk om het verlies aan Middelburgse monumenten door het oorlogsgeweld te compenseren.

De orgelkas is eigendom van het Rijksmuseum. Het binnenwerk van de kas is eigendom van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Die bevindt zich in de Nicolaïkerk in Utrecht, waar het orgel oorspronkelijk vandaan komt. De RCE wil de orgelkas naar Utrecht verhuizen zodat deze - op de oorspronkelijke plek - kan worden verenigd met het binnenwerk.

Volgens het Rijksmuseum zijn alle orgeldeskundigen al op de een of andere manier betrokken bij de strijd tussen museum en kerk, zo liet wethouder Johan Aalberts de leden van de raadscommissie weten. De wethouder vertelde ook dat volgens het Rijksmuseum het orgel niet voor een periode van honderd jaar, vanaf 1952, is uitgeleend, zoals wordt gesteld door de Koorkerkgemeenschap. Begin deze eeuw zou de huurovereenkomst zijn herzien en met maximaal vijf jaar zijn verlengd.

Voorzitter Bob Viveen van de Middelburgse Koorkerkgemeenschap betreurt het dat de wethouder overleg heeft gevoerd met het Rijksmuseum zonder dat iemand van de Koorkerk daarbij aanwezig mocht zijn. "Dan hadden we weerwerk kunnen leveren." Hij wijst erop dat de stellingname van het Rijksmuseum in het geheel niet klopt. Om te beginnen, zo zei hij in reactie op de woorden van de wethouder, is er wel degelijk een overeenkomst van honderd jaar. "En die is niet herzien." Volgens de voorzitter probeert het Rijksmuseum een oude bruikleenovereenkomst, die al in 1952 is herzien, rechtskracht te geven. "Die eerste overeenkomst was afgesloten tussen het Rijksmuseum en de protestantse gemeenschap. Die was haastig afgesloten. Vervolgens is er in alle rust een nieuwe overeenkomst gesloten tussen Rijksmuseum en de Vereniging Vrijzinnige Hervormden voor een periode van honderd jaar. Die is rechtsgeldig en is niet herzien."

Lees meer in de PZC van donderdag.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement