Volledig scherm
Huub van Iwaarden (23), brugklas havo/vwo Zwin College (2001). Huub van Iwaarden bleef Sluis trouw. „Ik denk dat er voor iedereen plaats is in Zeeuws-Vlaanderen, als je maar graag wil en creatief kunt denken.” foto Arno van Kempen

Huub van Iwaarden: 'Er is werk zat in onze regio'

Zeeuws-Vlaanderen krimpt en vergrijst. Veel jongeren trekken weg. Maar waarom? Bas Dingenouts (De Rede), Anoek de Gardeijn (Zwin College), Christel Tuin (Reynaertcollege) en Raymond de Frel (Zeldenrust-Steelantcollege) proberen daarop aan de hand van hun klassenfoto's antwoord te krijgen van hun oud-klasgenoten. Vandaag Huub van Iwaarden uit de klas van Anoek.

Huub van Iwaarden (23) groeide op in Sluis en daar woont hij nog steeds. Dat sommige oud-klasgenoten Zeeuws-Vlaanderen de rug toekeerden omdat er qua werk weinig kansen zijn, vindt Huub onzin: "Ik denk dat er voor iedereen plaats is in Zeeuws-Vlaanderen, als je het maar graag wilt en creatief kunt denken."

Zelf had Huub kansen zat in deze regio, een jaar geleden was hij een van de maar vier studenten die de opleiding energietechniek afrondde aan de Hogeschool Zeeland. Omdat die sector met een enorm tekort aan personeel kampt, werd Huub al tijdens zijn opleiding overspoeld met baanaanbiedingen. Werkgevers gooiden alles in de strijd zoals het bekostigen van zijn studie, een laptop en baangarantie, maar Huub deed waar hij altijd al van droomde. Hij begon zijn eigen onderneming. Met zijn bedrijf Enerlogic geeft hij advies op het gebied van energiebesparing.

In zijn sector is meer dan genoeg werk, maar wat volgens Huub vaak ontbreekt is structuur. Daarom werkt hij nu, samen met zijn twee werknemers, aan een website waarop mensen een energiebesparingplan kunnen maken.

De behoefte om Zeeuws-Vlaanderen te verlaten heeft Huub nooit gehad. "Hier heb je altijd een vakantiegevoel", zegt hij. Het enige nadeel dat hij kan bedenken is de reistijd, maar ook dat valt nog wel mee: "Omdat er toch werk genoeg is, probeer ik mijn opdrachten zoveel mogelijk in de buurt te houden. Meestal ga ik niet verder dan Zeeland, Brabant of België."

Het tekort aan personeel in de techniek werkt tot nu toe in Huubs voordeel, maar het baart hem ook zorgen. "Veel te weinig mensen kiezen nog voor de techniek en dat is echt jammer." Voor een schoolproject bracht hij een maand in China door en zag hoe Nederland langzaam ingehaald wordt. "Daar zijn veel meer gemotiveerde studenten, vroeger waren techniekopleidingen in Nederland ook populair, maar de studenten van toen gaan nu met pensioen en er zijn geen vervangers." Huub hoopt dat er meer jongeren in Zeeuws-Vlaanderen blijven en dat ze vaker zullen kiezen voor een technische opleiding.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement