Volledig scherm
Moss, met links vooraan Marien Dorleijn. foto Vrederick Photography

Hype rond nieuw album Moss

Een 'parel van de hedendaagse Nederpop', 'in alle opzichten een meesterlijk album', 'de top van de Nederlandse gitaarpop'. Het is een greep uit de eerste recensies van Never be scared/don't be a hero, de nieuwe cd van Moss. Er is een ware hype aan het ontstaan rond het album, dat al wordt gerekend tot het beste dat dit jaar op muziekgebied is verschenen.

"Het is wel opmerkelijk dat er zó goed over je wordt geschreven", zegt frontman Marien Dorleijn. "Maar ik blijf een nuchtere Zeeuw. Ook al is de pers lovend, dat wil niet zeggen dat de mensen het leuk vinden. Kijk naar Racoon en hoe lang ze hebben moeten strubbelen voor ze een hit hadden."

Dorleijn komt oorspronkelijk uit Middelburg. Hij won met zijn band Nimbus in 1999 de Zeeuwse Belofte, behaalde in datzelfde jaar als singer-songwriter de eerste plaats bij de Grote Prijs van Nederland en speelde enige tijd bij Caesar. In 2003 kwam uit Nimbus de band Moss voort. Het debuutalbum The long way back (2007) was al een aangename verrassing, maar Never be scared/don't be a hero overtreft nu alle verwachtingen.

"We hadden ons heel goed voorbereid op deze plaat", zegt Dorleijn. "We wisten wat we wilden en wat niet. Een van de grote veranderingen is dat ik de akoestische gitaar, waar de eerste plaat zo vol van was, heb weggelaten. Dat heeft geresulteerd in een wat soberder geluid. Toen we bezig waren met de opnamen, dacht ik: dit wordt wel heel goed."

Meer dan de voorganger is het album een eenheid geworden, een bandplaat ook. The long way back schreef Dorleijn alleen en kwam tot stand in een perode van drie jaar. "Daardoor was het echt een mengelmoes geworden. Nu hebben we echt met z'n allen geschreven en in kortere tijd."

Waartoe Never be scared... leidt - het buitenland wellicht - durft Dorleijn niet te voorspellen. ,,We kijken wel wat op ons pad komt. Ambities zijn er genoeg, maar alles op zijn tijd. Ik ben nooit bezig geweest met beroemd worden. Het gaat mij om muziek maken, liedjes schrijven, omdat dat mijn natuurlijk gevoel is."

Albumpresentatie vanavond in De Melkweg in Amsterdam. Moss treedt op 9 januari op in De Spot in Middelburg.

www.mosstheband.com

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement