Gracht was jeugdparadijs
De raadkaart van afgelopen week met de Noordhavenpoort in Zierikzee riep veel jeugdherinneringen op. "Als je aan de Zoete Gracht bij de Noordhavenpoort van Zierikzee je halve jeugd gespeeld hebt, is het geen raden maar weten," schrijft C. Boot uit Baarland.
"Links achter de bomen stond de gasfabriek, daar zijn nu huizen gebouwd. Rechts achter de bomen staat een groot herenhuis waar destijds notaris Hering woonde. Ik zat met zijn kinderen op school en we speelden veel samen. Met mijn sleetje roetsjte ik 's winters menig keer van het flauwe talud naar de gracht, over het ijs en tegen de wallenkant aan de overzijde."
Marinus Stoutjesdijk uit Zierikzee werd in 1921 geboren op de Scheepstimmerdijk. "Mijn jeugd was heerlijk, je kon daar vrijgevochten spelen. Als het vroor kon lekker schaatsen op de gracht. Toen ik de foto zag, voelde ik mijn jeugd weer, dat waren voor mij gelukkige jaren." Ook L. Geluk heeft goede herinneringen aan zijn jeugdjaren bij de poort. "In het huisje links van de Noordhavenpoort woonden mijn grootouders vanaf 1929 tot 1983. Vanaf hun tuin kon je zo de gracht op schaatsen. Aan de straatzijde had mijn oma een klompenwinkeltje. Als kleinkinderen kwam je altijd door de winkeldeur naar binnen, waarbij de winkelbel afging. Tegelijkertijd riepen we dan 'blijf maar', zodat mijn oma wist dat het geen klanten waren. Rechts aan de gracht zie je het begin van het slingerbos waar mijn grootouders een eendenkooi hadden".
D. Tollenaar uit Terneuzen vertelt dat de Noordhavenpoort voor een deel is opgetrokken uit ledesteen, ook wel balegemsteen of Vlaams arduin genoemd. "Veel monumentale gebouwen en kerken in het Zeeuwse en Vlaamse gebied zijn opgetrokken uit deze steen". M. Hoste-De Vries uit Middelburg schrijft: "De twee Zierikzeese stadspoorten dateren uit de 14de en 15e eeuw en vormden een onderdeel van de vestingwerken uit 1200 rond het stadscentrum. Een deel van de oude stadsvestingmuur ligt nog buiten de Noordhavenpoort aan de Zoete Gracht. De Noordhavenpoort stamt uit de 14e eeuw. Binnen de poort werden later huisjes gebouwd. Het binnenplein kreeg een hoefijzervorm. De kolossale poortdeuren en andere ingangspartijen zijn geschilderd in de oude stadskleuren van Zierikzee, rood en zwart".
Het poorthuisje heeft Schouwse gemoederen enige tijd verhit, toen het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland in 2007 een plan presenteerde voor sloop van het witte pandje. Woedende reacties vanuit politiek en de gemeenschap noopte het college de plannen in te trekken. Het huisje is onlangs verkocht aan een particulier.
K. Stevense weet zich nog een bekende poortwachter te herinneren; Willem Juijn. "Hij woonde in de poort en is 101 jaar geworden."
De waardebonnen gaan naar: J. Rotte, Vlissingen; L. Quist, Zierikzee; D. de Best, Oostkapelle.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?