Volledig scherm
Edwin Mijnsbergen ziet bijna elke dag nog nieuwe dingen op het internet. Op dit moment is bijvoorbeeld twitteren erg populair aan het worden. foto Ruben Oreel

In de bibliotheek te Middelburg zit een heuse Zeeuwse internetgoeroe

MIDDELBURG - Het begon ooit allemaal als een soort intranet voor zijn collega's. Tegenwoordig wordt Edwin Mijnsbergen van de Zeeuwse Bibliotheek beschouwd als een soort Zeeuwse internet goeroe.

Zijn internetsite www.zbdigitaal.nl staat op de vijfde plaats van de landelijke Marcom top 100 van sites over marketing en communicatie. En Dutch Bloggies beloonde vorig jaar een van zijn sites in de categorie onderwijs. Hij heeft inmiddels zelf verschillende sites op het internet. Hij wordt door vakbladen benaderd om artikelen te schrijven en zijn (landelijke) bibliotheekcollega's of mensen uit de archievenwereld kloppen bij hem aan als ze wat willen weten op het gebied van informatica.

Mijnsbergen volgt allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet en computers, op het gebied van bibliotheken en informatica en andere dingen die hem interesseren. Dat zet hij op het internet en dat wordt dan weer gevolgd door allerlei mensen die dat interessant vinden om te lezen of om bij te blijven. Zo wordt alleen al zijn netwerk op bibliotheek 2.0 door niet minder dan 1850 bibliotheekcollega's bijna dagelijks gevolgd. Mensen die hem volgen kunnen ook door middel van een RSS-programma geattendeerd worden op het feit dat hij weer een bericht heeft verstuurd. Daar zijn meer dan 2000 mensen op geabonneerd.

Mijnsbergen: "Het is niet te doen om alles te volgen en alles te lezen. Al die weblogs en al die sites. Daarom selecteer ik dingen en zet ze op mijn site, bijna altijd voorzien van een foto. En ik heb gemerkt dat sommige mensen dat wel gemakkelijk vinden."

En als je site door veel mensen wordt bezocht komt die steeds hoger in de ranglijst van allerlei zoekmachines te staan. Of zoals Edwin Mijnsbergen zegt: "Als je site niet bij de eerste tien vermeldingen van een zoekmachine staat, tel je eigenlijk niet mee."

Door zijn toenemende bekendheid op het internet en in bibliotheekkringen is hij onlangs ook gevraagd om mee te helpen een site op te zetten voor bibliotheken met wetenschappelijke collecties, in een poging die boekenbestanden wat meer onder de aandacht te brengen. (www.betafactor.nl)

Mijnsbergen stelt vast dat het internet blijft veranderen en dat er steeds nieuwe dingen opduiken.