Volledig scherm
Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden. foto Lex de Meester

Musea willen vooral verleiden

Eindelijk lente. Hét moment om Zeeland weer eens van een zonnige kant te bekijken.

Musea kunnen daarbij helpen. Zowel binnen als buiten. Komend weekeinde laten alle 33 musea in Zeeland zich van een net iets andere kant zien. Verleiding is dit jaar het centrale thema.

De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft de activiteiten en exposities netjes in kaart gebracht. Dat is nodig, anders is het bijna ondoenlijk om een enigszins afgewogen keuze te maken. Er is een indeling gemaakt in drie thema's: laat u verleiden door traditities, door museumstukken en door activiteiten. Een lekker praktische benadering, die een verrassende slingerweg door het Zeeuwse museumland biedt.

Om met de tradities te beginnen, moeten we het zeker over klederdracht hebben. In het Historisch Museum de Bevelanden in Goes wordt de expositie 'Eén-dracht maakt Pracht, goud en textiel uit Zeeland' geopend. In de vlakbij gelegen Grote Kerk worden twee streekdracht-modeshows gehouden.

De Burghse Schoole in Burgh- Haamstede speelt met drie wisselexposities in op het 'Jaar van de Tradities'. De Strao, de Burghse Perenveiling en Knipselkunst zijn de belangrijkste onderwerpen. Streekmuseum de Meestoof in Sint Annaland laat onder andere speelgoed uit de eigen collectie zien. Voor het Oosterschelde Museum in Yerseke zijn krukels met krentenbrood een trekpleister. Het Museum de Vier Ambachten in Axel vertelt het verhaal van de verdwenen textielindustrie.

Lang niet alle bijzondere museumstukken kunnen in een museum worden ondergebracht. Zoals de gerestaureerde hengst Jan Korneel, de CLN 15/Th 5. Het vissersschip liep in 1908 van stapel op de werf van Verras in De Paal. Vorig jaar september werd het schip na een grondige restauratie opnieuw te water gelaten in Rupelmonde. De boot is nu voor het eerst op de historische scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden te bewonderen. Bezoekers worden rondgeleid en kunnen een tochtje maken op de Arne.

In het Maritiem Museum in Zierikzee wordt een gerestaureerd uurwerk uit de Zuidhavenpoort getoond. Het Minox Fotomuseum in Zaamslag laat een overzicht zien van de Minox-camera's en accessoires, die tussen 1938 en 2000 werden gefabriceerd. Het Breskense visserijmuseum zorgt dat er met een oude mijnklok wordt gemijnd.

In Terra Maris, museum voor natuur en landschap in Oostkapelle, staan er diverse speurtochten op het programma. Daarmee zijn we in het derde thema - activiteiten - aangeland. Het Zeeuws Museum in Middelburg verkeert voorlopig in de franjesferen van Henrik Vibskov en Andreas Emenius. Zij mochten het museum met eigen projecten en naar eigen inzicht inrichten. Kinderen kunnen er komend weekeinde franjehoeden maken.

In het Maritiem Muzeeum in Vlissingen is munten- en penningdeskundige Willem van Moll van de partij. Het Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis Westkapelle nodigt bezoekers uit om rapportcijfers te geven voor de presentatie. In Axel geeft het brandweerkorps voorlichting bij de expositie 'Branden in het Land van Axel', die daar in het Streekmuseum te zien is. Museum Het Bolwerk in IJzendijke wordt officieel in het museumregister ingeschreven, en Anita Tournois geeft daar twee lezingen over prostitutie in de 17e eeuw. Het Fruitteeltmuseum in Kapelle staat in het teken van Eva met de appel.