Volledig scherm
Binnenkijken kan onder meer bij Slot Baarland. © Mechteld Jansen

Open Monumentendagen bieden een blik in het verleden

Wegdromen in een statig 18de-eeuws pand, reflecteren op het verleden in een bunker of je kasteelheer wanen op een slot: tijdens de Open Monumentendagen staan zaterdag en zondag honderden monumenten open voor bezoekers.

''Het is goed om even uit de drukte van het heden te worden gehaald en stil te staan bij onze historie'', zegt Leo Adriaanse van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) enthousiast. "Zoiets kan namelijk veel indruk maken.'' Mart en Elly Steketee wonen al twaalf jaar in het monumentale Slot Baarland in het gelijknamige dorp en weten welke indruk een dergelijke ervaring kan achterlaten. "Je hebt het middeleeuwse gevoel met alle mogelijkheden van de 21ste eeuw. De mooiste periode van mijn leven", zegt Mart Steketee.

Onlangs heeft het echtpaar het imposante pand ter overname aangeboden, omdat het onderhoud voor hen te veel wordt.De komende Open Monumentendagen hebben daardoor een extra element voor hen, want het zijn waarschijnlijk de laatste die zij als kasteelheer en -vrouw meemaken. "Kasteelheer zijn: het klinkt wel zwaar", reageert Mart. "Maar ik moet zeggen dat me een bijzonder gevoel geeft. 's Avonds laat, of als ik met een bootje om de torentjes vaar. Dat geeft een bijzonder gevoel. Het geeft wat glans aan je leven."

Westerschelde

Ieder jaar opnieuw gooide Steketee tijdens Open Monumentendagen de poorten open voor bezoekers. Met een vol programma verwelkomen ze ook dit jaar weer gasten. Iets waar ze veel plezier aan beleven en waarvan ze hopen dat de toekomstige bewoners het met evenveel liefde zullen doen. "Het is toch prachtig als bezoekers zich even in het verleden wanen en vanuit de toren genieten van het prachtige uitzicht over de Westerschelde."

Opgravingen

Dit jaar hebben de Open Monumentendagen als thema 'Iconen en symbolen'. Met een zonnewijzer, een familiewapen en verschillende opgravingen die in het slot opgeslagen liggen, sluit Slot Baarland mooi aan bij het thema. Leo Adriaanse vindt het grappig om te zien hoe divers de verschillende gemeentes het onderwerp oppakken. Wat hem opvalt, is dat sommige comités het thema letterlijk ter harte nemen, terwijl anderen er een geheel eigen draai aan geven.

Zo wordt in Vlissingen bijvoorbeeld de focus gelegd op de kleine ornamenten die onder andere aan de gevels van oude panden te vinden zijn. Een voorbeeld van zo'n symboolrijk monument is het Hofje aan de Hobeinstraat in Vlissingen. Het smeedijzeren toegangshek - dat leidt naar de zeven huisjes, het voormalige laboratorium van apotheker Van de Sande en de kruidentuin op de binnenplaats - bevat meerdere farmaceutische verwijzingen. Zo zijn er diverse kruiden en een schaal met een slang op afgebeeld.Middelburg besloot het anders aan te pakken. Daar kun je een route afleggen die leidt langs verschillende duurzame monumentale panden. Adriaanse beredeneert dat de symboliek hierachter de duurzaamheid van een historisch pand is. "Door tijdens de Open Monumentendagen binnen een kijkje te nemen, zie je wat particulieren eraan doen om deze waardevolle objecten toekomstbestendig te houden."

Insta-cycletocht

Overigens lijken monumententours de trend van dit jaar te zijn. Zo houdt Terneuzen een 'Insta-cycletocht'. Deze interactieve fietstocht leidt de deelnemers langs locaties die op de een of andere manier aan het thema gerelateerd zijn. De fietsers worden gestimuleerd om tijdens hun traptocht foto's te maken van de verschillende iconen en symbolen die ze tegenkomen en om hun beeldmateriaal te delen via Instagram of Facebook.

In Goes wordt de iconische gans ingezet om geïnteresseerden de historie van de stad te laten verkennen. De 'ganzenbord wandelroute' toont stap voor stap de prachtplekjes van Goes. Zo kan het publiek het gerestaureerde Stadhuis bewonderen en de conditie op de proef stellen door de toren van de Grote of Maria Magdalena Kerk te beklimmen. Voor wie de ganzenpas te vermoeiend vindt, zijn er ook huifkarren die vanaf de Oostsingel met een tussenstop doorrijden naar Ambachtscentrum Hollandsche Hoeve.

Gratis bus

Monumentenbolwerk Zierikzee wil haar bezoekers eveneens een optimale beleving meegeven en verzorgt daarom een bustour - bij zonnig weer met een open bus - die belangstellenden gratis naar drie verschillende typerende locaties op Schouwen-Duiveland brengt. Naast Zierikzee leidt de route onder andere langs Brouwershaven - de geboorteplaats van Jacob Cats - en de Plompe Toren in Burghsluis. Deze oude kerktoren vormde in het verleden een belangrijk herkenningspunt voor de schepen die naar Antwerpen voeren.Ten slotte staat voor het eerst de Berg van Troye in Borssele open voor bezoek. In het kader van het 400-jarige jubileum is de berg flink onder handen genomen en zijn de verdwenen fundamenten van de mottenburcht met stalen balken geaccentueerd. "Op een bankje kunnen bezoekers genieten van verhalen over de berg uit verschillende perioden. Daarnaast kan een kijkje worden genomen in de hospitaalbunker achter de berg", verklaart Adriaanse die nauw betrokken was bij het project.

Voor een overzicht van alle open monumenten en activiteiten in Zeeland: openmonumentendag.nl.