Volledig scherm
Jan Sluijters, Maannacht IV (1912), olieverf op doek. foto's Ruben Oreel

Jan Sluijters-collectie getoond

Hij kijkt tevreden het museum rond. ,,Het hangt hier prachtig. Echt goed", zegt Joop van Caldenborgh over de schilderijen van Jan Sluijters, die vanaf komend weekeinde in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg zijn te bewonderen.

Hij kent het werk als geen ander, want de schilderijen komen uit zijn eigen collectie. Toch waren ze nog niet eerder samen te zien.

Van Caldenborgh, grondlegger van chemieconcern Caldic, geldt als een van de grootste particuliere kunstverzamelaars in Nederland. In de loop der jaren heeft hij de imposante Caldic Collectie opgebouwd. ,,Het gaat vooral om hedendaagse kunst", zegt Van Caldenborgh. ,,Jan Sluijters vormt daarop weliswaar een uitzondering, maar in zijn tijd was hij een vooruitstrevende kunstenaar, zeker in zijn jongere jaren. Later is hij wat degelijker geworden, meer een portretschilder en een keurige huisvader."

Sluijters (1881-1957) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse figuratieve kunstenaars uit de twintigste eeuw. Hij zocht als een van de eersten in Nederland aansluiting bij het modernisme en experimenteerde met aspecten van stromingen zoals fauvisme en luminisme.

De Caldic Collectie omvat in totaal ruim dertig werken van Sluijters. Het wordt steeds moeilijker om die deelverzameling verder uit te breiden, zegt Van Caldenborgh. ,,Het begint langzaam op te raken. Werken van Sluijters zijn niet meer zo ruim voorhanden als twintig jaar geleden. Ik ben niet de enige die heeft ontdekt dat het een goede schilder was."

In Domburg hangen zo'n twintig werken, die een mooie dwarsdoorsnede geven van het oeuvre van 'alleseter' Sluijters, van het klassieke De vergankelijkheid (1903) tot de portretten uit latere jaren. Hoogtepunt is zonder twijfel Maannacht IV (1912), volgens Van Caldenborgh het voornaamste werk uit die serie. ,,De andere drie waren in feite voorstudies voor dit schilderij." Erg fraai is ook het zelfportret uit 1911. ,,In mijn ogen het mooiste zelfportret dat hij heeft gemaakt.". Verder springen onder meer de familieportretten in het oog, maar ook de vrouwelijke naakten.

Van Caldenborgh is ingenomen met het feit dat het werk juist in het Domburgse museum is te zien. ,,Het komt hier mooi tot zijn recht door de beslotenheid van de ruimte. Bovendien is er een verband met kunstenaars zoals Mondriaan en Toorop, die hier veel hebben gewerkt. Sluijters heeft ze gekend en hun werk beïnvloed."

De expositie wordt morgen officieel geopend is vanaf zondag t/m 14 november te bezoeken in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg. Geopend: di t/m zo 13.00-17.00 uur. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin alle werken van Sluijters uit de Caldic Collectie zijn opgenomen.